Orașul Copiilor logo
Liceul Special pentru Deficienti de Vedere

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere

Liceul Special pentru Deficienti de Vedere se adreseaza atat elevilor cu deficiente de vedere, cat si celor cu deficiente senzoriale multiple.

Scopul institutiei este sa raspunda nevoilor acestor elevi, si sa ii ajute sa se dezvolte atat in din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere al personalitatii, scopul final fiind ca acestia sa poata participa la viata sociala si profesionala ulterior.

Scurt Istoric:

Institutia a fost infiintata in anul 1900, la data de 15 octombrie, purtand pe atunci numele "Institutului pentru Orbi". Ulterior, intre anii 1913 si 1925 a fost construita cladirea in care se desfasoara si acum cursurile.

In anul 1983 Liceul a fost temporar desfiintata fortat, continuandu-si activitatea doar Scoala General, urmand si liceul sa fie reinfiintat in anul 1990.

In 15 septembrie 2006 a fost inagurata cladirea cu 10 clase, realizata prin "Programul de reabilitare a infrastructurii scolare din mediul urban", iar in anul 2007 scoala a obtinut Certificatul de Scoala Europeana.

Intre anii 2008 si 2013 au fost inaugurate diferite centre, precum "Centrului de zi pentru evaluarea, recuperarea și reabilitarea / compensarea copiilor cu deficiențe de vedere și associate", dar si noi cabinete,.

Printre facilitatile scolii se numara:

A.    Cabinete de abilitare si reabilitare:

- Cabinet psiho-pedagogic, cabinet de consiliere psihologica si orientare scolara si profesionala

- Cabinet de  Kinetoterapie

- Educatie perceptiv-vizuala

- Orientare si mobilitate

- Interventie timpurie

- Evaluare si abilitare/reabilitare vedere functionala si sensibilitate tactile

- Deficiente senzoriale multiple

- Terapia tulburarilor de limbaj

- Atelier de deprinderi de viata cotidiana

- Atelier de dezvoltare a abilităților de preprofesionalizare

- Atelier de masaj pentru Școala Postliceală de Tehnician Maseur Nivelul III Avansat

Aceste cabinete sunt dotata cu aparatura speciala si alte material specifice pentru elevii cu deficient de vedere, precum: paturi cu apa, materiale pentru stimularea si dezvoltarea sensibilitatii tactil-kinestezice a elevilor nevazatori, Black Box, sisteme de luminat cu efecte speciale pentru stimularea perceptiv-vizuala a elevilor cu resturi de vedere, îndrumătoare prebraille pentru copiii de la 4 ani la clasa I, elaborate de dr. Roxana Elena Cziker și Valeriu Silviu Vanda, înregistrate cu ISBN, necesare în pregătirea sensibilității tactile necesare însușirii sistemului braille.

 

B.     Cabinete pentru activitati educationale:

- Laborator de stiinte

- Biblioteca cu carti in scrisul obisnuit si in Braille

- Laborator de limbi straine

- Atelier de arte

- Sali de clasa cu acces la internet wireless, precum si prin cablu

- Sala de sport

- Teren de fotbal cu nocturna

- Carti cu grafice tactile pentru geografie si matematica

  C.  Alte dotari:

            - Aparat special pentru realizarea graficelor tactile

            - Cantina

            - Mini-tipografie Braille, dotata cu imprimanta Braille

            - Internat cu dormitoare si bai

            - Cabinete medicale de Oftalmologie si de Medicina Generala/ Pediatrie

            - Sala de joaca pentru petrecerea timpului liber

 

Cadrele didactice:      

Directorii care au supravegheat bunul mers al lucruruilor in ultima perioada sunt:

- Cornelia Codreanu, 1998-2012;

- Roxana Cziker, 2012 și în prezent.

Centrul de Interventie Timpurie

 O component importanta a acestei institutii este Centrul de Interventie Timpurie, care este destinat copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 8 ani, care sufera de deficiente de vedere si tulburari asociate care rezulta in diferite afectiuni ale sistemului vizual.

