Lecția 3
Copiii trebuie învățați că banii se câștigă prin muncă – acesta este punctul de plecare de la care noi trebuie să începem educarea lor financiară. Cum le putem explica asta, la modul practic?
Iată câteva exerciții pe care le poți face chiar acasă:
1 În gospodărie se pot stabili sarcini cu scopul de a educa responsabilitatea, dar și o serie de sarcini recompensate cu sume mici de bani doar pentru motivație. În funcție de efortul depus, le acordăm sume între 5-10 lei pentru sarcinile îndeplinite. Aplicând această tehnică, copilul învață:
– Despre conceptul de salariu
– Că banii sunt limitați și se obțin muncind
– Să se implice cu responsabilitate, dobândind încredere
2 Câștigurile obținute se împart în 3 plicuri (revenim la lecția 1) 50% economii pentru dorințe mari, 40% pentru cheltuielile pe termen scurt și 10% alocată actelor de caritate.
3 Când mergem la cumpărături, copiii pot fi lăsați să plătească singuri unele cumpărături, pentru a înțelege puterea banilor și valoarea produselor.
4 Evită să-i spui „Nu avem bani” ci mai degrabă poartă discuții sincere de ce nu dorim să cumpărăm anumite produse și încurajează-l să pună deoparte banii primiți de la bunici sau pentru sarcinile gospodărești.
O modalitate creativă, care merită suportul nostru privind câștigul de bani pe lucrurile realizate de copil, vândute la târguri sau la școală poartă denumirea de antreprenoriat .
Învățând noi, ca părinți, ce este educația financiară, reușim să creștem copii independenți financiar!
Proiect educativ în colaborare cu Profit Point Romania
No Comments