Atunci când este prezentată sub forma unui joc, activitatea de învățare devine plăcută și se obțin rezultate într-un timp mai scurt. Dar bebelușii și copilașii mici cum învață? Pe lângă activitățile de rutină de a-l crește sănătos și în grafic (hrană, igienă, somn) ei au nevoie de conectare și anume de joacă.
JOACA este o parte importantă din dezvoltarea armonioasă a copilului și părinții ar trebui să caute activitățile axate și pe dezvoltarea anumitor aptitudini. Alegerea unor activități educative, dar în același timp distractive, este esențială, deoarece valorile importante pot fi transmise mult mai ușor prin joacă.
Ioana Găzdac a dezvoltat cu ani în urmă un program dedicat mamelor cu bebeluși. Ea îmbină joaca cu animația socio-educativă, un spațiu unde părinții alături de copilași pot socializa cu alți părinți, copilașii se împrietenesc cu alți copilași, un spațiu unde li se permite să împărtășească experiențe, au acces la idei de jocuri de interior și exterior menite să contribuie la dezvoltarea celor mici și la crearea unei legături temeinice susținută prin jocuri și petrecerea unui timp de calitate.
1. Ioana, cine te-a inspirat să creezi programul LUDO BEBE?
Bine v-am găsit și mulțumesc pentru această oportunitate.
Acum 8 ani când am devenit mamă, fără sa-mi dau seama am început să învăț cel mai mult zilnic alături de copiii mei … înainte de a avea familie și copii eram o persoană care mereu căutam să mă dezvolt și să învăț, îmi plăceau întâlnirile și să organizez eu diverse evenimente. La câteva luni după ce am devenit mamă am simțit că am nevoie să ies din nou din casă, să mă întâlnesc cu oamenii….era destul de greu să stau doar în casă și să îngrijesc de copil sau de casă. Am avut noroc pentru că acum 8 ani se organizau ateliere de signing pentru copii și părinti (pe atunci erau la Fast Truck kids mai multe module)…… am fost dornică să-mi înscriu copilașii la programe pentru mămici și bebeluși ca să începem dezvoltarea abilităților sociale și în acelaș timp, să învăț jocuri și activități pentru ei adaptate la vârsta lor (eu lucrasem doar cu copii de la 3 ani în sus). Ne-au prins atât de bine aceste ieșiri pentru relația noastră și legătura care se crează între noi. Acele întâlniri mă ajutau pe mine ca mamă să mă ancorez în prezent, să fiu mai conștientă de rolul meu de părinte și cu siguranță am avut acces la un program structurat, la primele rutine și activități potrivite pentru vârsta copiilor mei.
Ulterior, am fost surprinsă să aflu că, din păcate, există foarte puține opțiuni de activități pentru copiii cu vârsta sub 3 ani și părinții lor. Pentru că știau că am tangență cu servicii pentru copii, mulți prieteni și mame au împărtășit această dezamăgire cu mine și m- au încurajat să dezvolt un astfel de proiect pentru a umple golul din zonă în ceea ce privesc activitățile pentru mămici cu bebeluși și toddleri. Eu ca și animator socio-educativ și formator de animatori, de mai bine de 15 ani în județul CLUJ am dezvoltat diverse servicii în industria recreativă pentru copii în Cluj-Napoca și împrejurimi. Am avut contact cu sute de părinți și copii…..de-a lungul anilor am putut observa nevoile lor …după ce am devenit părinte la rândul meu am conștientizat mai mult importanța prezenței noastre a adulților în viețile copiilor încă de la vârstele cele mai mici.
Așa s-a născut LUDO BEBE ȘI MAMI – Program de activități pentru părinti și copii sub 3 ani prin care încurajăm educația timpurie – dezvoltarea de Abilități sociale și încredere în sine prin muzică, mișcare și activități senzoriale, dar și scoatem în evidență subiecte precum dezvoltarea copiilor, atașamentul securizant, conexiunea prin joacă și alte provocări cu care ne confruntam la început de drum când devenim părinți.
2. De ce ne recomanzi să mergem cu bebelușii și copiii până în 3 ani la atelierele LUDO?
Fără să ne dăm seama când devenim părinți, o lume nouă ia naștere cumva în viața noastră și pot deveni greu de gestionat toate provocările care apar. Întâlnirile acestea pot fi o prima oportunitate de a interacționa în primul rând cu alți părinți care se regăsesc în aceeași etapa de dezvoltare. Liniștea că nu suntem singuri, dar mai ales pentru ceea ce găsim la ateliere – vom oglindi rolul nostru și vom începe să-i conștientizăm adevărata valoare – a Fi părinți pentru totdeauna pentru copiii noștri.
3. 𝐂𝐞 î𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧ă Atelierele 𝐋𝐔𝐃𝐎 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 BEBE? Ce abilități vor dezvolta copiii la atelierele tale?
