Anul școlar 2024-2025 aduce câteva schimbări în regulamentul de funcționare pentru școli, ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, document publicat în Monitorul Oficial.
Astfel se numără: introducerea unei note la purtare în fiecare modul, introducerea unei săli de detenție pentru elevii care deranjează orele, sancțiuni noi pentru elevi și schimbarea criteriilor de acordare a burselor școlare, prevederi despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, delegarea unui profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale.
Schimbări în regulamentul de funcționare pentru școli, ROFUIP 2024, publicat în Monitorul Oficial al Rpmâniei din 12 august 2024
- Toți elevii vor primi o notă la purtare, la finalul fiecărui interval de cursuri (modul).
Articolul 107 – „(7) La finalul fiecărui interval de cursuri din structura anului școlar, se acordă câte o notă/un calificativ la purtare, luând în considerare comportamentul elevului.”
- Profesorii vor pune cel puțin 4 note pe an școlar la o disciplină.
„Articolul 107 – (4) Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ”.
- Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală pentru încadrarea și menținerea funcției.
ART. 45 – „Pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie, personalul didactic are obligaţia să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală”, se arată în noul ROFUIP.
- Prelungirea orarului la secretariatele școlilor pentru acces mai ușor al părinților. Școlile sunt obligate să găsească un program extins cel puțin două zile pe săptămână
„Pentru a asigura legătura părinților/reprezentanților legali ai beneficiarilor primari cu unitatea de învățământ, directorul și consiliul de administrație decid un program flexibil al compartimentului secretariat, astfel încât să asigure activitatea cu părinții/reprezentanții legali al acestuia în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18, cel puțin două zile pe săptămână”, prevede articolul 75, alineatul 10 din documentul oficial.
- Elevii de clasa pregătitoare sau clasa I retrași de părinți pe motiv că nu se adaptează la școală pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului
Art. 90 (4) În situaţia solicitării de retragere, menţionate la alin. (2) și (3), unităţile de învăţământ vor consilia părinţii sau reprezentanţii legali privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului/elevului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în situaţia în care evaluarea nivelului dezvoltării realizată de cadrul didactic de la clasă atestă necesitatea reînscrierii în grupa/clasa anterioară sau în grupa/clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras.
Noutăți din Statutul elevului
- Sală de detenție pentru elevii care deranjează orele. sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar.
Art 14 (3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic.Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.
- Părinții pot solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, reevaluarea lucrării scrise, dacă argumentele profesorului nu sunt considerate satisfăcătoare.
Art. 9 b) în situația în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele/reprezentantul legal poate solicita, în scris, în termen de 5 zile lucrătoare, conducerii unității de învățământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice;”
- Elevii care finalizează clasa a VIII-a au dreptul la o recomandare cu caracter de orientare școlară în liceu emisă de către diriginte și consilierul școlar.
Art. 7. — „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:
o) dreptul de a beneficia, la finalizarea învățământului gimnazial/liceal obligatoriu, de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev. Pentru absolvenții de învățământ liceal se poate emite și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă;”
Interdicțiile elevilor din anul școlar 2024-2025.
- Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”
Art. 15. — „Elevilor le este interzis:
- să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ;
- h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
- j) să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ;
- Lista sancțiunilor care se aplică din toamnă:
Art. 16 – „(4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:
c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
Noua metodologie-cadru de acordare a burselor școlare în anul școlar 2024-2025
- Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse:
a) bursă de excelență olimpică I;
b) bursă de excelență olimpică II;
c) bursă de merit;
d) bursă de reziliență;
e) bursă socială;
f) bursă tehnologică.
- Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse sociale
- Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.
Bursele de merit au prag de 9.50 și bursa de reziliență media 7. Astfel că, aceste două tipuri de burse se vor acorda pentru 30% dintre elevii unei clase.
Dacă nu sunt suficienți elevi cu medii peste 7, bursele se acordă într-un procent mai mic de 30%. Dacă 30% dintre elevii unei clase au medii peste 9.50, în acea clasă nu se mai acordă burse de reziliență.
- Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, cu excepția situației prevăzute la alin. (3); dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
- Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior
- Pentru anul școlar 2024—2025, cuantumul minim al burselor este:
a) pentru bursa de merit — 450 lei/lună;
b) pentru bursa de reziliență — 300 lei/lună;
c) pentru bursa socială — 300 lei/lună;
d) pentru bursa tehnologică — 300 lei/lună.
3) Începând cu anul școlar 2025—2026, cuantumul minim al burselor este aprobat prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar.
(4) Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de: a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale; b) alte venituri obținute potrivit legii.
Mai multe detalii despre termeni și condiții de acordare a burselor consultați ORDIN privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial al României PARTEA I, Nr. 677/15.VII.2024
Calendarul anului școlar 2024—2025
Anul acesta școlar începe în data de 9 septembrie și cuprinde 36 săptămâni de cursuri, conform structurii anului școlar publicate în Monitorul Oficial la data de 1 februarie 2024.
Școala Altfel și Săptămâna Verde au loc în perioada 9 septembrie 2024 și 30 mai 2025, fiecare program având o durată de 5 zile, la alegerea fiecărei unități de învățământ în parte. Singura condiție fiind ca cele două programe să aibă loc în module diferite.
Modulul 1: luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025;
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025;
Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.
Harta vacanței de schi
Pe 10-14 februarie 2025 sunt în vacanța de schi doar elevii și copiii de grădiniță din județul Bistrița-Năsăud.
În ultima săptămână din lună, pe 24-28 februarie au vacanță elevii și copiii de grădiniță din 17 județe: Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Braşov, Constanţa, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tulcea.
Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024
Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.
(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”
Notă:
Informațiile au fost preluate de pe webstieurile edu.ro și edupedu.ro, fiind ajustate și completate cu articolele prezentate în ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, document publicat în Monitorul Oficial.
Nu sunt comentarii