Obiectivele principale ale acestui centru sunt dezvoltarea, stimularea si compensarea vederii functionale, a functiilor auditive, a sensibilitatii tactil-kinestezice, dar si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a limbajului, dezvoltarea motricitatii fine si grosiere, precum si dezvoltarea personalitatii si a autonomiei, pentru a asigura o calitate a vietii corespunzatoare.

Echipa multidisciplinara a centrului este alcatuita din 2 profesori psihopedagogi care organizeaza activitatile de evaluare si recuperare a copiilor, contribuind totodata la desfasurarea si implementarea lor.

Centrul de Interventie Timpurie se adreseaza copiilor nevazatori, slab vazatori si cu deficient asociate.

Obiectivele Centrului:

- evaluarea dezvoltarii starii generale a copiilor cu deficiente de vedere si multiple

- evaluarea functiilor vizuale de baza

- accelerarea dezvoltarii din punct de vedere psihic si fizic copiilor cu problemele mentionate anterior, pentru a se putea adapta la scoala

- elaborarea unui Plan de Interventie Personalizat in raport cu nevoile fiecarui copil

In cadrul acestui centru este incurajata foarte mult implicarea parintilor, prin participarea la activitatile organizate de specialisti.

Activitatile se desfasoara in mare parte la domiciliul copiilor din orasul Cluj-Napoca si la Centrul de Intervenție Timpurie din cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și pentru copii din alte județe.

Cadre didactice cu o activitate semnificativa de-a lungul timpului:

Domnul profesor Alexandru Ionescu Butas, primul profesor nevazator care a predate muzica, pianul si vioara in cadrul acestei institutii.

Domnul profesor Teodor Bendea a predat muzica si  a infiintat orchestra din cadrul scolii.

Maria Cardei, care a fost si director intre anii 1990-1998 este si profesor asociat al "Universitatii Babes Bolyai" , redactand si prelucrand o serie de  materiale didactice.

Domnul profesor Aurelian Spiridon a adaptat manuale de matematica si a elaborat programe pentru scolile de nevazatori.

Domnul profesor Ion Tinca a fost primul student nevazator al Universitatii din Cluj-Napoca, fiind totodata si un militant pentru drepturile nevazatorilor.

Domnul profesor Valentin Tautu, profesor nevazator de asemenea, a avut o activitate didactica de peste 40 de ani in cadrul institutiei.

Rezultate deosebite ale elevilor:

- Locul III in cadrul "Turneului Internațional de Torball" – Juniori, din Zollikofen, Elveția, 02 iunie 2012

 

- Rezultate deosebite in urma participarii la "Turneul Internațional de Torball –Wilhelmshaven", din Germania, 31 august – 02 septembrie 2012- calificarea pe locul 10 si "Cupa pentru cea mai tanara echipa de torball participanta la competitie. Echipa a participat la aceasta competitive si in anul 2013.

- Participarea in cadrul "Turneului Internațional de Torball Junior", competiție desfasurata la Zollikofen, Berna, Elveția, in perioada 30 mai – 03 iunie 2013- echipa s-a calificat in grupa I, cu 3 victorii, un egal si 3 infrangeri, fiind clasata in final pe locul IX.

- Rezultate deosebite, printre care si aurul si argintul, in cadrul unor importante competitii si campionate europene, dupa cum urmeaza:

            - Campionatele Europene de Natație IPC Berlin, 3-10 iulie 2011

            - Openul Internațional de la Brescia 11 decembrie 2011

            - Openul International al Ungariei Eger, 9-11 martie 2012

            - Campionatul Internațional de Înot pentru Persoane cu Dizabilități al Marii Britanii- Sheffield, 6-8 aprilie 2012

            - Jocurile Paralimpice 2012-LONDRA, ANGLIA

 

Proiecte:

In perioada 2011-2013 s-a desfasurat proiectul European de parteneriat Leonardo da Vinci, constand in activitati in orase precum Osimo-Italia, München-Germania, Clremont-Franta, Copenhaga- Danemarca, Cluj-Napoca.

