𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟕 𝐚𝐧𝐢

𝟏. 𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐞𝐭𝐢ț𝐢𝐞?

În momentul de față, în România, legea prevede acordarea concediului medical în caz de boală doar pentru părinții copiilor de până la 7 ani (exceptând cazurile de boli foarte grave sau de copii cu certificat de handicap).

Acest lucru înseamnă că un părinte este forțat fie să își ia concediu de odihnă sau zile de concediu fără plată (doar dacă angajatorul acceptă), fie să lase copilul cu altcineva sau singur.

Ori să lași un copil de 7 ani singur acasă, să se autoevalueze și  să își urmărească simptomele, sau în spital să fie supus unor intervenții – fie ele doar și analize, sau chiar intervenții chirurgicale, presupune multe riscuri din punct de vedere atât fizic, dar și emoțional.

𝟐. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜ă𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐢 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝ă 𝐂𝐎 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐩â𝐧ă î𝐧 𝟕 𝐚𝐧𝐢?

Petiția solicită acordarea concediului medical până la vârsta de 18 ani – poate nu este nevoie să stea părintele de fiecare dată, dar să aibă această opțiune, în funcție de vârsta copilului, dezvoltarea lui și tipul de intervenție ce are loc. Altfel are nevoie de părinte un copil de 17 ani ce are gripă, față de un copil de 7 ani care este internat pentru o operație de apendicită.

Există în momentul de față un proiect de lege inițiat de USR ce solicită modificarea vârstei la 12 ani – tot mai bine decât 7 ani, dar tot insuficient – proiect ce a fost respins anul trecut de către senat și se află în momentul de față în cealaltă camera de dezbatere și va fi supus unui nou vot.

𝟑.𝐂ă𝐫𝐞𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮ț𝐢𝐢 𝐧𝐞 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬ă𝐦 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐞𝐭𝐢ț𝐢𝐞?

Ne adresăm domnul deputat Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

𝟒. 𝐃𝐞 𝐜â𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧ă𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐨𝐛ț𝐢𝐧𝐞 𝐨  𝐩𝐞𝐭𝐢ț𝐢𝐞 𝐯𝐢𝐚𝐛𝐢𝐥ă?

Scopul meu este să obținem cât mai multe semnături și să aducem în atenția publică această petiție, astfel încât să înțeleagă cei care au drept de vot asupra acestui proiect de lege ceea ce ne dorim noi, cei care îi votează pe ei, cu adevărat. Și anume: să fim alături de copiii noștri atunci când au mai mare nevoie de noi.

𝟓. 𝐂𝐮𝐧𝐨𝐚ș𝐭𝐞ț𝐢 𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐝𝐚𝐜ă 𝐩𝐞𝐭𝐢ț𝐢𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 „𝐥𝐚 𝐮𝐫𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐞” 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮ț𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐞 𝐚𝐫 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐬ă 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 ș𝐢 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚?

Am primit asigurarea din partea vicepreședintelui USR că va transmite petiția către colegii săi din Camera deputatilor și ne va tine la curent cu agenda de dezbateri. Scopul în momentul de față este de a crește presiunea publică, astfel încât să nu mai fie respins proiectul de lege din nou.

𝟔.𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐢ț𝐢𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢?

Sunt o mamă obișnuită cu o fetiță de 3 ani și un băiat de 10 ani și jumătate. În luna Ianuarie am fost nevoită să mă internez 9 zile cu băiatul, în urma unei otite complicate și m-am lovit de imposibilitatea de a-mi lua concediu medical.

Denisa Laura Iancu (Dobre)

 • Semnează și tu petiția pentru a susține cauza. AICI.

 

4 Comments

 1. Buta Cristina
  Semnez petitia
  Reply martie 20, 2023 at 21:26
 2. Delia Calici
  Sustin
  Reply martie 20, 2023 at 21:59
 3. Pop Roxana
  Sustin.
  Reply martie 22, 2023 at 11:36
 4. BOZSODI ANA-MARIA
  SUSTIN
  Reply aprilie 3, 2023 at 21:10

Leave a comment