Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de Facultatea de Teatru și Film (FTF) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” organizează în 21 și 22 octombrie la Cluj-Napoca o nouă ediție a Conferințelor Internaționale „Puck”. Prima zi a manifestării va reuni prezentări și dezbateri ale unor profesioniști în domeniu, lansări de carte și un atelier, iar evenimentele din ziua de duminică, 22 octombrie, se vor adresa și publicului larg.
Conferința „Tehnici de expresie în teatrul de animație” își propune un schimb liber de idei sub forma prezentării unor lucrări relevante pentru teatrul de animație din România, într-un cadru care susține întâlnirea profesioniștilor din domeniu.
Ne propunem să discutăm teme care să aibă în prim plan creația de teatru de animație și practici de actualitate în această formă de artă teatrală. În cadrul acestui eveniment va avea loc și atelierul profesional susținut de Stephen Mottram, păpușar britanic renumit, specializat în arta marionetelor, recunoscut pentru explorarea unui nou stil teatral, bazat pe relația dintre muzica electro-acustică și imaginea compusă din mișcări.
Întâlnirea din acest an va prilejui lansarea unei publicații care va conține lucrările prezentate în cadrul primei ediții a conferinței Puppetry and Literature, About a Dramaturgy of the Imaginary, la care au participat Louise Lapointe, Katerina Dolenska, Irina Niculescu, Anca Ciobotaru, Ana Cucu Popescu, Bonczidai Dezső, Oana Leahu, Sun Wook Hyon, Varga Ibolya, Raluca Sas Marinescu. Amintim că ediția 2022 a adus în discuție relația între creația literară și formele de expresie specifice teatrului de păpuși, iar întlnirea din acest an va diversifica aria dezbaterilor în jurul tehnicilor de expresie, fie că ne referim la mișcare, interpretare, tehnici vizuale, sonore sau noile media.
Lucrările care vor fi prezentate la această ediție sâmbătă, 21 octombrie, vor fi susținute în Sala Cinema a FTF de: Ana Crăciun Lambru (regizoare) – „Investiție și recompense în păpușerie”, Delia Gavlițchi (regizoare, manager MiniReactor) – „Teatrul de animație din România. Abandon sau Resurecție?”, Denisa Ciocoiu (Secretar literar Teatrul de Copii și Tineret „Gong”) – „Teatrul pentru copii la intersecția dintre trecut și viitor: utilizarea tehnologiiilor moderne în teatrul de animație”, Adela Moldovan (actriță) – „Esențializarea mișcării marionetei”, Florin Suciu (actor, co-manager Teatrul Magic Puppet) – „Emoția unui obiect” și Octavian Szalad (redactor Teatrul Azi) – „Puterea de expresie a păpușii literare: surse și efect dramatic”.
De asemenea, de la 16.30, Librăria Bookstory va găzdui lansarea cărții „4 piese cu susul în jos – Antologie de teatru contemporan pentru copii”.
Prima zi a manifestării se va încheia cu „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte – Note de regie”, un eveniment performativ dedicat memoriei regizoarei Mona Marian care va avea loc de la ora 18.30 la Teatrul de Păpuși „Puck”. Evenimentul are ca focus texte scrie de Mona Marian în diverse contexte profesionale și personale și își propune o călătorie senzorială și emoțională prin ultima perioadă de creație a regizoarei.
Cea de-a doua zi a conferinței, duminică, 22 octombrie se va desfășura la Teatrul „Puck”. De la ora 10, este programată o sesiune deschisă publicului a atelierului „Logica mișcării”, susținut de Stephen Mottram, cu actorii Teatrului de Păpuși „Puck”, iar de la ora 16, artistul britanic va susține prezentarea publică „Introducere în logica mișcării”.
Acest workshop își propune să răspundă la întrebări cum ar fi de ce lucrurile se mișcă în felul în care o fac sau modul în care înțelegerea mecanismelor îi ajută pe păpușari să-și exprime ideile mai elocvent.
„Mânuirea corectă este cheia pentru a transmite magia teatrului de păpuși publicului și cred că îmbunătățirea înțelegerii felului în care mișcarea comunică publicului despre ‘viața’ păpușii duce la evoluția construcției spectacolelor pe scena cu păpuși”, spune Stephen Mottram.
De asemenea, publicul clujean este așteptat de la ora 17 la spectacolul „Don Quijote”, în regia lui Ioan Brancu.
Biletul de intrare la acest spectacol costă 40 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari și 10 lei pentru preșcolari, elevi și studenți.
Biletele se achiziționează de la casieria din foaierul teatrului, înainte de intrarea la spectacole.
Pentru spectacolele instituției din această perioadă nu se fac rezervări.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Uniunii Teatrale din România (UNITER) și a Consiliului Județean Cluj.
Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”
Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.
Nu sunt comentarii