Cum organizăm salatele pentru copii

Salatele sunt ideale pentru întreaga familie. Nu trebuie să folosiți ingrediente sofisticate! Doar combinați ce aveți prin frigider sau prin cămară și obțineți combinații nutritive potrivite pentru cina familiei!

Pentru a fi o masă completă, salata ar trebui să conțină mai multe grupe de alimente: proteine, legume sau fructe, sursă de cereale și un dressing atrăgător.

Începeți cu legumele: felii de roșii, castraveți, câteva frunze de spanac, morcovi rași sau oricare legumă de sezon. Nu trebuie să fie o cantitate mare mai ales dacă cel mic nu e prieten încă cu legumele.

Adaugă proteinele: pui rămas de la o altă masă, un ou fiert tare, somon gătit, fasole fiartă, boabe de năut sau tofu. Boabele de fasole sau de năut ar fi bine să le strivești dacă le oferi copiilor sub 4 ani!

Fructe în salată? De ce nu! Fructele sunt potrivite pentru a stimula papile gustative ale copiilor și pot reduce din gustul ușor amărui al legumelor. Căpșunele, boabele de struguri feliate, merele rase sunt opțiuni bune!

Sursa de carbohidrați poate varia în funcție de preferințe: bucăți de pâine toast, crutoane, paste, orzo, quinoa, bulgur, cartofi!

Dressingul vine să completeze aromele. Uleiul contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile. Dressingul poate conține ulei, suc de lămâie, unt de arahide, iaurt și ierburi aromatice!

Dacă aveți un copil care încă nu acceptă alimente combinate precum salatele, atunci oferiți-i fiecare aliment ca atare în farfurie! Copiii vă pot ajuta la spălat legumele, la tocat, să combinați ingredientele în bolul de amestecare și chiar la servit masa!

Ce combinații putem face?

Salata Nicoise: somon gătit, fasole verde gătită, sparanghel gătit la cuptor, bucăți de anghinare, felii de ardei roșu, cartofi noi fierți și dressing din ulei de măsline și suc de lămâie

Salată cu paste (spirale), mazăre verde gătită, piept de pui tăiat cuburi, felii de roșii, castraveți și dressing din ulei de avocado și  suc de lămâie.

Salată cu boabe de fasole, boabe de porumb, avocado, legume (salată verde, roșii castraveți), bucăți de lipie coaptă și dressing dintr-o linguriță de maioneză și iaurt.

Salată de cușcuș și năut: cușcuș gătit, boabe de năut fierte, măsline feliate, ardei gras galben feliat, felii de roșii dressing din ulei de măsline, suc de lămâie și ierburi aromatice

Salată cu felii de căpșuni, roșii cherry, mozzarella, avocado cuburi, frunze proaspete de busuioc, nuci coapte și mărunțite, dressing din ulei de măsline și oțet balsamic!

 

Un material pregătit de nutriționist dietetician Alecsa Oana.

Leave a comment