Alimente gratuite pentru ONG-uri din Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu

banca pentru alimente

Alimente gratuite pentru ONG-uri din Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu: Banca Regională pentru Alimente Cluj caută noi asociații partenere

Asociațiile neguvernamentale din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba se pot înscrie săptămâna aceasta în campania lansată de Banca Regională pentru Alimente. ONG-urile partenere vor primi gratuit alimente salvate de la risipă și alte produse pe care să le distribuie mai apoi persoanelor în nevoie.

Este vorba despre fructe și legume, cereale, produse de panificație, conserve, lactate, dulciuri, iar ocazional și produse nealimentare precum produse de igienă sau articole vestimentare.

Sunt eligibile asociațiile din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba care au în desfășurare programe sociale pentru:

 

 • orfelinate și case de copii
 • cămine pentru vârstnici
 • refugiați
 • persoane cu dizabilități fizice sau psihice
 • persoane fără adăpost
 • familii la limita sărăciei
 • persoane în risc de excluziune socială
 • persoane care trec printr-o situație de criză medico-socială
 • persoane cu dependențe de substanțe.

Asociațiile se pot înscrie gratuit, în perioada 11-17 martie, prin completarea formularului de mai jos, iar apoi sunt contactate de reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj pentru detalii și pentru o întâlnire: https://forms.gle/BciCF2fd5sgCHikP8.

6.000 de tone de alimente, risipite în fiecare zi 

„În România se risipesc în fiecare zi 6.000 de tone de mâncare. Până în acest moment, noi, prin Banca Regională pentru Alimente Cluj, am colectat într-un an peste 1.000 de tone de alimente. E nevoie să avem mai multe asociații pentru a ne extinde impactul.

E nevoie să salvăm mai multă hrană de la risipă. Avem însă zone neacoperite unde hrana se risipește: există magazine care ar putea dona la final de zi, dar nu sunt asociații în zonă care să preia hrana.

Ne dorim ca mai multe persoane să afle despre această situație ca să se poată implica. Banca pentru Alimente poate ajuta pe oricine vrea să lupte împotriva risipei alimentare și a sărăciei”, afirmă vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

Ce primesc, în mod gratuit, asociațiile partenere:

 • alimente de calitate
 • comunitate de sprijin cu alte asociații
 • campanii și evenimente cu beneficii pentru activitatea ONG-urilor.

În felul acesta, asociațiile se pot concentra pe programul lor social, fără a avea grija resurselor pentru mâncare, intră într-o comunitate de asociații care se ajută și se sprijină între ele și contribuie la reducerea risipei alimentare.

De unde vine hrana donată și cum funcționează mecanismul

Alimentele provin de la magazine sau lanțuri de retail care colaborează cu Banca pentru Alimente. Produsele considerate surplus sunt donate și ajung în depozitul Băncii, iar reprezentanții și voluntarii anunță imediat asociațiile partenere din zonă privind produsele disponibile.

 

Fiecare asociație poate ridica de la depozitul băncii sau de la magazinele partenere o cantitate de alimente în funcție de numărul și de categoria de beneficiari pe care o au. La rândul lor, ONG-urile distribuie apoi produsele primite în diferite moduri: fie gătesc pentru persoanele în nevoie, fie oferă direct produsele.

Înscrierile pentru noi asociații sunt deschise până duminică, 17 martie, prin completarea formularului.

Informații și cifre Banca Regională pentru Alimente Cluj

 • 21.000 persoane sunt ajutate în mod recurent prin intermediul asociațiilor.
 • 94 tone de mâncare sunt distribuite lunar.
 • 119 ONG-uri sunt ajutate recurent cu hrană.
 • Cele mai multe asociații partenere sunt din județul Cluj. Doar 2 asociații partenere sunt din Bistrița-Năsăud, 23 ONG-uri din Sibiu, 24 din Alba.

În total, peste 200 de ONG-uri sunt în prezent partenere ale Băncii Regionale pentru Alimente Cluj; printre ele se regăsesc Fundația Prison Fellowship, Serviciul de ajutor Maltez Cluj, Remar, Teen Challenge, Masa Săracilor, Căsuța Bucuriei, Centrul Emaus, Casa de Copii de la Dumbrava, Vă ajutăm din Dej, Asociația Umanitară Dreptul la Viață Huedin, Dorcas Aid, Sfântul Onufrie Florești, Rise 2 Shine, Notorious Learning Projects, OAC Alba Iulia, Asociația Pro Assisto Câmpia Turzii și altele.

 

Luna aceasta, asociațiile partenere au ocazia să se cunoască și să-și sărbătorească reușitele la Gala Recunoștinței, eveniment organizat de Banca pentru Alimente Cluj. Ediția din acest an va avea loc în 28 martie, iar în total sunt așteptate aproximativ 100 de persoane.

 

Donează prin SMS la 8845 cu textul HRANA

Oricine dorește să se implice poate face o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.

Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.

Detalii găsiți pe Cluj.bancapentrualimente

Lasă un comentariu