𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢?

Muzica are beneficii multiple. Unul dintre ele este că ne ajută să ne exprimăm emoțiile într-un mod autentic. De exemplu, un cântec de dragoste dedicat persoanei iubite ne poate ajuta să exprimăm iubire sau dor.

Un alt beneficiu al muzicii este că aceasta ne unește, ajutând la consolidarea grupului din care facem parte. De exemplu, la un meci de fotbal, cântăm în cor imnul echipei favorite sau de Ziua Națională, fredonăm imnul de stat, iar acest lucru ne poate da sentimentul de apartenență la comunitate.

Muzica poate avea efect de liniștire, atunci când ne simțim anxioși sau stresați. De exemplu, meditația însoțită de muzică are efecte benefice pe termen lung asupra sănătății psihice, deoarece, prin meditație, se reduce nivelul hormonilor de stres, precum cortizolul.

Muzica ne poate motiva atunci când simțim că nu mai putem duce la capăt o sarcină. De exemplu, atunci când avem de făcut o sarcină dificilă și nu ne mai putem concentra, putem lua o pauză, ascultând melodia preferată.

În plus, este demonstrat științific faptul că muzica clască poate facilita procesul de învățare și concentrarea atenției pe o perioadă mai lungă de timp.

 

Știați că…

  • la nivel de societate, muzica poate promova valori precum curajul, patriotismul etc.? Exemple în acest sens pot fi interpretarea lui Luciano Pavarotti a melodiei Nessum Dorma, la finala de Cupă Mondială FIFA, din 1990, sau cea a lui Elton John, a melodiei Candle in the wind, la funeraliile prințesei Diana.

 

 

Recomandări audiții muzicale:

Pentru copii:

Beethoven – fragment din Simfonia a IX-a (Odă Bucuriei)

https://www.youtube.com/watch?v=Zf2ihalVDLM (muzică ce poate exprima recunoștință)

Pentru părinți:

Beethoven – Simfonia a VI-a

https://www.youtube.com/watch?v=aW-7CqxhnAQ&t=58s (muzică ce poate exprima emoții pozitive)

Un proiect în colaborare cu  Andreea Șilochi aka AndreeaSilochiMusic pe pagina de Facebook.

 

Leave a comment