𝐀𝐥𝐮𝐧𝐠ă 𝐢𝐚𝐫𝐧𝐚 ș𝐢 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐦ă𝐯𝐚𝐫𝐚. 𝐌ă𝐫ț𝐢ș𝐨𝐫!

Dăruirea mărțișorului de 1 Martie este un obicei prin care celebrăm sosirea primăverii, a iubirii, de care nu numai românii se bucură, acesta fiind păstrat și conservat în tot spațiul balcanic.

  • O plimbare cu copiii prin Târgul de Mărțișoare din Cluj te îmbată cu frumusețe și poftă de viață. Mii de mărțișoare aranjate frumos pe tarabe ne așteaptă să le admirăm, fiind realizate cu mult drag de mânuțele harnice și talentate ale micilor producători locali și artiști clujeni. Dăruiți un mărțișor celor dragi pentru a transmite mai departe acest obicei minunat de primăvară.

Denumirea populară a lunii martie este „Mărțișor” și este de origine latină – „Martius” fiind prima lună a Anului Nou din timpul Imperiului Roman, care a fost numită după Marte, zeul renașterii naturii. Existența acestui obicei este atestată încă de pe vremea geto-dacilor, care confecționau coliere din pietre albe și roșii pentru a le purta în prima zi de primăvară.

În această lună încep și zilele Babelor (sau ale Dochiei), tradiție îmbogățită de multe legende ce ilustrează lupta dintre iarnă și primăvară. Într-una dintre legende, pentru a o răpune pe Dochia, Martie împrumută câteva zile friguroase de la fratele său Februarie, iar zilele friguroase din luna martie ar reprezenta zilele pe care acesta refuză să i le mai înapoieze.

Mărțișorul se oferă în prima zi de primăvară, de obicei, doamnelor și domnișoarelor, urmând să fie purtat în piept până pe 9 martie, sau chiar pe parcursul întregii luni (în regiunea Moldovei).

Semnificația de astăzi ar fi aceea că șnurul roșu simbolizează dragostea pentru tot ce e frumos, iar cel alb curățenia sufletească și fericirea.

Sunt anumite zone din țara noastră în care fetele dăruiesc mărțișoare băieților, precum în Moldova și în Bucovina, unde această practică se repetă în fiecare an. În Moldova se obișnuiește ca toți băieții care au primit mărțișor de 1 Martie, să îl ofere și ei, la rândul lor, fetelor de 8 Martie. Perioada de purtare a mărțișorului variază, în funcție de zonă.

În ultima zi din luna martie, acesta este prins de ramurile unui pom fructifer înflorit, pentru a aduce prosperitate și pentru îndeplinirea unei dorințe.

În țări precum Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania există aceeași tradiție străveche, care are ca element comun Mărțișorul, asociată zilei de 1 Martie.

Din anul 2017, Mărțișorul a fost înscris de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial. Pe lângă semnificația sa festivă și protectoare la pragul dintre anotimpuri, Mărțișorul are și o funcție de recunoaștere a unei culturi din spațiul sud-est european (balcanic) de care aparținem. Așadar, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie au o valoare comună pentru Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia și pentru alte popoare din zona Balcanilor.

Leave a comment