𝐂𝐮𝐦 î𝐧𝐥ă𝐭𝐮𝐫ă𝐦 𝐚𝐧𝐱𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐨ș𝐭𝐫𝐢?

Copiii pot fi îngrijorați că se vor răni, că cineva drag lor va fi rănit sau că se va râde de ei. Anxietatea poate fi resimțită chiar și fizic la nivelul corpului, copiii acuzând stări de vomă, dureri de cap, de stomac, oboseală. Anxietatea afectează comportamentul copiilor, aceștia devenind neliniștiți, începând să umble de colo colo, să plângă, să se ascundă după părinți sau să tremure.

Anxietatea este atât o trăsătură de personalitate (aici ne referim la copiii pe care majoritatea îi numim timizi sau retrași), cât și o tulburare emoțională foarte întâlnită la copii și adolescenți, caracterizată prin îngrijorări excesive cu privire la un stimul sau o situație. Aceste îngrijorări afectează funcționarea zilnică pe mai multe arii (cognitivă, socială, personală, etc).

Pot apărea și simptome fiziologice, precum dureri de stomac, transpirații excesive, palpitații etc.

Tulburările de anxietate sunt de mai multe tipuri, de exemplu, tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate de separare (frecvent întâlnită la copiii cu vârste mici), fobii specifice, tulburarea de anxietate socială, tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă etc.

Studiile din psihologie au arătat de-a lungul timpului beneficiile muzicii asupra scăderii anxietății în timp. De exemplu, muzica poate avea rol de liniștire înainte de operație și de scădere a durerii post-operație pentru copiii spitalizați.

De exemplu, ascultarea melodiei preferate în timpul procedurilor clinice poate reduce anxietatea în cazul copiilor cu paralizie cerebrală.

De asemenea, alte cercetări arată eficiența meloterapiei în reducerea anxietății în cazul copiilor cu anxietate față de intervențiile medicale dentare.

 

Câteva recomandări de activități:

realizați un desen cu un borcan pe care să desenați sau scrieți toate îngrijorările, împreună cu copilul, discutați despre acestea și apoi, compuneți împreună cântecele care să vă ajute să le depășiți;

ascultați-vă copilul atunci când e speriat sau îngrijorat, spuneți-i că e normal să se simtă îngrijorat uneori, asigurați-l că sunteți alături de el;

– realizați împreună o activitate de liniștire, precum o audiție muzicală și respirație în 4 timpi sau un dans de depășire a fricii.

 

Știați că..

Există o legătură între ritmul unei melodii și ritmul nostru cardiac?

Când ascultăm o melodie, ritmul nostru cardiac se sincronizează cu cel al melodiei.

A fost constatată eficiența melodiilor cu un ritm lent și constant asupra relaxării copiilor care simt anxietate sau frică.

 

Recomandări audiții muzicale:

Pentru copii și adolescenți:

Yann Tiersen – Comptine d’un autre été

https://www.youtube.com/watch?v=H2-1u8xvk54

Pentru părinți:

Chopin – Nocturna nr. 20, în do # minor

https://www.youtube.com/watch?v=_hyAOYMUVDs

 

“Muzica de 10” un proiect în colaborare cu Andreea Șilochi – Music Haven !

Lasă un comentariu