Ce este meloterapia?

ce este meloterapia

🥁Pe scurt, ce este meloterapia?

Este dovedit științific faptul că muzica este capabilă să modifice undele cerebrale și frecvența cardiacă. Este recunoscută ca fiind parte dintr-un domeniu magic de activități.
Meloterapia (terapia prin muzică) este o formă de terapie non verbală care poate fi practicată de oameni de orice vârste pentru dezvoltarea personală, cât și pentru deschiderea unui nou canal de comunicare în cazul persoanelor cu tulburări psihiatrice. Așa cum bine știți, mamele sunt obișnuite să le cânte bebelușilor, iar această muzică are efecte în liniștirea bebelușului, mai ales atunci când plânge.

Meloterapia sau terapia prin muzică este o practică în care beneficiarul (adult sau copil), ghidat de terapeut, ascultă sau produce muzică, fie vocal, fie cu ajutorul unui instrument muzical, cu scopul de a atenua simptomele tulburării psihologice cu care se confruntă sau, pur și simplu, pentru a-și îmbunătăți starea emoțională.

  • Terapeutul muzical are rolul de a-l ajuta pe pacient prin interacțiunea socială cu acesta și prin încurajări spre a se implica în procesul muzical.
  • Acesta are nevoie de o pregătire muzicală specifică, ce constă în absolvirea unui masterat în muzică sau în meloterapie și a unor studii de licențiere în domeniul Psihologiei.
  • Cântatul este considerat predecesorul vorbirii și se poate spune că nu există nicio cultură care să nu folosească acest „instrument”.
  • Dacă ne gândim la modul în care o mamă își liniștește copilul prin cântec, de exemplu, acesta există de timp îndelungat și poate fi văzut ca o terapie prin muzică primară și, totodată, universală.

 

  • Deși unii cercetători critică meloterapia, sugerând că este subiectivă și nefondată sau validată științific, există dovezi care arată că această formă de terapie poate avea un impact pozitiv în tratamentul și recuperarea pacientului în cazul unor diverse patologii precum depresia, anxietatea etc.

Știați că…

  • într-un studiu realizat în 2020, referitor la rolul terapiei prin muzică asupra scăderii anxietății înainte de operație a copiilor cu leucemie, s-a constatat că cei expuși la muzică înaintea operațiilor, intrau mai siguri în sala de operație, cooperând mai ușor cu personalul medical.

În timpul studiului, 7 pacienți au solicitat meloterapie și la trezirea din operație, astfel muzica fiind parte integrantă a procesului medical.

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙖𝙣𝙙ă𝙧𝙞 𝙖𝙪𝙙𝙞ț𝙞𝙞 𝙢𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖𝙡𝙚:

Pentru copii:
J. S. Bach – Preludiu și fugă nr. 1 în Do Major

Pentru părinți:
Chopin – Nocturna op. 27, nr. 2 în Reb Major

“Muzica de 10” un proiect în colaborare cu Andreea Șilochi – Music Haven !

Lasă un comentariu