Cluj Symphony Experience, interviu cu Flavius Buzilă

Se apropie cel mai frumos și emoționant eveniment cultural muzical. Cuprinde toate genurile de muzică menite să ajungă în Grădina sufletului, să ai o experiență altfel legată de muzică, să descoperi frumosul și arta în mediul natural, alături de artiști formidabili.

Din dorința de a afla mai multe despre evenimentul Cluj Symphony Experience am pregătit o serie de întrebări pentru organizator. Ne-a răspuns chiar Flavius Buzilă, organizator Cluj Symphony Experience si solist Trupa Hara. Îi mulțumesc din inimă pentru timpul și energia acordate acestui interviu.

Muzică, artiști, artă, cultură, tradiții. Aceste elemente sunt asociate și îmbinate pentru a oferi experiențe muzicale inedite participanților. Ce tipuri de experiențe ne-ați pregătit pentru această ediție?

Întreg festivalul este o experiență! Și facem cu mult entuziasm o invitatie tuturor sa pășească în universul nostru! Vor descoperi in fiecare curte, în fiecare zonă, o lume aparte care le va provoca simțurile și emoțiile! De la lucruri “pământene”, precum deliciile culinare sau băuturile foarte  interesante, până la explorarea rădăcinilor prin muzică, contopirea cu lumea spirituala prin lansari de carte sau descoperirea de nuanțe extraordinare în piesele trupelor pe care le iubim prin concertele alături de orchestra simfonică! I-am provocat pe artiști și pe colaboratori să își dea drumul creativității și să ofere ceva ce nu ați mai trăit la alte evenimente! Și merită din plin să veniți și să vă bucurați de rezultate, sunt experiențe unice!

Ce artiști ați invitat să ne încânte pe parcursul celor 3 zile de festival?

Am dublat numarul de concerte față de anul trecut și am reușit să aducem atat artiști foarte populari cat si artisti de nișă care merita sa fie descoperiți! La Main Stage avem concerte simfonice epice cu SUBCARPAȚI, HOLOGRAF, BOSQUITO, HARA, LUPII LUI CALANCEA SI SURORILE OSOIANU și DELIRIC&SILENT SRIKE! Fiecare concert este o premieră si vom avea parte de o calatorie fascinanta de la hip hop si rap simfonic pana la rock, pop sau folclor! Si datorita colaborarii cu  orchestra Filarmonicii Transilvania artistii vor transmite  emotie si energie la un nivel mult peste un concert “standard”.  Sau, cum au spus participanții de anul trecut, acestea sunt concerte “piele de găină”!:)

Parcul Etnografic e un loc autentic care susține magia festivalului. Cum ați decorat parcul? Unde gasim scenele, zonele de relaxare, cele culinare, zonele dedicate activităților cu copii?

Da, așa este, Parcul Etnografic este un loc de poveste și este o mare bucurie pentru noi că multă lume din alte părți ale țării l-a descoperit prin festivalul nostru! Suntem fericiti ca si in acest an vin multi oameni din Bistrița, Oradea, Brașov, Tg Mureș  și chiar București și Constanța! Fiecare curte și zona va fi decorata in functie de povestea pe care o spune. Vom avea Curtea Dorințelor, Copacul Vieții, curtea I see You, I see Me, curtea Tasting Symphony, curtea ChillOut sau Back to Bach si bineînțeles, Kids Zone. Vor fi ghirlande, beculete, locuri speciale pentru poze, baloti si covoare pentru relaxare si conectare! Le recomand tuturor sa urmărească paginile noastre de social media, vom posta curând harta cu toate zonele cu programul activitatilor!

Copiii… vor avea parte de un strop de magie muzicală? Sub ce forme le vom găsi?

Tinem mult la prezenta copiilor, de aceea toti copiii pana la 14 ani inclusiv au intrare gratuita! Suntem si noi părinți și știm ce înseamnă sa vrei sa mergi la un festival cu copiii si sa intampini tot felul de blocaje si restricții! Nu putem sa evoluam prin separare. Si din pacate azi multe festivaluri spun ca fac educatie dar fac exact pe dos! Noi suntem si profesori si stim ca se poate sa te distrezi si fara sa faci rau. Si felul in care ne raportam la copiii nostri ne determina viitorul. Asa ca da, copiii vor avea parte de multa magie la festival, prin participarea la sesiuni muzicale si de pictura interactive, la piese de teatru dedicate, la jocul liber cu animalutele de companie, pentru ca au si ele voie in festival. Si simplul fapt ca toate astea se intampla in mijlocul naturii, pe iarba, intre meri si peri, aduce si mai multa magie!

