Casa fanteziei și teii de pe Universității

☀️Zilele acestea e despre ce se întâmplă în orașul nostru!
🌳Orașul meu cel liniștit și verde e în forfotă, pe subiectul relocării teilor de pe strada Kogălniceanu și Universității și urmează alți tei și castani, alt parc să se desființeze, e vorba de Parcul Colina. V-ați oprit 2 secunde cu copiii să le admirați coroana de frunze, florile, să le vorbiți de magia lor? Modul acesta de învățare, afară, în natură, pe străzile din oraș, la umbra unui tei și la o înghețata și o carte ilustrată vă aduc conexiune și bucurie. Construiți amintiri, creșteți copii iubitori de natură și frumos.
💜Fiecare întâmplare din oraș o asociez cu o poveste dintr-o carte ilustrată. Iar acum administrația orașului ar trebui să se inspire din această carte pentru a păstra cât mai mult din farmecul Clujului vechi și să-l armonizeze cu modernul, deoarece ne leagă sentimente dulci de acești copaci bătrâni, ce reprezintă emblema acestor străzi.
Povestea din cartea Casa fanteziei scrisă de Géraldinw Elschner și ilustrată de Lucie Vandevelde, Editura Katartis e bazată pe una reală. Casa se poate vizita cu copiii într-un city break la Viena.
În pozele de mai jos, eu, Ale aka Clujul Copiilor îmbrățisez un tei, îi cer voie să mă urc în poala lui preț de câteva minute pentru a vă mobiliza să semnați petiția de a nu reloca teii de pe Universității.
Ați citit cartea? Lasă-mi o impresie cum a fost primită de copilul tău.
  • Revin cu o actualizare a știrilor din Cluj.
Primăria Cluj-Napoca a anunțat în 25 iulie 2023, într-o conferință de presă că copacii bătrâni de pe Strada Universității, aflată în proces de modernizare, nu vor fi relocați.
Decizia a fost luată în urmă protestelor inițiale ale societății civile și apoi a consultării specialiștilor, care au fost de acord că relocarea copacilor bătrâni de pe Universității nu este nici necesară și nici benefică.
Potrivit specialiștilor, beneficiul ca acești copaci să rămână este considerat mai mare decât relocarea lor, atât din punct de vedere al reducerii temperaturii la sol și a îmbunătățirii calității aerului din zonă, cât și din punct de vedere istoric, emoțional, legat de aspectul centrului orașului.
Decizia Primăriei va fi comunicată proiectantului, care va realiza modificările de proiect necesare pentru păstrarea copacilor bătrâni.
Modernizarea Străzii Universității ar urma să fie finalizată în luna Octombrie a acestui an.
  • Mesaj preluat de Clujul Civic De ce un copac “vechi” este preferabil unui “nou”?
Pentru că
Un copac proaspăt plantat devine neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon după 26-33 ani (vezi studiul 1). Iar
Speranța de viață a unui copac în oraș este între 19-28 ani (vezi studiul 2).
În operațiunile în care un copac este crescut în pepinieră, transportat la oraș, iar apoi întreținut acolo, se eliberează masiv CO2. După ce copacul începe să “producă”, balanța încet se echilibrează. Cât durează această “amortizare”, și când ieșim pe plus? Studiul 1 arată că după 26-33 ani. Cât trăiește un copac la oraș? Conform studiului 2, în medie, între 19-28 ani.
Dacă nu vrem doar să ne prefacem, și dacă nu vrem doar să ne jucăm de-a verdele, trebuie să prețuim copacii vechi.

Lasă un comentariu