𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚 ș𝐢 𝐚𝐮𝐭𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢

Autismul se caracterizează prin deficite persistente în abilitățile de comunicare și interacțiune socială, manifestate în mai multe contexte, comportamente, interese sau activități restrictive, cu mișcări și verbalizări repetitive, inflexibilitate în gândire și comportament etc.

Deși, copiii cu autism au deficite privind interacțiunea socială, acestora le place să interacționeze cu ceilalți prin intermediul muzicii.

Ei au o afinitate pentru muzică și o receptivitate crescută la aceasta.

De asemenea, copiii cu autism au, în general, o percepție dezvoltată pentru sunetele acute.

În cazurile severe de autism, se recomandă ca muzica să fie cât mai simplistă, iar în cele moderate și mai puțin severe, muzica mai complexă și variată poate funcționa mai bine.

Pentru ca acești copii să se adapteze la muzică, este important ca, inițial, volumul să fie dat mai încet, iar apoi, se poate crește treptat. De asemenea, dacă sunt implicați în procesul de selectare a melodiei, copiii se simt incluși și reacționează pozitiv, deci este recomandat ca ei să ia parte la acesta.

Câteva recomandări:

cântați mult împreună cu copilul și, mai ales dacă acesta nu vorbește, realizați mișcări corporale pentru fiecare vers;

– țineți cont de limbajul lui non-verbal atunci când alegeți o melodie (de ex. dacă îi place, se mișcă energic, râde, sau dacă volumul e prea puternic, își astupă urechile cu mâinile);

– pentru a-i ajuta să-și înțeleagă și să-și exprime mai bine emoțiile, alegeți un cântec care cuprinde emoția de bucurie și, prin comparație, alegeți un cântec care exprimă tristețe; astfel, ei vor reuși să-și traducă mai bine ceea ce simt.

Știați că…

 

  • Copiii cu tulburare de spectru autist petrec mai mult timp ascultând muzică decât cei care nu au această tulburare?

Această afinitate naturală pentru muzică se datorează abilităților lor crescute de a-și aminti și a diferenția sunetele și memoria muzicală dezvoltată. Astfel, aceștia pot învăța foarte bine lucruri din viața de zi cu zi prin intermediul muzicii.

Recomandări audiții muzicale:

Pentru copii și adolescenți:

Tchaikovsky – Simfonia nr. 6 în si minor (muzică de concentrare, relaxare)

https://www.youtube.com/watch?v=mwysLZW kYI&list=PLDGYBTp7OGN2ZVXJQGf3lNzreoEqdn20c

Pharell Williams – Happy (emoții pozitive, energie)

https://www.youtube.com/watch?v=ZbZSe6N_BXs

Songs for Autism campaign – So it goes (optimism, relaxare)

https://www.youtube.com/watch?v=s1zZt4jHvnk&t=186s

Richard Shulman – Light from Assisi (relaxare, somn)

https://www.youtube.com/watch?v=mwysLZW-kYI&list=PLDGYBTp7OGN2ZVXJQGf3lNzreoEqdn20c

Pentru a-i ajuta să-și înțeleagă și să-și exprime mai bine emoțiile, ar fi util să alegem un cântec care are în vedere emoția de bucurie și, prin comparație, să alegem un cântec care exprimă tristețe. Astfel, ei vor porni de la muzică și, prin intermediul ei, vor reuși să-și traducă mai bine ceea ce simt. De exemplu, când se simt supărați, poate vor cânta versurile cântecului audiat, care exprimă tristețe.

Leave a comment