În ultimii 10 ani am citit alături de fiica mea peste 1.000 de cărți ilustrate pentru copii. Prima carte citită fetiței mele a fost la 2, 5 luni dintr-o carte a copilăriei mele și mi-am dat seama că startul nu e cel bun. Astfel am început să caut cărți cu imagini cât mai frumoase și text mai puțin. Pe măsură ce creștea am căutat, am studiat cum să cresc o iubitoare de cărți și iubitoare de artă vizuală. Editurile aveau pe atunci o ofertă foarte mică de cărți ilustrate, iar eu am început să achiziționez cam tot ce credeam că e artă: pop-ups, carte conceptuală, picture books, cărți de autori contemporani și sau români, am îndrăznit să achiziționez cărți ilustrate de români.
Și așa începe drumul meu autodidact de a căuta arta în cărți, de a găsi diferențele dintr-o carte valoroasă pentru copii și o gogoașă de marketing cu imagini prelucrate pe calculator.
Nu cunoșteam niciun autor contemporan din lumea cărților pentru copii. Nu am studii de specialitate în literatură și pictură. M-am înscris la cursuri de pictură, mi-am organizat un plan lunar de evenimente dedicate dezvoltării personale împreună cu copilul, prin participarea la diverse evenimente artistice și culturale dedicate celor mici sau pentru întreaga familie. Astfel, am dezvoltat un al 6 lea simț privind frumosul, pasiunea pentru culori și desen, ochi pentru detaliile din ilustrații, recunoașterea lucrului bine făcut și descoperirea profunzimii mesajului din cartea pentru copii.
5 lucruri pe care le găsesc prețioase la o carte ilustrată pentru copii:
- Încep cu ilustrațiile delicate, realizate în acuarelă sau tempera sau desen simplu în creion, ilustrații care transmit emoție, frumusețe, culoare să tot stai cufundat, să cauți cu privirea misterul sau miracolele din poveste. Ca exemple: cărțile semnate și ilustrate de Sonja Danowski: Smon Smon, Prietenul meu de noapte bună, Secretul din grădina bunicului; ilustratorul Marco Soma cu: Negustorul de Fericire, Divina comedie, Infinitul; ilustrator: Seng Soun Ratanavanh cu seria Miyuki
- Firul narativ să fie presărat cu multă creativitate, un joc de cuvinte simple și complexe, expresii și întâmplări de explorare a vieții. Exemplu: seria Mog de Judith Kerr , Pettson și Findus de Sven Nordqvist
- Mesajul cărții să ducă spre o sesiune de întrebări, spre o conversație din care să descoperim și să înțelegem mediul care ne înconjoară. Încurajez să căutați mesaje ce duc spre introspecție, să învățăm alături de copil sensul și profunzimea vieții. Cărțile autorilor Patricia Pollaco, Nina Cassian, Brad Florescu.
- Caut diversitatea atât pe tematici (știință, fantasy, istorice, enciclopedii, de biologie, anatomie, amuzante sau chiar cu situații triste) cât și în poveștile din cât mai multe culturi, pentru a dezvolta empatia, înțelegerea tradițiilor și a obiceiurilor altor popoare, cultivarea responsabilității față de natură, planetă, animale, insecte, univers.
- Premiile internaționale și naționale primite de o carte sunt un indicator bun în alegerea unei cărți valoroase pentru biblioteca copilului.
Nu mi-e frică să citesc indiferent de subiectul abordat, chiar și basme, poezii. Mă las pradă imaginației, jocului de-a educatorul și învățăcelul, completez lectura cu jocuri și activități de craft sau port o conversație cu explicații simple, pe măsura vârstei copilului.
Investiția în cărți e pe termen lung. Lecturile împreună cu copilul creează conexiune, încredere și învățarea este mult mai ușoară.
Cartea mea preferată este OTTO, autobiografia unui ursuleț de pluș scrisă de Tomi Ungerer, editura Cartea cu Genius
Ai vreo carte preferată pentru copii?
Nu sunt comentarii