Din acest proiect au mai facut parte si urmatoarele: Evaluare de impact Romania-June-2013, Grupuri MDVI in Cluj-Napoca, Experienta Positive Eye in Romania, Prezentare Claudia Goga- ianuarie 2013, Evaluare Cluj-Napoca, pliant activitati preprofesionalizare 2013, pliant atelier preprofesionalizare 2013.

Alte Proiecte Europene:

- Proiectul Look at Me, desfasurat in 2007 la Sofia, avand ca scop interactiunea eficienta intre tinerii cu deficiente vizuale si cei fara deficiente vizuale.

- Acordarea de sprijin pentru integrarea copiilor cu dizabilități de 0-6 ani în structurile sistemului de educație obișnuit, proiect desfasurat in perioada 2006-2008, avand ca scop pregatirea cadrelor didactice din domeniul scolilor pentru copiii cu deficiente de vedere

- Proiectul European - FIA - Foreign Inspiration of Art and Culture, proiect desfasurat in anul 2006, avand ca scop realizarea unei piese de teatru intre echipele de tineri cu deficient de vedere, din mai multe institutii

-  Proiectul European - Art for All- proiect desfasurat in perioada mai 2006-iulie 2007, avand ca scop accesibilizarea culturii Europene pentru nevazatori si slab-vazatori

- Proiectul Socrates - Grundtvig 2- proiect desfasurat in perioada 2005-2006, cu obiectivul crearii unei rețele pentru egalizarea șanselor în domeniul educației în general

Parteneriate si colaborari de-a lungul timpului:

- Consiliul Judetean Cluj

- Inspectoratul Judetean Cluj

- Consiliul Local Cluj

- Universitatea "Babes Bolyai"Cluj-Napoca, in cadrul Departamentului de Psihopedagogie Speciala

- Parteneriate si colaborari cu o serie de licee si scoli importante din Cluj, precum: Liceul Teoretic Lucian Blaga, Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazar, Liceul Emil Racovita, Scoala Populara de Arta,

- parteneriate cu scolile de nevazatori din Romania

- Biblioteca Judeteana Octavian Goga

- Teatrul de Papusi Puck

- Organizatia Theofaan/Sensis Olanda

- Organizatia Visio Olanda

- Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate, Familie

- Clubul Rotary Duisburg Rhein –Ruhr

- Clubul Rotary SAMVS Cluj-Napoca

- Clubul Rotary Emmental- Elvetia

- Asociatia Sense International – Marea Britanie

- Centrul Lamont Cluj si Revista My Weekly- Scotia

-  Lions Club Genesis

- Fundatia Tera Social

- Fundatia Light into Europe Charity

- Fundatia Crestina de Ajutorare

- Asociatia Caritas Diecezan Greco-Catolic

- Crucea Rosie Germana

- Scoala Catharina Cazis

- Asociatia Pro-Lumina

- Domnul Louis Fusell- Anglia

- Editura RoPrint

-  Facultatea de Stiinte Economice

- Restaurantul Hubertus

- Agentia de Tursim Natura Travel

- Fundatia "Cartea Calatoare"

- Compozitorul Luis Fusell- Anglia

- Asociatia Nevazatorilor Romania

- Asociatia Arc En Ciel- Franta

- Organizatia "Pontes"

- Libraria "Univers"

- Arhiepiscopia Ortodoxa

- Editura Ascor

- S.C. Maestro

Scris la: 2015-03-23 13:30:33


Liceul Special pentru Deficienti de Vedere
Adresa: Calea Dorobantilor 31
Mărăști cod: 400117
Cluj
Telefon:0264.431.346-Secretariat/ 0264.431.346 -Dir.: Roxana Cziker/ 0264.431.346 -Dir. adj Vanda Valeriu
Email: Email: defvedere.cj@gmail.com / valeriu@ldv.ro
Site: http://www.ldv.ro/
Varste: intre 6 ani si 18 ani