𝐂𝐥𝐮𝐣𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 𝐚𝐥 𝐜𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞𝐢

Muzeul Cinematografiei din Transilvania, a fost deschis sâmbătă la Cluj-Napoca în cadrul TIFF, aducând în prim plan producţia clujeană de filme mute, care se leagă de numele lui Jenő Janovics, precum şi cinematografia transilvăneană şi românească din ultimii 100 de ani.

Înfiinţat de Fundaţia Xantus în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), muzeul este găzduit în galeria de la subsolul Casei TIFF, str. Universității, nr. 6.

„Bine ați venit la micul nostru muzeu și aș vrea să îl felicit pe Xantus Gabor și să îi mulțumesc pentru ideea pe care a avut-o. Noi vorbeam de asta de mulți ani, ei au făcut o expoziție la Bastionul Croitorilor. La un moment dat ne-a sunat Gabor și ne-a spus că trebuie să găsim un loc mai civilizat pentru acest muzeu în ideea în care ce vedeți aici e doar începutul și proiectul urmează să fie dezvoltat. Ne-am adus aminte de această pivniță de la Casa TIFF, am avut multe planuri cu ea, am vrut facem un loc de teatru, ba de expoziții, și uite că datorită lui Gabor și a entuziasmului său și a lui Aron (Xantus – n.r.) astăzi reușim să vă invităm la acest mic muzeu”, a spus Tudor Giurgiu, președintele TIFF. 

 

Ce puteți admira în muzeu

Exponatele aparțin colecției particulare Xantus, dar urmează ca în viitor să fie îmbogățit cu alte piese, documente și materiale audiovizuale cu tematică specifică. Pe lângă exponatele care evocă fabrica de filme a lui Janovics, muzeul găzduieşte numeroase camere de filmat şi aparate de înregistrat vechi, oferind totodată posibilitatea de a viziona filme realizate în Transilvania

 

 “Oricine doreşte să contribuie cu ceva la muzeu va fi primit cu plăcere şi vom expune materialele adunate pentru ca publicul să poată admira ceea ce a fost strămoşul cinematografiei şi să poată vedea unde am ajuns până astăzi” a declarat Gábor Xantus reprezentanţilor presei publice.

 

Intrarea în muzeu este contra cost.

Program 12:00-20:00 până în 18 Iunie.

Credit foto: Marius Rus

Leave a comment