Cărțile sunt un cadou minunat. Interviu cu Sara H.

Niciodată doi oameni nu vor citi la fel una și aceeași carte. Edmund Wilson

Curiozități și lucruri interesante despre lectură

  • Prin lectură, cât de multă, ne îmbogățim vocabularul, expresiile, gândim mai rapid. Cu ajutorul lecturii, cei mici pot învăța între 4 000 și 12 000 de cuvinte într-un singur an;
  • Fostul președinte american Theodore Roosevelt citea o carte pe zi; Sunt persoane care cu greu reușesc să citească o carte pe lună. Cum a putea să-i motivăm?
  • Unul din cinci adulți din lume nu poate citi sau scrie. E trist, dar, deși nouă ni se pare că educația este disponibilă oricui, e bine să realizăm că sunt și oameni care nu au parte de acest privilegiu.
  • Durează aproximativ 475 de ore ca un autor să scrie un roman;
  • A fost demonstrat științific faptul că cititul îmbunătățește spiritul empatic și oferă aceeași senzație oamenilor ca atunci când fac conexiuni și noi prietenii în viața reală;
  • Cititul scade riscul de Alzheimer. Există un studiu care arată că, dacă citești constant, riscul de a face Alzheimer scade de două ori și jumătate.
  • India este considerată țara cu oamenii care citesc cel mai mult din toată lumea. Pe al doilea loc se află Tailanda, iar pe al treilea loc se află China;
  • Atât cărțile de dezvoltare personală, cât și cărțile pentru copii sunt printre cele mai vândute cărți în România.
  • Cea mai lungă frază dintr-o carte îi aparține lui…Victor Hugo. Mai mulți oameni sunt de părere că fraza cea mai lungă, de 823 de cuvinte, apare în cartea Mizerabilii. Sigur, lungimea frazei depinde de traducere. Dacă ești curios, poți citi o variantă în limba engleză aici.

Surse: Twinkl

Interviu cu un mic cititor pasionat  de cărți

Mă numesc Hurgoi Sara Ainhoa, am 13 ani  și sunt elevă în  clasa a VI a la școala Ioan Bob.

M-am născut în însoritul Madrid unde am petrecut o parte a copilăriei. Îmi place să vorbesc cu prietenii și să îi fac să râdă. Mereu sunt curioasă să descopăr lucruri noi.

1. Dintre toate cărțile citite până în prezent care te-a impactat cel mai tare și în ce fel? Ce avea special?

Seria 📚  Jurnalul unui puști m-a impactat foarte tare (într-un mod bun, bineînțeles) deoarece te amuză la tot pasul și te relaxează, este perfect pentru mine, și pe lângă asta are mici desene care sunt simple, dar cu impact mare.

2. Cine ți-a creat mediul propice de a îndrăgi cărțile?

Îmi place să citesc de mică și da, cele mai multe cărți 📚 citite au fost cumpărate de părinții mei. Ei sunt care m-au încurajat să citesc. Am primit multe cărți de la verișoara mea, Ale. Cărțile sunt un cadou minunat, mai ales când vin de la cineva drag, cum este verișoara mea.

3. Ce beneficii crezi că ți-a adus faptul că ai citit și citești constant?

Imaginația… clar imaginația! Imaginația înseamnă să vezi dincolo de realitate, să creezi, să visezi, să inventezi lumi care nu există… încă.

Cititul mi-a lărgit orizonturile și m-a ajutat să dezvolt o empatie mai mare față de oamenii din diferite culturi, cu diverse perspective și valori.

4. Ce activitate crezi că se îmbină perfect cu lectura pentru a aprofunda cunoștințele noi dobândite?

În cazul meu, activitățile care se îmbină perfect cu lectura este cursul de actorie, ținerea unui jurnal și crearea de benzi desenate.

5. Recomandă-ne 2 cărți din cele citite în 2024, care ți-au mers la suflet și te-au uimit prin acțiune, descriere, caracterul unui personaj.

Cărțile citite în 2024 și care mi-au plăcut mult  sunt seria Olguța de Alex Moldovan și Amari de B.B Alston.

6. Imaginează-ți că ești un scriitor și scrii o carte. Ce titlul i-ai da?

“Școala”

7. Pe lângă lectură, ce hobby-uri ai?

Îmi place să merg la teatru, să ascult muzică, să creez benzi desenate și să joc baschet.

8. Un mesaj către prietenii, colegii tăi să citească mai mult.

  • Citind, ai acces la o diversitate de idei și  te ajută să devii mai empatic și să îți lărgești orizonturile.
  • Cititul poate fi o metodă foarte bună de relaxare și de reducere a stresului.
  • Citiți mai mult descoperiți mai mult!

🫶 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝘂 𝗰𝘂 𝘂𝗻 𝗰𝗶𝘁𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗽𝗮𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝘁
* Un nou proiect powered by Clujul Copiilor.
🥰 📚 𝑯𝒂𝒊 𝒔ă-𝒊 𝒔𝒖𝒔ț𝒊𝒏𝒆𝒎 𝒑𝒆 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒍𝒆𝒈 𝒄𝒖 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋 𝒔ă 𝒅𝒆𝒂 𝒄𝒖𝒓𝒔 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒊𝒖. LIKE, share sau o încurajare înseamnă că îi vedeți și le apreciați munca și pasiunea.
🕵️‍♂️ Ai un copil cititor?
Trimite mesaj pe info@clujulcopiilor.ro , primești întrebările, copilul răspunde și vom publica experiența copilului tău cu cartea pe clujulcopiilor.ro.

Lasă un comentariu

Clujul Copiilor
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.