𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚 ș𝐢 𝐀𝐃𝐇𝐃 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢

ADHD este o tulburare psihologică, caracterizată prin lipsa atenției, impulsivitate și/sau hiperactivitate.

 

Există două tipuri: ADHD în care predomină neatenția – mai specific fetelor și ADHD în care predomină hiperactivitatea și impulsivitatea – mai specific băieților.

Muzica are beneficii asupra simptomatologiei specifice ADHD.

Aceasta crește producerea de dopamină, o substanță chimică produsă în creier care este deficitară în cazul celor diagnosticați cu această tulburare.

Această substanță este benefică pentru atenție, memorie și motivație.

Pentru copiii cu ADHD, este util să asculte fragmente care dezvoltă mult simțul ritmic, care îi ține antrenați și focalizați.

De asemenea, este de preferat ca alegerea muzicii să vină din partea copilului pentru a exista mai multe șanse ca acesta să rămână atent, deci, deschiderea către nou din partea terapeutului, părintelui sau educatorului poate fi un avantaj.

 

Câteva recomandări:

cântați împreună cu cel mic cântece preferate de acesta și focalizați-vă pe cele care au un ritm clar, pentru a le menține atenția;

– realizați activități muzicale de percuție corporală (în care țineți ritmul unor cântece cu ajutorul corpului, de ex. bătăi din palme, din picioare, etc.);

– utilizați instrumentele muzicale de percuție, precum tobiță, tamburină, maracas, trianglu, etc., pentru a le menține atenția și a-i ajuta să-și consume energia într-un mod pozitiv.

 

Știați că…

  • muzica pop oferă copilului un simț al structurii, prin versuri și existența strofelor, a pre-refrenului, refrenului și finalului melodiei?

În acest sens, un refren puternic poate crea sentimentul de a anticipa ce urmează, ceea ce contribuie la creșterea angajamentului copilului în a rămâne în activitate, un lucru foarte dificil pentru copiii cu ADHD.

 

Recomandări de audiții muzicale:

Pentru copii:

If you’re happy and you know it

https://www.youtube.com/watch?v=l4WNrvVjiTw

Liquid Mind – Adagio for sleep

https://www.youtube.com/watch?v=0bXByXUHTqg

Pentru adolescenți:

Bruno Mars – Just the way you are

https://www.youtube.com/watch?v=LjhCEhWiKXk

Liquid Mind – Adagio for sleep

https://www.youtube.com/watch?v=0bXByXUHTqg

 

Un proiect în colaborare cu Andreea Șilochi aka Andreea Șilochi – Music Haven

Leave a comment