Orașul Copiilor logo
Muzeul Farmaciei

Muzeul Farmaciei

Muzeul de Farmacie este găzduit de un local construit în secolul al XV-lea. Aici a funcționat prima farmacie laică. Din anul 1752 farmacia este condusă de Tobias Mauksch, iar în anii 50 al secolului XIX aparține familiei Hintz. Dinastia Mauksch-Hintz în decurs de 8-9 generații a dat peste 20 de farmaciști. În aceată casă a funcționat până în 1949 Farmacia Sf. Gheorghe.

Colecția de istorie a fost realizată de către prof. Iuliu Orient și este expusă în patru camere și în pivnită. Expoziția cuprinde 3000 exponate: vase de faianță și sticlă, prese, cântare, instrumente de laborator, mobilier vechi, medicamente, rețete, sigilii ale farmaciilor medievale. Pe tavanul biroului sunt păstrate frescele originale, din sec. al XVIII-lea, cu simboluri farmaceutice. În laboratorul din pivniță sunt expuse numeroase mojare din bronz (secolele XVI-XIX).

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei include o colectie unica privind istoria farmaciei, care este expusa intr-o cladire separata. Cladirea in sine este monument istoric, aici fiind infiintata prima farmacie din Cluj in 1573. Cladirea a fost inchiriata farmacistilor particulari in 1752, pana atunci farmaciile fiind gestionate de catre guvern. In incinta a functionat farmacia Sfantul Gheorghe pana in anul 1949. In cadrul expozitiei sunt expuse, in dulapuri stil empire, obiecte de uz farmaceutic din lemn, ceramica, faianta, portelan si sticla datand din sec. XVII-XIX. In biroul de receptie se gasesc medicamente, retete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale. Magazia adaposteste cateva piese de mobilier din vechile farmacii cu o bogata colectie de obiecte de uz farmaceutic colectionate din toata Transilvania. Din aceasta camera o scara conduce in pivnita unde era laboratorul. Sunt expuse numeroase mojare din bronz (sec. XVI-XIX), marmura si fier forjat, balante, prese si greutati.Muzeul Farmaciei
Adresa: Piața Unirii nr. 28

Cluj
Telefon:0264 597 567
Email: Email: crisanradu47@yahoo.fr
Site: http://www.visitcluj.ro/atract...
Facebook: http://www.facebook.com/MuzeulFar...
Orar: L-S 10-16