𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜ț𝐢𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥ă 𝐖𝐚𝐥𝐭 𝐃𝐢𝐬𝐧𝐞𝐲 î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐓𝐈𝐅𝐅, 𝐜𝐮 𝐨𝐜𝐚𝐳𝐢𝐚 𝐚 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧ță

Anul acesta la Festivalul de Film Transilvania se va celebra o 100 de ani The Walt Disney Company, Walt Disney Animation Studios printr-o proiecție specială a 100 Years of Disney Animation – a Shorts Celebration (100 de ani de animații Disney – omagiu adus scurt-metrajelor). Sursa de inspirație în acești 100 de ani au fost fanii și familiile care au îndrăgit Disney.

Pentru a celebra acest eveniment, Walt Disney Animation Studios prezintă o serie de lucrări care aduc în prim-plan această inspirație și crează amintiri minunate. Programul proiecțiilor în Cluj:
● Sâmbătă, 17 iunie, la ora 12:00, și duminică, 18 iunie, la ora 12:30.
● Cinema Victoria, Bulevardul Eroilor, nr 51, Cluj
● Proiecție a unei selecții de scurt-metraje animate din istoria Walt Disney Animation Studios, prezentată cu tema Disney 100, atent selectate de Clark Spencer.

– Mai multe informații sunt disponibile la: https://tiff.ro/film/o-suta-de-ani-de-disney 

 

Walt Disney a declarat, la un moment dat, că speră ca această companie să „nu piardă niciodată din vedere faptul că totul a început de la un șoricel”. Chiar și înainte de lansarea lui Mickey Mouse, totul a început, de fapt, cu un scurt-metraj. Publicul va fi răsfățat cu secvențe rare de la începuturile animației, până la introducerea sunetului în film și lansarea lui Mickey Mouse, urmărind o retrospectivă a deceniilor trecute până la câteva dintre cele mai cunoscute scurt-metraje din prezent. Tradiția inovației în formatul de scurt-metraj continuă și azi în studioul care îi poartă numele, un loc în care Walt Disney și artiștii săi au experimentat cu noile tehnologii și tehnici în materie de animație.

 

 

 

 

Câteva fragmente din primele scurt-metraje realizate de Walt Disney:

CINDERELLA (Laugh-O-gram; 1922) – Realizat în Kansas City, Missouri, în 1922, în regia lui Walt Disney însuși, acest film mut, care se numără printre primele astfel de filme, prezintă o abordare inedită a basmului clasic, Cenușăreasa fiind condusă la balul prințului într-o mașină veche condusă de pisica ei.

 

ALICE’S WONDERLAND (1923) – Acest film ingenios, care a fost episodul pilot pentru seria de comedii mute despre Alice ce aveau să urmeze, a fost realizat în Kansas City, Missouri, și include o secvență de deschidere live-action în care Alice (Virginia Davis) îl vizitează pe Walt Disney în studioul său de desene animate, înainte de a intra în Cartoonland, unde aventurile sale animate includ momente în care era urmărită de lei care au evadat de la grădina zoologică.

 

PROBLEME CU TRAMVAIUL / TROLLEY TROUBLES (1927) a marcat debutul lui Oswald, Iepurele norocos. Oswald întâmpină câteva obstacole neobișnuite în activitatea sa de conductor de troleibuz care transportă iepurași și alte animale, inclusiv o vacă încăpățânată, dar și câteva urcușuri abrupte.

 

VAPORAȘUL WILLIE / STEAMBOAT WILLIE (1928)

Regia lui Walt Disney

Acest film a fost primul desen cu Mickey Mouse difuzat, fiind rampa de lansare a șoricelului emblematic într-o carieră în filme, televiziune și parcuri tematice care continuă până în prezent. Este considerat a fi unul dintre primele filme de animație care a folosit sunetul sincronizat și o coloană sonoră complet post-produsă. Ub Iwerks a condus o echipă de pionieri în domeniul animației pentru a da viață acestui personaj adorabil.  

 

CLOCK CLEANERS (1937)

Regizor: Ben Sharpsteen

Mickey, Donald și Goofy trag clopotul comediei și poznelor animate în acest scurtmetraj care ne prezintă cum trioul neînfricat încearcă să curețe un ceas uriaș dintr-un turn înalt. Mickey pornește să-l salveze pe Goofy, după ce acesta este lovit de un clopot care sună și se împiedică amețit de un catarg, în timp ce Donald se luptă cu un arc arțăgos pe care încearcă să-l curețe.  

 

THE OLD MILL (1937)

Regizor: Wilfred Jackson

Acest desen animat de referință pentru Silly Symphony a câștigat un Oscar® pentru cel mai bun desen animat și i-a adus lui Walt Disney un premiu al lui la categoria Clasă științifică și tehnică (pentru proiectarea și aplicarea camerei multiplane). Filmul descrie în mod dramatic o noapte furtunoasă într-o moară veche ai cărei ocupanții speriați (păsări, șoareci, bufnițe și alte creaturi) încearcă să rămână în siguranță și să se usuce.  

 

TRAILER HORN (1950)

Regizor: Jack Hannah

În acest desen animat cu Donald Duck, lansat în același an cu filmul „Cinderalla” (Cenușăreasa), Donald, aflat în vacanță, nu reușește să-și găsească liniștea și relaxarea atunci când veverițele Chip și Dale fac ravagii în jurul lui și în rulota sa.

 

LAMBERT THE SHEEPISH LION (1952)

Regizor: Jack Hannah

Această animație specială a fost nominalizată la Oscar® și a introdus un nou personaj minunat pe lista Disney. Atunci când o barză (dublată de Sterling Holloway, un actor Disney îndrăgit), aduce pe lume din greșeală un pui de leu (Lambert) într-o turmă de oi, punând în mișcare o poveste plină de umor și emoție despre acceptare și curaj.

 

 

Leave a comment