𝗖𝗲𝗿𝗲𝗺 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗶̂𝗻 𝘀̦𝗰𝗼𝗹𝗶!

Semnează petiția pentru introducerea de cursuri de prim ajutor în școli!: https://go.declic.ro/prim-ajutor-scoli

O inițiativă Declic!

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să introduceți în școli, de urgență, cursuri de prim ajutor. Atât pentru elevi, dar și pentru personalul didactic și auxiliar. Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a fost în stare să-i facă manevra Heimlich. [1]

De ce este important?

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrului Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

***

Note:
[1] Hotnews.ro: Fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit la spital
[2] csid.ro: 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator

Un comentariu

  1. Tudorache Constanța
    Lear fi de mare ajutor
    Reply mai 4, 2023 at 21:20

Lasă un comentariu