Așa a fost la ConectONG. Târgul cu Povești de Bine !

Povești de bine

Așa a fost la ConectONG. Târgul cu Povești de Bine !

O zi plină de activități pentru copii, experimente științifice, jocuri, expoziții de recycled art , un concert 𝐌𝐚𝐧𝐨 & 𝐆𝐫𝐞𝐠𝐨𝐫 și alte activități pentru toate vârstele!

O reuniune de ONG-uri care cred cu tărie în cauzele pe care le reprezintă, cu oameni puternici, blânzi, prietenoși, care pun suflet pentru a face bine altora! La târgul de povești de bine am descoperit o atmosferă prietenoasă, vie, cu energie înaltă, cu iubire pentru cauzele lor.

 

Prin ConectONG. Târgul cu Povești de Bine, festival organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă,  a strâns mai mult de 30 de ONG-uri în Piața Muzeului, un moment prielnic, de conectare cu OAMENI și CAUZE!

Fiecare poveste contează, deoarece în spatele acesteia stă o cauză, un OM!

Am avut bucuria de a sta la povești cu oameni pasionați, inspiraționali, reprezentanți ai organizațiilor ce se implică mult în rezolvarea problemelor societății pe care instituțiile de stat nu reușesc să le rezolve. Ca să înțelegem mai bine scopul acestui târg am pregătit un set de întrebări pe care le-am adresat reprezentantului Fundației Civitas, Balogh Márton.

 

 

  • De ce un târg cu povești de bine?

Un târg cu povești de bine vrea să aducă în lumina reflectoarelor lucrurile bune care se întâmplă în comunitate datorită unor oameni cu inițiativă. Fie că este vorba de inițiative pentru protecția mediului, educație sau susținerea comunităților vulnerabile, ne-am dorit ca festivalul ConectONG. Târgul cu Povești de Bine să fie platforma care unește oamenii cu ONG-urile și proiectele de bine din jurul lor. Târgul cu povești de bine este, în primul rând, un târg care motivează și inspiră. De asemenea, târgul este parte din intenția noastră de a promova impactul pozitiv al organizațiilor neguvernamentale în cadrul proiectului „Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri”, care beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021

 

  • Cum au reacționat organizațiile și asociațiile la invitația de a fi prezenți în cadrul acestui târg?

Clujul nu a găzduit de mai mulți ani un festival al ONG-urilor, așa că mulți dintre colegii noștri din ONG-uri erau dornici să se întâlnească cu locuitorii orașului într-un cadru non-formal, în care să-și poată spune poveștile într-o atmosferă prietenoasă. Festivalul a creat exact acest context care le lipsea, așa că ideea evenimentului a trezit mult entuziasm, iar acest lucru s-a văzut mai ales în efortul pe care l-au depus pentru a umple programul festivalului cu activități care nu au lăsat pe niciun vizitator să se plictisească.

 

  • La final de zi cu ce impresii ați rămas în urma vizitei clujenilor la standurile pregătite de asociațiile invitate?

Am văzut multă deschidere și curiozitate în rândul vizitatorilor. Unul dintre ei ne-a spus că ar trebui să organizăm astfel de evenimente lunar. Asta ne arată că locuitorii Clujului își doresc să fie conectați la viața comunității, să fie la curent cu și să se implice în proiectele de bine inițiate de oamenii activi din societatea civilă.

 

  • Cum vă putem susține în viitorul apropiat?

Înainte de toate, poate că este important să spunem că să susții ONG-urile și proiectele lor de bine înseamnă să susții Clujul. Am văzut sâmbătă, la festival, că ONG-urile produc schimbări care contează. Putem fi parte din această schimbare implicându-ne direct în inițiativele lor responsabile, fie ca voluntari, fie ca donatori. Atunci când vine vorba despre actorii media, sprijinul poate însemna și promovarea proiectelor de bine inițiate de ONG-uri prin articole, reportaje, postări pe social media, astfel încât acestea să ajungă la cât mai mulți oameni. În cadrul festivalului, spre exemplu, am avut niște parteneri media de încredere, Radio Cluj, Cluj.com, Via Cluj TV, Clujul Copiilor și TVR Cluj, datorită cărora poveștile de bine din târg au ajuns la mai mulți oameni, iar asta contează foarte mult pentru sectorul ONG din Cluj.

 

  • Un mesaj către părinți, mame, tați, bunici?

Să-și crească copiii și nepoții cu povești de bine și să le arate că ei înșiși pot fi cei care scriu astfel de povești în comunitatea lor. Să le arate cât de important este să ne implicăm în viața comunității și că schimbarea în bine pornește pas cu pas, de la fiecare dintre noi.

 

 

Festivalul a fost organizat în cadrul proiectului „Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri”, finanțat prin programul Active Citizens Fund – Romania.

