Ajunge și la Cluj conferința „Nu suntem părinți perfecți”, un eveniment gândit de Mirela Retegan. Alături de Mirela vin Bogdan Bob Rădulescu, Psiholog dr. Raluca Anton, Gáspár György, Narcisa Suciu, și Codin Maticiuc.
„Am plecat de la ideea de a-i relaxa puțin pe părinții români, care trăiesc cu o anxietate foarte mare de a citi tot ce se scrie despre parenting, de a participa la toate cursurile posibile, de a asculta toate sfaturile, sunt cu căștile în urechi pe toate podcasturile. Sunt preocupați să înmagazineze toate informațiile posibile pentru că își doresc să fie părinți perfecți.
Un interviu la care ne-a răspuns din inimă, Mirela Retegan, fondatoarea fenomenului Gașca Zurli.
𝟏. 𝐍𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜ț𝐢! 𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜ă 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬ă 𝐟𝐢𝐦 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜ț𝐢?
Când am născut eu, acum 22 de ani, exista o singură carte: Mama și copilul. Atât. Nu exista niciun articol în online, nu exista nicio conferință, niciun specialist, niciun coach, niciun mentor, niciunul care să știe mai bine decât tine ce simți tu și ce simte copilul tău. Trebuia să descoperi singur că copilul tău are două mâini, două picioare, are un nas, vede, aude, simte, miroase, gustă, învață să pășească, să vorbească, să înghită, să-l lași până când poate să meargă. Nu spunea nimeni că dacă până la vârsta aia nu mănâncă diversificat e defect, dacă până la vârsta aia nu vorbește toate neologismele pe care tu încă nu le știi e defect, nu-ți spunea nimeni că e defect copilul tău dacă nu se încadreze niște standarde, ci pur și simplu descopereai singur care este nivelul de evoluție naturală al copilului tău. De aici vine nevoia acestei conferințe, pentru că presiunea este atât de mare pentru părinți să facă ceea ce le spune toată lumea să facă, încât ei uită să facă ceea ce simt.
𝟐. 𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐟𝐢 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐩ă𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐮𝐢? 𝐃𝐞 𝐚 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐮, 𝐝𝐞 𝐚-ș𝐢 𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥, 𝐝𝐞 𝐚 𝐟𝐢 𝐭𝐨𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥?
Rolul părintelui este să fie ghid în viața copilului lui. Copilul nu este proprietatea noastră. Femeia este însărcinată să aducă pe lume un copil, iar copilul este un dar pe care îl primim indiferent dacă el vine din pântecele mamei care l-a născut sau pur și simplu îl primești în brațe și trebuie să ai grijă de el toată viața. Rolul părintelui este de ghid și în pentru acest rol părintele trebuie să se informeze, să-și lase instinctul și să facă tot ce ține de el ca să fie un părinte bun pentru copilul lui. Trebuie să facă din toate câte puțin, dar să facă tot ceea ce poate, nu tot ceea ce trebuie sau ce spun alții că trebuie să facă.
𝟑. 𝐂𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐧𝐨𝐮 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧ț𝐚 𝐌𝐢𝐫𝐞𝐥𝐞𝐢 𝐑𝐞𝐭𝐞𝐠𝐚𝐧?
Această conferință, așa cum spune Gaspar, va fi cea mai autentică conferință din peisajul românesc, va fi o conferință în care oamenii de pe scenă vor lăsa toate măștile la ușă, toate fricile că vulnerabilizarea o să îi coste dezaprobarea opiniei publice. Această conferință va ajuta părinții din sală să-și dea jos jos sacii de obligații pe care singuri și i-au pus în spate față de societate, să se relaxeze și să își amintească bucuria și entuziasmul de a fi părinte. Nu suntem părinți perfecți este o conferință în care ne dorim ca părinții să se relaxeze într-un mod conștient și să nu mai pună atât de multă presiune nici pe ei, nici pe copii și să-și trăiască pur și simplu această experiență fantastică de a fi părinte.
𝟒. 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐩𝐞𝐚𝐤𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚ț𝐢 𝐬𝐢 𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐧𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐯ă𝐥𝐮𝐢𝐭𝐞?
