𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥ă 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐧ș𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐀𝐮𝐭𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 – 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞

Se împlinesc 16 ani de la prima celebrare a Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului. În decembrie 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate ziua de 2 aprilie drept Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD), pentru a sublinia necesitatea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât aceștia să poată duce o viață plină și plină de sens, ca parte integrantă a societăţii.

În mai 2014, a 67-a Adunare Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție intitulată Eforturi cuprinzătoare și coordonate pentru gestionarea tulburărilor din spectrul autismului, care a fost susținută de peste 60 de țări. Această adunare îndeamnă Organizația Mondială a Sănătății să colaboreze cu statele membre și agențiile partenere pentru a consolida capacitățile naționale de a aborda tulburările din spectru autist (TSA).

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 1 din 100 copii suferă de autism (1).
În România, prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3% (95% CI: 13,6–15,1%) (2).
Cu toate acestea, încă nu există o statistică oficială a persoanelor cu autism, iar tulburările din spectrul autist continuă să fie subdignosticate.

Din datele înregistrate de Centrul Național de Statistică în Sănătate Publică, utilizând ca sursă raportările unităților medicale în contract cu CNAS:
•În anul 2020 au fost spitalizate un număr total de 868 de persoane diagnosticate cu o tulburare din spectrul autist (autism infantil, autism atipic, Sd. Asperger, Sd. Rett, tulburări hiperactive asociate cu retardare mentală și mișcări stereotipice etc.), respectiv o morbiditate spitalizată de 4.5 %000 loc.populație rezidentă, față de un total de 1830 (morbiditate spitalizată de 9.44%000 loc.populație rezidentă) în 2019 și 1569 de persoane spitalizate cu TSA (8.05 %000 loc.populație rezidentă) în anul 2018, ceea ce sugerează o îmbunătățire a managementului acestor cazuri prin asistența medicală pre-spitalicească;

Numărul cazurilor de TSA spitalizate este de 3 ori mai mare la genul masculin față de genul feminin, acest raport menținându-se constant de-a lungul timpului;

•Cea mai mare pondere din totalul TSA spitalizate o au cazurile de autism infantil (aproape jumătate din cazuri), urmate de autismul atipic (aproximativ o treime din cazuri).
Abilitățile și nevoile persoanelor cu autism variază și pot evolua în timp. Chiar dacă unele persoane cu autism pot trăi independent, altele au dizabilități severe și necesită îngrijire și sprijin pe tot parcursul vieții.

De aceea, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului (WAAD) își propune să reliefeze obstacolele cu care se confruntă zilnic persoanele cu autism precum și cei care trăiesc împreună cu aceste persoane. Fiind o problemă de sănătate globală în creștere, autismul este o problematică care dobândește din ce în ce mai multă înțelegere. De aceea, acțiunile ce au loc cu ocazia celebrării WAAD sunt realizate în scopul creșterii nivelului de cunoștinte despre copiii și adulții care se confruntă și trăiesc cu o tulburare de spectru autist.

Afis realizat de Ministerul Sănătății

Lasă un comentariu