𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏ă𝐬ă𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫

De 1 aprilie sărbătorim Ziua păsărilor încă din 1906, când a fost adoptată „Convenția Internațională a Păsărilor”.

Păsările sunt mesageri care ne vorbesc despre sănătatea planetei . Tot păsările, prin frumusețea și glasurile lor minunate ne încântă și ne aduc mai aproape de natură. Zborul lor dă aripi creativității noastre. Însă azi, mai mult ca oricând, păsările au nevoie de ajutorul nostru. Jumătate dintre speciile de păsări din lume sunt în declin. Acum una din opt specii este amenințată cu dispariția. Dar prin eforturi de conservare speciile pot fi salvate și natura se poate recupera. Și pentru a reuși avem nevoie de susținerea ta.

Donează acum: https://www.sor.ro/implica-te/doneaza/

Ce putem învăța de la păsări:

  • să ne bucurăm de dimineață, printr-o recunoștință, așa cum și păsările ne trezesc cu trilul lor.
  • să visăm fără teamă până dincolo de Univers, așa cum și pasărea zboară până în înaltul cerului fără teamă
  • să apreciem libertatea
  • să clădim, să ne îngrijim de familiile noastre
  • să ne lăsăm copiii să-și ia zborul când le vine timpul
  • să fim noi înșine

Ieșiți în natură, observați păsările de lângă voi și vă bucurați de trilurile lor.

Foto: Cristian Balazs

Mierla (Turdus merula) este un sturz de dimensiune medie cu o coadă lungă, ușor de recunoscut prin penajul uniform negru mat al masculului, ciocul galben-portocaliu deschis și inelul galben al ochiului. Ciocul se înnegrește iarna. Mierla este analizată și în Atlasul Păsărilor Clujului. Acest atlas este o inițiativă a colegilor noștri de la Cluj, pornită din pasiune și din dorința de a realiza primul atlas avifaunistic urban din România.

Cartea include atât cele 75 de specii de păsări cuibăritoare din Cluj Napoca (pe suprafața de lucru), cât și 20 de specii comune care iernează sau sunt în migrație în orașul de pe Someș. Pentru fiecare specie sunt oferite informații relevante la nivelul orașului, câteva date despre biologia acesteia, fotografii realizate în majoritatea cazurilor chiar în Cluj Napoca și, bineînțeles, harta de distribuție, care oferă o imagine de ansamblu a răspândirii și abundenței pentru speciile cuibăritoare din oraș.

 

 

Leave a comment