- copilul însoțit de mama lui sau de o persoană apropiată iasă din mediul casei și începe să exploreze ceva nou
- are ocazia să înceapă să interacționeze cu alți copii de vârsta lui ceea ce o sa-l ajute când va merge la creșă sau la grădiniță
- învață rutine – activități extrem de utile pe parcursul întregii vieți (să salute, să împartă jucării, să participe alături de mama la jocuri simple, să adune jucării, sa exploreze in siguranță in cadrul a mai multor activități senzoriale si muzicale)
- este încurajat să își dezvolte abilități de joaca si explorare bazate pe simțuri (prin muzica, semne, explorare tactila sau gustativă)
- chiar dacă sunt mici și nu vorbesc propriu-zis, copiii sunt încurajați să se exprime prin semne (cântece simple și semne simple la cuvinte folosite de obicei, jocuri de mișcare sau activități senzoriale )
4. 𝐂𝐞 î𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧ă 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐋𝐔𝐃𝐎 𝐁𝐄𝐁𝐄 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐌𝐀𝐌𝐄? Ce au de învățat mămicile?
- mama iese din mediul casei împreună cu copilul său și are ocazia de a interacționa cu alte mame (într-un mediu cald unde poate să împărtășească experiențe asemănătoare cu celelalte mame)
- are acces la idei de a învăța să aibă grijă de ea, la exerciții de conștientizare cu privire la propria sa persoană, de a nu uita să programeze în calendar timp pentru ea sau pentru cuplu
- participă la un prim program educațional pentru ea și copil în care descoperă metode simple de a relaționa cu copilul (propriu-zis învață practic rutine, jocuri simple și activități pe care ulterior le pot practica și acasă, în familie, le pot adapta de-alungul timpului si la următoarele vârste de dezvoltare)
- mama obține informații valoroase legate de diverse situații care pot să apară pe parcursul dezvoltării copilului (informații legate de dezvoltare copilului, limite, comunicarea cu copiii, ritm de joacă și odihnă, informații despre dezvoltarea psihologică a copilului, importanta jocului in conectarea cu copilul), toate ne ajută să înțelegem mai bine copiii și comportamentele lor, ne ajută să fim mai siguri în relația și creșterea lor zilnică
- mama învață propriu -zis rutine simple pe care ulterior le poate folosi și acasă cu copilul sau copiii săi (salut, rutina de activități, rutina de adunat jucării, participare și pauze la activități, inclusiv un prim pas spre a-și crea un program ordonat)
- nu în ultimul rând, adulții sunt expuși la situații în care sunt provocați să vadă cum se descurcă copiii lor singuri, să aibă încredere în proprii copii (chiar dacă ei sunt mici) ceea ce îi va ajuta atunci când vine momentul să lase copilul în grija altor adulți, îi va ajuta la adaptarea la creșă sau la grădiniță.
5. Cum se desfășoară activitățile în cadrul atelierelor tale? Ce fel de teme sunt abordate la atelierele LUDO?
Programul este conceput din 8 – 10 întâlniri, depinde de sezon.
Fiecare întâlnire are loc dimineața de la 10:00, durează 60 de minute.
Activitățile urmează un program care se repeta la fiecare întâlnire ce constă în încălzire pe muzica, salutul de dimineață, activitatea senzorială pe tematica zilei pentru copii și părinți, joaca liberă la copii în cerc în timp ce are loc activitatea tematică de parenting pentru părinți, rutina de adunat jucării, activitatea de final, activitatea de rămas bun.
In funcție de anotimpul în care ne găsim abordez tematici de activități pentru copii precum:
- Cuvinte magice (te rog, mulțumesc, nu – nu, da-da, te iubesc, mai vreau)
- Muzica – Instrumente muzicale
- Familia mea
- Poziții spațiale
- Corpul meu
- Animale,
- Joaca – jucării
- Mâncare
- Sporturi
- Mijloace de transport
- Joacă senzorială în diverse forme
- Culorile
- Fructele
Pentru că îmi doresc să contribui cu ceva valoros in comunitatea noastră ( s-a demonstrat științific ca perioada primilor ani din viața copiilor în care cei mici se dezvoltă este una dintre cele mai importante: poate constitui pentru ei perioada optimă de dezvoltare a potențialului lor iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul părinților conștienți și implicați la întâlnirile noastre.
Subiecte pe care le vom aborda cu mămicile pe parcursul întâlnirilor:
- Despre caracteristicile dezvoltării copiilor la vârsta 6 – 24 luni
- Importanța rutinelor în activitățile zilnice
- Atașamentul securizant
- Comunicarea cu copiii mici . Cum ajuta partea de signing copiii mici
- Tipuri de jocuri și activități pe care le putem face cu copiii mici
- De ce jocurile sunt importante pentru copii si parinti si de ce este important sa ne juca
- Limitele: definiții, explorare, beneficii
- Bazele învățării: tehnici și metode cognitiv comportamentale sănătoase, consecințe naturale
- Încrederea în forțele proprii: „întâi ce-mi place, apoi ce trebuie”
- Tantrumul: ce este, ce fac când apare, cum trece, cum fac diferența între tantrum și proteste pentru a obține atenție
- Activități senzoriale
6. Uneori e greu ca părinte să găsim modalități de joacă cu bebelușii sau todllers-i noștri. Dă-ne 2 idei de jocuri de dezvoltare abilități pe care le putem face acasă singuri sau alături de prieteni când ne vizitează!
