𝐄𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐏𝐥𝐮𝐠𝐚𝐫𝐮

„Fă în viață fapte bune și vei fi mereu frumos.” asta spune mama de arici puiuțul ei, Țepuș, un personaj simpatic și curios care îi învață pe copii să descopere lumea înconjurătoare. Cărțile cu Țepuș au apărut în anul 2022  fiind scrise și desenate de basarabeanca Emilia Plugaru la editura RP Editor, Chișinău. Cărțile sunt speciale, potrivite copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-7 ani având pagini de dimensiuni mici, ușor de întors și laminate. Noi l-am îndrăgit de îndată pe Țepuș și aventurile lui. Doamna Plugaru a debutat literar în anul 1996 cu o serie de poezii pentru copii, urmând să publice piese de teatru pentru copii, dar și un prim roman în anul 2022 cu titlul „Aglaia a Vădănii”.

În interviul acordat comunității Clujul Copiilor, doamna Emilia Plugaru ne-a onorat cu multă căldură sufletească, sinceritate și mesaje emoționante către părinții de azi.

𝟏. 𝐂â𝐭𝐞𝐯𝐚 𝐫â𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞. 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐄𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚 𝐏𝐥𝐮𝐠𝐚𝐫𝐮?

Sunt născută în 1951, la 17 iunie, în Republica Moldova, raionul Ungheni, satul Cetireni. De profesie sunt arhitect, dar cuvântul scris l-am iubit de întotdeauna, de aia la un moment dat am pus mâna pe toc și am hotărât să-mi împart gândurile, visele, cu hârtia.

 

𝟐. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞, 𝐜𝐮𝐦 𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫ă, 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐠ă𝐬𝐞𝐬𝐜 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 î𝐧 𝐥𝐮𝐜𝐫ă𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞?

Orice om are multe pasiuni. De exemplu mie îmi place, încă din copilărie, să pictez, să desenez. Mai târziu am îndrăgit arta olăritului, dar desenul și scrisul au fost întotdeauna primile pasiuni de care nu m-am lăsat niciodată.

 

𝟑. 𝐂𝐞 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐯𝐫𝐞𝐢 𝐬ă 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢ț𝐢 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐭ă𝐢?

Mesajul pe care l-aș transmite cititorilor ar fi să nu uite că viața e frumoasă, chiar dacă în ea e și mult urât uneori. Dacă învățăm, dar asta se învață încă din fragedă copilărie, să prețuim frumosul, să îl scotocim, să îl găsim în orice, dar el este întotdeauna prezent alături de noi, atunci avem mari șanse să devenim oameni fericiți. În tot ce scriu pun un mare preț și pe bunătate. Da, bunătatea trebuie să persiste în relațiile dintre oameni.

 

𝟒. 𝐈𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐞 î𝐧𝐬𝐨ț𝐞𝐬𝐜 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐦ă 𝐝𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭ă 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭ă?

Nu am urmat cursuri de artă. Am terminat o facultate, arhitectura, acolo se învață și un pic de pictură. Nici nu poți aplica la această facultate dacă nu ai un pic de talent și în desen. Primele două examene pentru a deveni student la această facultate sunt la desen.

 

𝟓. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐭ă𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢? 𝐃𝐞 𝐜𝐞?

Scriitorul meu preferat… Bineînțeles că Hans Christian Andersen.

 

𝟔. 𝐔𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢?

Mesajul meu pentru părinți e să fie cât mai aproape, nu doar fizic, dar și sufletește alături de copiii lor. Să le implanteze în suflețel cele mai frumoase valori. Copiii se nasc la fel. Dintr-un copil bun

oricând poți să faci un copil rău, educația e totul. Când e mic copilul, chiar dacă deja se întrezărește caracterul și personalitatea, oricum, e ca plastilina. Poți să modelezi din el orice. Amestecați acest lut cu mult frumos, cu multă răbdare, cu dragoste și iubire, cu înțelepciune și veți obține Oameni.

 

𝟕. 𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢ț𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐜ă𝐫ț𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞?

Cărțile Emiliei Plugaru pot fi găsite pe Bestseller.ro, Alexandria Librării în România, la Galerie moldave Paris (livrează în toată lumea) și în librăriile din Republica Moldova (Librarius, Bestseller, Carturești, Elefant.md, Cartier, Cartea mea, Librăriile Dorința, magazinele Crafti și Toyland).

Mulțumim pentru acest interviu.

Lasă un comentariu