 

I-am întâlnit în cadrul târgului:

♦ Fundația Civitas pentru Societatea Civilă este o organizație non-guvernamentală care dezvoltă și implementează, de peste 30 de ani, proiecte cu impact pozitiv în patru domenii de activitate: antreprenoriat și economie socială, consolidarea societății civile, bună guvernare și dezvoltare economică rurală.

Site: www.civitas.ro

Facebook: www.facebook.com/fundatiacivitas

 

Comunitatea Si Eu Reusesc Cluj Napoca, coordonată de către Asociația A.L.E.G este un grup de sprijin pentru femei victime ale violenței domestice.

♦ Asociatia Natura Vie promovează micii fermieri și consumul de alimente provenite din agricultura ecologică.

♦ Life Education for all are încredere în copii, în educația viitorului. Visul lor este ca noi și copiii noștri să trăim într-o lume mai bună. Se implică în diverse proiecte  cum este „Școala din curtea șscolii”, un spațiu dedicat învățării în aer liber.

♦ TAC.social – Prima asociație românească de medicină veterinară socială & advocacy pentru câini și pisici fără stăpâni. În prezent are în derulare sterilizare câinilor de la Pata Rât.

♦ Asociatia pentru protejarea animalelor NUCA informează și educă să nu abandonăm animalele și caută stăpâni pentru cei abandonați.

SOLIS School Of Life sustine educația democratică.

Asociația SOLIS aduce educația alternativă democratică în cadrul școlar. Scopul este de a crea un sistem sănătos, care abordează copilul în cel mai natural și frumos mod posibil. Păstrând rigurozitatea curriculară internaționala IB și aplicând-o după un plan de învățare personalizat, ne propunem să creăm un upgrade la sistemul educațional prezent. Acest upgrade folosește o curriculă bazată pe educația STEAM și metoda de abordare democratică a educației copilului. Sunt puține locuri în lume unde sunt aplicate aceste două principii împreună, iar România este unul dintre ele.

Asociatia Alegria, BUCURIA de a împărtăși experiențe. Educație nonformală pentru comunități!

„Sănătatea în bucate” este un proiect educativ gratuit, adresat copiilor între 6 și 17 ani . Următorul eveniment al proiectului este „Atelierul de decorat brioșe” de vineri, 20 octombrie, între orele 18.00-20.00, în cadrul Hipermarket Cora. Îi așteptăm pe toți copiii interesați de un stil de viață sănătos. Înscrierile se fac la contact@asociatiaalegria.ro

♦ Asociatia CAPACE CU SUFLET colectează capacele din plastic, protejând mediul și dându-le un rol important în viața altor oameni.

Ca și activitati principale derulează:

1. Încurajarea colectării de capace în scopul donării banilor înspre cazuri sociale;

2. Educație pentru protejarea mediului pentru că reciclarea este doar ultimul pas dintr-un circuit mai lung 🙂

♦ UN Youth Romania – Cluj Branch Prin intermediul activităților, evenimentelor și proiectelor pe care le realizăm. Acestea abordează diverse tematici, de la respectarea drepturilor omului, egalitatea șanselor la sărbătorirea zilelor internaționale.

♦ Asociatia Glice Cluj s-a născut din dorința de a fi alături de toți copiii care suferă de diabet

♦ Asociația Plaiuri Noi  schimba în bine viețile locuitorilor din zona rurală, prin promovare și activare de experiențe rurale. Coordonează Ținutul Fluturelui Albastru

♦ Yuppi Camp organizează tabere gratuite de terapie prin experienţă pentru copii cu boli cronice

Fundatia Inocenti-Cluj fac lucruri de mare ajutor pentru copiii aflați într-o situație vulnerabilă.

Fundatia Inocenti-Cluj facilitează accesul la programe de sănătate mintală gratuite pentru adolescenți pe care le livrează în școlile publice, si de asemenea pune la dispoziție resurse gratuite (broșuri, ghiduri) pentru adolescenți și părinți, consilieri școlari și alți profesioniști. Programul de suport psiho-emoțional din Clinica de Psihiatrie pediatrică și toxicomanie vine în sprijinul copiilor și tinerilor internați. Fundatia Inocenti are programe și în București și Bistrița.

♦ Road Safety OSM Cluj vă învață cum să acordați primul ajutor, dar și să vă exersați tehnicile de basic life support.

♦ Dor Travel este agenție de turism organizatoare, licențiată, specializată în organizarea de experiențe personalizate (tailor-made) care se adresează tuturor celor pasionați de călătoriile active.

♦ Voluntar la UBB în căutarea a 20 de voluntari, oameni de bine, cu care să punem la cale cea mai mare întâlnire a societății civile din Cluj!

♦ Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR) implicați activ în promovarea incluziunii, desfășurarea de activități educaționale, prevenirea și combaterea violenței și discriminării la nivel local și național.

Dacă i-ați întâlnit și v-au impresionat prin modestia lor, cauza pe care o susțin din inimă și ați simțit acest lucru, puteți să ne lăsați un gând în comentarii.

Galerie foto: Clujul Copiilor

 

Lasă un comentariu