๐‘ผ๐’๐’‚ ๐’…๐’Š๐’ ๐’„๐’†๐’๐’† ๐’Ž๐’‚๐’Š ๐’Š๐’Ž๐’‘๐’๐’“๐’•๐’‚๐’๐’•๐’† ๐’๐’†๐’„ศ›๐’Š๐’Š ๐’‘๐’†๐’๐’•๐’“๐’– ๐’—๐’Š๐’Š๐’•๐’๐’“๐’–๐’ ๐’„๐’๐’‘๐’Š๐’๐’–๐’๐’–๐’Š ๐’•ฤƒ๐’–. ๐‘ท๐’–๐’๐’†-๐’ ๐’Š๐’ ๐’‘๐’“๐’‚๐’„๐’•๐’Š๐’„ฤƒ!

Deoarece micuศ›ii preiau comportamentul pฤƒrinศ›ilor este bine sฤƒ le arฤƒtฤƒm cum funcศ›ioneazฤƒ bugetul familiei, cฤƒ avem obiective bine definite, cฤƒ economisim ศ™i cunoaศ™tem valoarea banilor. Obiceiul de a economisi formeazฤƒ abilitฤƒศ›i indispensabile unui om educat financiar, precum disciplina, rฤƒbdarea, perseverenศ›a ศ™i planificarea. Dar ce รฎnseamnฤƒ a economisi? A economisi รฎnseamnฤƒ a renunศ›a la a cumpฤƒra ceva acum pentru a avea un beneficiu mai mare รฎn viitor.

Iatฤƒ 5 ๐’‚๐’„๐’•๐’Š๐’—๐’Š๐’•ฤƒศ›๐’Š ๐’‘๐’“๐’‚๐’„๐’•๐’Š๐’„๐’† ๐’‘๐’“๐’Š๐’ ๐’„๐’‚๐’“๐’† รฎศ›๐’Š ๐’‘๐’ศ›๐’Š รฎ๐’๐’—ฤƒศ›๐’‚ ๐’„๐’๐’‘๐’Š๐’๐’–๐’ ๐’”ฤƒ ๐’†๐’„๐’๐’๐’๐’Ž๐’Š๐’”๐’†๐’‚๐’”๐’„ฤƒ:

1- ๐๐ฎศ™๐œ๐ฎ๐ฅ๐ขศ›๐š ar putea fi punctul de start pentru achiziศ›ionarea unui bun pe care copilul ศ™i-l doreศ™te foarte mult (bicicletฤƒ, calculator, telefon etc) ศ™i la achiziศ›ionarea cฤƒruia poate contribui.

2- Aratฤƒ-i prin ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฎ๐ฅ ๐ž๐ฑ๐ž๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ฎ cum poate economisi. รŽntocmiศ›i รฎmpreunฤƒ lista de cumpฤƒrฤƒturi (pentru a ne planifica si estima costurile), cautaศ›i magazinele cu cele mai relevante reduceri de preศ› sau promoศ›ii etc.

3- La vรขrsta sub 7 ani aplicaศ›i ๐„๐ฑ๐ฉ๐ž๐ซ๐ข๐ฆ๐ž๐ง๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐’๐ญ๐š๐ง๐Ÿ๐จ๐ซ๐ ๐œ๐ฎ ๐›๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐ž๐ฅ๐ž. รŽi propui sฤƒ reziste tentaศ›iei de a mรขnca bezelele. Este decizia lui dacฤƒ mฤƒnรขncฤƒ acum sau amรขnฤƒ decizia. Gratificarea รฎntรขrziatฤƒ este o calitate pe care o putem antrena, o putem รฎncuraja รฎn copiii noศ™tri รฎncฤƒ de la vรขrste foarte fragede.

4- Vรขrsta 7-10 ani. Putem vorbi de ๐œ๐จ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐๐ž ๐จ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ๐ฎ๐ง๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ž. Cu 10 lei poate sฤƒ-ศ™i cumpere o jucฤƒrie sau dulciuri, dar nu ambele ศ™i atunci va รฎnvฤƒศ›a de ce e important sฤƒ economiseascฤƒ. Construiศ›i รฎmpreunฤƒ o listฤƒ cu lucruri pe care ศ™i le doreศ™te. Iar รฎn dreptul lor sฤƒ treacฤƒ aspecte pro ศ™i contra, astfel va lua cea mai bunฤƒ decizie ศ™i costul de oportunitate va fi mai mare.

5- Dacฤƒ copilul este mai mare ศ™i obiectivele sunt mai mari. Poศ›i crea un un soi de ๐ฉ๐ซ๐จ๐ฏ๐จ๐œ๐š๐ซ๐ž. รŽi vei dubla suma economisitฤƒ pรขnฤƒ atunci, iar dacฤƒ nu reuศ™eศ™te, atunci primeศ™te doar 50% din suma adunatฤƒ.

A fi econom nu รฎnseamnฤƒ a fi zgรขrcit ศ™i lipsit de bucuria de a cheltui bani sau de a oferi cadouri. Este un ๐’”๐’•๐’Š๐’ ๐’…๐’† ๐’—๐’Š๐’‚ศ›ฤƒ care presupune adoptarea unui comportament din care sฤƒ eliminฤƒm irosirea banilor pentru satisfacerea unor plฤƒceri de moment, chiar dacฤƒ acest lucru presupune cรขteva mici eforturi din partea noastrฤƒ.

Lasฤƒ un comentariu