La vârsta aceasta copilul fie explorează individual, fie se joaca cu adultul…..spre 3 ani va reuși să se joace scurt cu alți copii, mai mult vor fi prezenți copiii în aceeași încăpere și-și vor “împărți” jucăriile, nu neapărat vor ști să se joace împreună, acest lucru îl vor putea face abia peste câțiva ani….. Tocmai pentru aceasta e nevoie ca noi adulții să conștientizăm nevoile copiilor noștri la vârstele acestea fragede și mai mult decât atât să înțelegem importanta de a fi prezenți în viețile lor….iar dacă vom descoperi secretul jocului încă de mici, acest lucru ne va salva și va fi un instrument pe care îl vom putea folosi toată viața în conectarea cu copilul dar nu numai……. Dar ca sa îți răspund la întrebare, voi pune accent pe jocul “banal” de “pasat mingea” sau orice alt obiect………vă rog să înțelegeți că atunci când pasăm mingea unii de la alții, acolo se întâmplă ceva mai mult decât ce vedem cu ochii – se întâmplă acea conexiune, legătură între cei care se joacă ..chiar vă îndemn să vă imaginați acele linii imaginare de lumina care se creează între copil si părinte sau între mai mulți jucători (desigur dacă noi adulții permitem asta conștient – și suntem prezenți în joc câteva minute fără să ne gândim la câte task -uri mai avem de făcut, și cum stau în așteptare “alte multe treburi mult mai serioase” decât să ne așezăm pe covor sa ne jucăm…….
abilitate care ne va folosi toată viata poate fi să adunăm jucăriile/materialele după ce le-am folosit …..iar pentru aceasta putem folosi zilnic un cântecel foarte simplu “Facem, curat, facem curat și toată lumea ne ajută …..”…Fără să vă dați seama dacă folosiți acest cântec zilnic, după mai multe repetări, desigur ideal toți din încăpere sa adune lucrurile pe muzica, copilul va deveni din ce in ce mai cooperant și va ști când atunci când începe cântecelul este timpul pentru adunat și făcut curat…..
Fie cu proprii copii, fie când aveți musafiri bucurați-vă de câteva dansuri cu coregrafii simple….muzica mereu ne ajuta la conectarea dintre noi. Iar dacă vă încumetați să vă murdăriți vă încurajez sa pictați în bucătărie cu iaurt sau diverse fructe de sezon…..
7. Unde organizezi aceste ateliere pentru bebeluși și părinți? Cum se face înscrierea?
Inițial le-am început în Cluj-Napoca cu încurajarea Lilianei de la Calendar Magic și în Turda cu încurajarea Nicoletei de la Fun Kids Turda cărora doresc să le mulțumesc pe această cale. Deocamdată cele mai multe Sezoane de Ateliere le-am susținut in Florești la Club Yoyo.
Părinții care doresc să se înscrie la ateliere o pot face prin formularul de înscriere unde apar detaliile despre ateliere și locațiile actualizate de fiecare data https://forms.gle/fcce4di5vBVeCVAH7
sau la tel./wat up: 0741020430, Ioana.
Visul meu măreț este ca de astfel de ateliere să beneficieze și să se bucure părinți și copii sub 3 ani în fiecare localitate pentru ca atunci când creștem de mici copiii noștri în armonie și iubire conștientă vom crea în viitor comunități de oameni adulți iubitori de viata și de mediul care îi înconjoară.
8. Cum te descrii pe tine, Ioana, ce experiență și studii ai fiind fondatorul, dar și facilitatorul atelierelor LUDO?
Am o experiență diversă în lucrul cu copiii de toate vârstele, cât și cu tinerii pentru care am creat cursuri și workshop-uri de formare bazate pe animației socio-educativă.
Dintre realizări amintesc:
- de 15 ani – animator socio-educativ în diferite proiecte (sociale, de mediu sau pentru divertisment)
- de 12 ani antreprenor în industria recreativă pentru copii – am dezvoltat diverse servicii de evenimente si petreceri pentru copii și familii în județul Cluj www.resurse-petreceri.ro
- de 8 ani – formator pentru animatori – a dezvoltat cursuri, workshop-uri de de formare și perfecționare animatori pentru copii
- de 8 ani mama pentru Andrei și Anisia alături de care învățăm zilnic să fiu cea mai bună varianta a mea……o perioadă am dezvoltat proiectul #jocuripentrucopiimarisimici – încercăm jocuri și activități și împreună inspirăm și alți părinți și copii
- din 2020 am dezvoltat Platforma de Cursuri Online www.studiez.io pentru tinerii care își doresc să dezvolte servicii in Industria Creativa sau servicii bazate pe animație socio educativă
- din 2021 fondatoarea a Programelor de activități pentru copii și părinți LUDO – Activități pentru părinți și copii
Implicarea timpurie a părinților în educația copiilor duce la succesul pe termen lung al acestora, iar noi vă invităm să faceți parte din aceasta!
Nu sunt comentarii