Gaspar Gyorgy, Raluca Anton, Bogdan Bob Rădulescu și cu mine vom creea un cvartet interesant, pentru că eu și Bob o să venim fiecare cu psihologul lui – cu Gașpar și cu Raluca, iar invitații speciali sunt Narcisa Suciu și Codin Maticiuc. Am încercat să aduc pe scenă mai multe tipologii de părinți, pentru că astăzi familia în România nu înseamnă doar mama, tata și copilul – înseamnă mama și copilul, înseamnă tata și copilul, înseamnă mama cu copilul tatălui din altă relație, înseamnă tatăl cu copilul mamei din altă relație și cu copiii noștri împreună. Nu mai putem să ne încadrăm în anumite tipare, ci pur și simplu trebuie să ne deschidem și să acceptăm că relația părinte copil se construiește în foarte multe alte tipuri de relații. Oamenii care vin la această conferință pe scenă sunt în primul rând niște oameni foarte faini, niște specialiști foarte buni, niște artiști minunați, niște creator de viață reală pe care o împărtășesc cu ceilalți. Criteriul după care eu i-am ales a fost filtru prin care eu văd părinții. Sunt acei părinți care au ceva de spus și de la care sigur pleci cu ceva acasă.
𝟓. 𝐁𝐚𝐧𝐢𝐢 î𝐧𝐜𝐚𝐬𝐚ț𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐯â𝐧𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐛𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐫𝐠𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜ț𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐢. 𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢ț𝐢𝐨𝐧ă𝐦 𝐛𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞? Î𝐧 𝐜𝐞 𝐨𝐫𝐚ș𝐞 𝐯𝐞ț𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧ț𝐚?
Deocamdată conferința este unică, aici, la Cluj și lansează proiectul “Mesaje de iubire pentru copiii cu branule”. Acesta este un proiect prin care vrem să construim un program în așa fel încât în toate secțiile de oncopediatrie din România să putem să creăm activități zilnice pentru copiii de acolo. Arta vindecă, iar noi o să încercăm să le dăm în fiecare zi pastila de bucurie și porția de speranță la viață. Deocamdată n-am stabilit alte orașe, așa că vă invit pe www.fundatiazurli.ro să achiziționați de acolo biletele care vă vor asigura un loc la această minunată conferință și ne vor ajuta pe noi prin donațiile pe care le faceți cumpărând acest bilet să punem pe picioare campania “Mesaje de iubire pentru copiii cu branule”.
𝟕. 𝐔𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐜ă𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢 𝐜𝐞 𝐮𝐫𝐦ă𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐂𝐥𝐮𝐣𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫.
Dragi părinți, vă invit să veniți la această conferință pentru toți oamenii care vor fi pe scenă și pentru ceea ce eu știu că o să se întâmple acolo. O să se creeze o atmosferă și o energie unică și sunt sigură c-o să fie pentru voi un combustibil cu care mașina asta – părintele – o să meargă mult și bine după această conferință și o să vă luați de acolo energia de care aveți nevoie. Apoi aș vrea să celebrăm în această zi, 15 mai, Ziua Internațională a Familiei, pentru faptul că suntem printre părinții norocoși care își pot permite să se bucure de copii lor în liniște, fără probleme foarte mari, fără griji foarte mari. Prin această întâlnire o să le arătăm părinților care stau în secțiile de oncopediatrie pe un scaun lângă pătuțul copiilor lor că nu sunt singuri, că se pot baza pe noi, că nu i-am uitat prinși în toate treburile noastre de zi cu zi și că găsim câteva minute în care să susținem o campanie care le face lor viața un pic mai ușoară.
Ne vedem de Ziua Internațională a Familiei, 15 mai, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.00 să ne relaxăm și să găsim cele mai bune ancore în a ne aminti, în fiecare zi, că a fi părinte e, în primul rând, o mare bucurie!”, spune Mirela Retegan, creatoarea fenomenului Gașca Zurli.
- REZERVĂ-ȚI LOCUL AICI !
No Comments