Com’ON Cluj-Napoca 2024 -Ai o idee faină pentru comunitate?

S-a lansat Com’ON Cluj-Napoca 2024 – programul de bugetare participativă pentru tineri.

Ești tânăr și ai o idee faină pentru comunitate?! Uite cât de simplu o poți înscrie la Com’ON Cluj-Napoca 2024!

  • Formează echipa: grup informal cu minim 3 tineri, cu vârsta între 14-35 de ani, care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca.
  • Dezvoltă ideea: Activitatea va fi cu acces gratuit, într-un loc accesibil publicului.
  • Completați formularul: până în data de 15 septembrie 2024.
  • Comunitatea votează: clujenii votează online, maxim 10 idei.
  • Let’s do well together: 4.500 de lei pentru implementare, pentru minim 45 de inițiative.

Vezi regulamentul AICI.  

Tinerii își pot înscrie ideile inovative și cu impact pentru comunitatea clujeană, în programul Com’ON Cluj-Napoca 2024. Minim 45 de idei înscrise vor fi susținute cu până la 4.500 de lei pentru implementare. Cine poate aplica în program? Tinerii cu vârsta între 14-35 de ani, care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca, formând un grup informal cu minim trei persoane.

Tinerii își pot înscrie ideile pentru comunitatea clujeană completând formularul de aplicare, până în data de 15 septembrie 2024, pe www.comoncluj.ro. Activitățile propuse vor viza direct comunitatea clujeană, fiind cu acces gratuit și desfășurându-se într-un loc accesibil publicului.

După etapa de înscriere și de evaluare tehnică a ideilor, în perioada 19 septembrie – 3 octombrie, clujenii votează online (pe www.comoncluj.roideile propuse de grupurile informale. Minim 45 de idei vor fi susținute financiar cu până la 4.500 de lei pentru implementare și se vor desfășura până la final de an.

În 2024, Com’ON Cluj-Napoca continuă să se organizeze în jurul motto-ul: ”LET’S DO WELL TOGETHER!” – concentrându-se pe starea de bine și calitatea vieții comunității, pe învățarea și perspectivele de viitor ale tinerilor,  precum și pe participarea civică a membrilor comunității în viața orașului. Pornind de la nevoi clare identificare în rândul comunității locale și de la motto-ul ediției, grupurile informale sunt încurajate să propună idei și activități inovatoare, care implică direct comunitatea în toată diversitatea sa și tineri din grupuri socio-culturale și categorii de vârstă cât mai diverse.

Grupurile informale de tineri pot propune, printre altele, campanii de informare, activități culturale, sportive, ateliere, precum și activări ale spațiilor din Cluj sau să regândească creativ spații existente. Nu în ultimul rând, sunt încurajate ideile care oferă experiențe creative și unice de petrecere a timpului liber pentru comunitatea clujeană.

În ediția din anul 2023, aproape 10.000 de voturi, venite de la 4.000 de clujeni, au desemnat 36 de idei câștigătoare ale grupurilor informale de tineri înscrise la Com’ON Cluj-Napoca. Ideile propuse și implementate de tineri au fost diverse, printre care: concerte de muzică clasică, festival de reciclare, yoga în aer liber, ateliere de gătit pentru copii, clase de prim-ajutor pentru familiile din Pata Rât, o tabără de psihoeducație etc.

Com’ON Cluj-Napoca – programul de bugetare participativă pentru tinerii clujeni este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în anul 2009, care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele primei ediții a programului Com’ON Cluj-Napoca au fost puse în anul 2015, în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca 2024 este implementat de Grupul PONT, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, cu sprijinul Fondation Botnar și este susținut de Banca Comercială Română (BCR), în parteneriat strategic cu Federația Tinerilor din Cluj și Cluj for Youth.

 

Ce s-a schimbat în procesul de înscriere?

Com’ON Cluj-Napoca a fost lansat și în 2024, așteptăm cu nerăbdare ideile și inițiativele voastre. Însă procesul de înscriere și platforma comoncluj.ro au fost ușor modificate față de edițiile anterioare, așa că iată tot ce trebuie să știi atunci când îți creezi echipa și îți adaugi ideile.

În primul rând, spre deosebire de edițiile anterioare, unde era necesar doar ca liderul/coordonatorul echipei să se înregistreze cu un cont pe site-ul nostru, în acest an, fiecare membru al echipei va trebui să își creeze un cont. Un lider de echipă va trebui în continuare să fie nominalizat, va fi responsabilitatea sa să vă construiască echipa și să încarce ideile. Etapele sunt următoarele:

  1. Liderul/coordonatorul echipei înregistrează un cont.
  2. După crearea echipei, liderul va adăuga adresa de e-mail a fiecărui membru al echipei la echipa de pe platformă.
  3. Dacă membrii au un cont Com’ON legat de adresa lor de e-mail, atunci nu mai sunt necesari alți pași, ei fac oficial parte din echipă.
  4. Dacă nu și-au creat încă cont, aceștia vor apărea în echipă ca neînregistrați și vor trebui să își creeze un cont pe site-ul Com’ON Cluj-Napoca pentru a putea participa. De asemenea, aceștia vor primi automat un e-mail de invitație care îi va duce direct la pagina de înregistrare. Imediat după înregistrare, și ei vor deveni automat membri înregistrați.

Această nouă metodă prin care fiecare membru al echipei are propriul cont Com’ON va fi utilă mai târziu, atunci când va participa la alte workshop-uri, seri sociale, mentorat și alte lucruri interesante din program.

Așadar, creați-vă contul aici: https://comoncluj.ro/register

Dacă aveți un cont, creați-vă și administrați-vă echipa (echipele) aici: https://comoncluj.ro/account/my-teams

Dacă aveți un cont, începeți să vă dezvoltați ideea aici (vă puteți lega echipa de idee mai târziu): https://comoncluj.ro/account/my-initiatives

O altă mică schimbare la care va trebui să fiți atenți va fi importantă atunci când veți începe să adăugați idei la conturile voastre. În edițiile anterioare, fiecare idee era înregistrată automat și participa la proces din momentul salvării a inițiativei. Anul acesta, atunci când vă salvați sau vă editați ideile, acestea vor fi salvate doar ca draft (concept) și vor rămâne astfel până când decideți să le finalizați și să le trimiteți organizatorilor folosind un buton separat care spune Trimite. Vă rugăm să rețineți că fiecare membru al echipei va putea vizualiza ideile echipei, însă numai liderul echipei le poate edita.

În cele din urmă, anul acesta Com’ON Cluj-Napoca se va strădui să fie cât mai verde posibil și de aceea îi îndemnăm pe toți cei care doresc să facă parte din program să fie atenți la mediul înconjurător. În acest an, va exista o secțiune separată în formularul de înscriere cu privire la caracterul ecologic al inițiativelor voastre. Dorim să creăm lucruri minunate pentru comunitatea noastră, iar primul pas pentru a face acest lucru este să păstrăm planeta sănătoasă și fericită. Totuși, nu vă faceți griji, această parte nu este obligatorie, cel mai important aspect este că vă realizați ideile așa cum vă place vouă.

Așa că Com’ON, let’s do well together!

Lasă un comentariu