Pentru adolescenți, aceștia fiind o categorie aparte la granița dintre copil -adult tânăr, ați gândit o zonă, un atelier dedicat doar lor, un loc unde să se contopească cu spiritul festivalului?

Fiica mea e adolescenta si simt in fiecare zi ca ei sunt o “specie” aparte!:) Din fericire pentru mine, a acceptat sa cante iar cu noi, in concertul HARA SIMFONIC, va fi o experiență unică! Avem mulți adolescenți artiști in festival, ii veti putea vedea si admira in diferite activități in curtile noastre, cantand minunat la instrumente sau vocal. Vrem ca festivalul sa ofere si o platforma pentru tinerii artisti, avem multi tineri foarte talentați! De asemenea, avem mulți adolescenți care si-au dorit sa fie voluntari si noi avem grija sa traiasca experiențe care sa ii îmbogățească mult!  Pe cei care studiază arte sau muzica ii tinem in preajma artiștilor, sa observe, sa invete, sa traiasca live experienta scenei si a performance-ului. Cu alte cuvinte, adolescenți nu beneficiaza de activitati doar ca  spectatori, sunt implicati foarte activ in crearea festivalului.

În organizarea unui astfel festival, de o asemenea amploare, extins pe 3 zile, ce obstacole întâmpinați de obicei? Cum le depășiți?  Vă așteptați să primiți și refuzuri?

Cu cât este mai mare anvergura unui festival cu atât si obstacolele sunt mai mari. Doar ca noi am învățat sa le vedem ca pe niste provocari menite sa ne îmbogățeasca si sa ne ajute sa ne dezvoltam mult. Preferam sa vedem bucuria de a realiza ceva atat de mare si frumos decat frica de a esua. Da, frica e mereu acolo, soptind la ureche, dar trebuie sa inveti cat si cum sa o asculti. Cand le povestesc oamenilor ce inseamna munca de organizare a acestui festival se uita la mine șocați:) De la alegerea artistilor, reorchestrarea tuturor pieselor, coordonarea orchestrei cu artiștii, scenotehnica foarte complexa, gasirea partenerilor potriviți, crearea povestilor pentru fiecare zona, artistii de la scena 2, decorurile, vendorii, produsele, securitatea, igiena, promovarea, comunicarea, serviciul clienți…toate aceste lucruri si inca multe altele te pot ridica sau destabiliza in orice moment! Refuzuri? O da, primim destule, pentru ca din pacate diferenta dintre a da like de pe margine si a te implica e inca foarte mare. Si nu toata lumea intelege ca organizatorii isi asuma niste riscuri si costuri foarte mari pentru a oferi ceva cu adevarat deosebit! Dar avem si parteneri de nadejde, care inteleg valoarea pe termen lung a unui asemenea festival pentru comunitate. Si ne bazam ca tot mai multi oameni vor intelege ca prin  cumpararea acestor  bilete si abonamente sustin nu doar un festival, ci o miscare pentru cultura, educatie si inovatie.

A cui a fost ideea aceasta fantastică numită Cluj Symphony Experience?

Eu am avut aceasta idee in 2017. Eram sătul de acele evenimente care parca erau “copy paste” unul dupa altul, imi doream ceva creativ, unic, provocator. Si a fost o editie de poveste, in care artisti mari din România au cantat in premiera cateva piese alaturi de o orchestra simfonica, condusa atunci de regretatul meu prieten, profesorul Răzvan Metea. Totul s-a întâmplat in Piata Unirii si atunci am lansat si am filmat live piesa “Ne vedem la Cluj”, puteti vedea imaginile in videoclip. Si sunt foarte fericit și recunoscator ca povestea merge mai departe atât de frumos!

 

Weekendul 4-6 octombrie ne energizăm cu cultură muzicală de toate genurile expuse în forme și expoziții cunoscute doar de Cluj Symphony Experience !🥳

Lasă un comentariu