𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚 î𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐭ă 𝐩𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐬ă…

În cazul copiilor, muzica poate avea multiple beneficii, ajutând la dezvoltarea acestora pe toate planurile.

Astfel, este indicată ascultarea muzicii clasice încă din perioada prenatală. Cu cât mai timpuriu, cu atât mai bine.

Muzica îi ajută pe copii să se simtă mai competenți, le dezvoltă capacități, precum cele de ascultare, memorie, atenție, scris, citit, matematică, gândire spațială etc. În plus, aceasta oferă copiilor o stare de bine și un nivel ridicat de energie și vitalitate.

Muzica poate contribui la stabilitatea emoțională și la creșterea emoțiilor pozitive ale copilului. Când ascultă muzică, se eliberează în creier serotonină și alți hormoni ai fericirii. De asemenea, ea poate spori motivația și angajamentul și ajută la conturarea identității, în special în cazul adolescenților.

Muzica poate ajuta la dezvoltarea relațiilor pozitive, a spiritului de echipă, a comunicării, empatiei și a sentimentului de apartenență la grup (mai ales la vârsta adolescenței). În plus, aceasta poate dezvolta reziliența, disciplina și stima de sine.

 

Știați că…

  • copiii din Marea Britanie aflați în grija statului și-au dezvoltat abilitatea de a fi rezilienți în cazul dificultăților, prin implicarea în activități de producție muzicală? Aceștia și-au dezvoltat abilitatea de negociere și au învățat să lucreze în echipă, devenind mai responsabili și mai disciplinați în general.

 

 

Recomandări audiții muzicale:

Pentru copii:

Mozart – Concertul pentru pian, nr. 21 – Andante

https://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I (muzică de relaxare)

Pentru adolescenți:

Debussy – Clair de lune

https://www.youtube.com/watch?v=CvFH_6DNRCY (muzică de liniștire/somn)

Un proiect în colaborare cu Andreea Șilochi !

 

 

Leave a comment