Orașul Copiilor logo

Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie

Muzeul aparține Catedrei de Geologie-Paleontologie a Facultății de Biologie și Geologie și este situat în clădirea centrală a Universității Babeș-Bolyai. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie are un scop didactic și de cercetare, fiind in acelasi timp deschis tuturor celor care sunt interesați de evoluția vieții pe Pământ și de marile evenimente care i-au marcat istoria.

Materialul fosil este structurat în mai multe colecții tematice, muzeul deținand peste 50.000 de eșantioane, dintre care sunt expuse mai mult de 30.000.

Colecția taxonomică de paleontologie - contine plante, nevertebrate și vertebrate fosile din țară și străinătate. Printre exponatele mai importante se pot aminti fragmente de ferigi uriașe carbonifere, sau trunchiul silicifiat policrom din vestita pădure jurasică din Arizona.

Colectia de vertebrate contine ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania),  câteva eșantioane din fauna de dinosauri din Bazinul Hațeg și din cel al Transilvaniei, precum Struthiosaurus Transylvanicus, Magyarosaurus Dacus, Zalmoxes Robustus, Zalmoxes Shqiperorum și ouă de dinosauri, foarte bine conservate.

Colecția de tipuri contine peste 200 de specii de plante și animale fosile, dintre care 118 sunt incluse în Patrimoniul Național, fiind cea mai valoroasa dintre colectiile muzeului. Speciile din aceasta colectie reprezintă specii noi pentru știință, descrise pentru prima dată în Bazinul Transilvaniei.

Colecțiile regionale, dintre care Colecția Bazinului Transilvaniei este unică în România. Exponatele se afla într-o sală aparte, aranjamentul eșantioanelor incercand să redea forma bazinului, fauna mezozoică provenind din Carpații Orientali și Munții Apuseni fiind dispusă marginal, iar fauna depozitelor cenozoice fiind asezata în partea centrală a sălii. Exponatele sunt aranjate regional, stratigrafic și taxonomic cuprinzand  moluște, echinide, vertebrate și plante fosile din depozitele paleogene și neogene ale Bazinului Transilvaniei.

 

Pentru vizitarea muzeului este necesară programarea în avans.

Locatia: Muzeul de Paleontologie se găsește în Clădirea Centrală a Universității Babeș-Bolyai (Str. M. Kogălniceanu nr.1), Catedra de Geologie-Paleontologie.

Scris la: 2015-08-12 21:58:36


Adresa: Strada Kogalniceanu Mihail nr. 1
Old Town cod: 400084
Cluj
Telefon:0264 405 300 Int. 5204
Email: Email: http://www.ubbcluj.ro/webmail/src/compose.php?send_to=sliana%40bioge.ubbcluj.ro
Site: http://www.ubbcluj.ro/ro/struc...