Despre Ghidușel cu Carmen Cojan

Prin Ghidușel, Carmen Cojan oferă sprijin și îndrumare părinților la început de drum.

🧸 Ce înseamnă pentru tine educație timpurie? Câtă importanță acorzi educației timpurii?

Potrivit specialiștilor cea mai importantă perioadă pentru dezvoltarea creierului o reprezintă primele 1000 de zile de viață, când se formează 80% din legăturile neuronale. Atunci, se pun bazele relațiilor de atașament, se învață abilități și modele comportamentale, iar copiii se dezvoltă la adevăratul lor potențial

Toți ne dorim copii sănătoși, isteți, care să ne bucure prin ceea ce pot să facă sau prin felul cum se poartă și cum gândesc. Astfel, în primii ani de viață, părintele are un aport deosebit în dezvoltarea normală și deplină a copilului, respectând ritmul propriu de dezvoltare a acestuia, nevoile afective, capacitatea de a interacționa cu ceilalți, încurajarea explorărilor și sprijinirea copilului în acumularea deprinderilor si cunoștințelor.

Ca specialist în educație timpurie pentru copiii cu vârsta între 0 și 3 ani, Carmen Cojan își dedică timpul și energia pentru a ajuta părinții la început de drum să înțeleagă nevoile și comportamentele copiilor lor și să-și construiască o relație armonioasă și autentică cu aceștia.

Carmen Cojan

🌺 Centrul educațional din Cluj-Napoca Ghidusel- centru educational pentru copii si bebelusi 0-3 ani oferă acces la interacțiunea cu profesioniști din educație timpurie, încurajându-i pe proaspeții părinți, ca primi educatori ai copilului, să descopere beneficiile pe care educația timpurie le aduce în dezvoltarea psiho-emoțională și intelectuală a copilului.
Mulțumim Carmen Cojan, manager al centrului Ghidușel pentru interviul acordat comunității noastre, dar și tuturor celor interesați de educație timpurie.

1. 𝑪𝒂𝒓𝒆 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒎𝒊𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆𝒂 𝒄𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖ș𝒆𝒍?

Misiunea o reprezintă susținerea Educației Timpurii 0-3 ani și a Educației Parentale. Iar Ghidușel este un centru cu programe adresate părinților împreună cu copilașii acestora de 0-3 ani.
Ghidușel vine să îmbine două elemente: informația și joaca copiilor în prezența părintelui. Este o provocare, dar experiența și studiile în domeniul psihologiei și educației de peste 14 ani m-au învățat să adaptez situația nevoilor și să creez ceea ce este necesar.

2. 𝑪𝒊𝒏𝒆 𝒂 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒊𝒏𝒔𝒑𝒊𝒓𝒂ț𝒊𝒂 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒄𝒆𝒂𝒔𝒕ă 𝒅𝒆𝒏𝒖𝒎𝒊𝒓𝒆 𝒂 𝒄𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊?

Când am început acest proiect era anul centenar și îmi doream să fie un loc specific pentru bebeluși și copii, deci 0-3 ani, cu un nume românesc, ceva al nostru, autentic și care să descrie copilul în esență: energic, curios, în continuă explorare. Inspirația a fost și este băiețelul meu.

3. D𝒆ș𝒊 𝒏𝒆 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒈𝒓𝒆𝒖 𝒔ă 𝒂𝒄𝒄𝒆𝒑𝒕ă𝒎 𝒄ă 𝒔𝒆 𝒑𝒐𝒕 𝒅𝒆𝒔𝒇ăș𝒖𝒓𝒂 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕ăț𝒊 𝒄𝒖 𝒃𝒆𝒃𝒆𝒍𝒖ș𝒊𝒊, 𝒇𝒊𝒊𝒏𝒅 𝒂𝒕â𝒕 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒄𝒊, 𝒄𝒆 𝒇𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕ăț𝒊 𝒔𝒆 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒛𝒆𝒂𝒛ă 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒄𝒆ș𝒕𝒊𝒂? 𝑫𝒂r 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊𝒊 𝒑â𝒏ă î𝒏 3 𝒂𝒏𝒊?

În acest domeniu este esențial să înveți mereu, să te informezi despre cele mai noi studii din aria psihologiei infantile, a comunicării verbale și nonverbale, psihologia vârstelor, metode și tehnici de predare în ceea ce privește copilul mic, abordări de parenting.
Spre exemplu, tot mai multe studii arată limpede că ceea ce va face un bebeluş depinde de dezvoltarea propriului său creier, iar acesta are legătură directă cu ceea ce face puiul de om şi calitatea a ceea ce face.

Centrul oferă:

• programe de educație timpurie destinate bebelușilor de 0-12 luni și copiilor de la 1 la 3 ani.
• programe de educatie parentală ce conțin informații despre creșterea și educarea copiilor.

🔹️𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓𝒆𝒍𝒆 𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖𝒔𝒆𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒔𝒆 𝒂𝒅𝒓𝒆𝒔𝒆𝒂𝒛𝒂 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒊𝒄𝒊  0-3 𝒂𝒏𝒊 𝒔𝒊 𝒂𝒖 𝒅𝒓𝒆𝒑𝒕 𝒔𝒄𝒐𝒑 𝒔𝒖𝒔𝒕𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕𝒊𝒆𝒊 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒓𝒊𝒊

Prima educație sau educatia timpurie 0-3 ani are loc in cadrul familiei.  Iar 𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲𝗹𝗲𝗚𝗵𝗶𝗱𝘂𝘀𝗲𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮 o educatie complementara unde, copilul insotit de parinte si intr-un mediu organizat și structurat conform nevoilor celor mici, descoperă lumea impreună. 

Este prima si cea mai importanta etapa de pregatire a copilului mic inainte de inceperea educatiei formale: cresa, gradinita, scoala. 𝗚𝗵𝗶𝗱𝘂𝘀𝗲𝗹 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮 activități tematice specifice vârstei, și pe înțelesul celor mici, prin care se facilitează interacțiunea copiilor și părinților și se face îndrumarea în desfășurarea jocului, ca astfel cei mici să primească cea mai bună formă de învățare. 

𝗢𝗳𝗲𝗿𝗶𝗺 𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲 𝘁𝗲𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗱𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗲:

•atelierele pentru bebeluși, 

•pentru tătici și pitici, 

•ateliere de pictură liberă, 

•ateliere de euritmie,

•ateliere de engleză, 

•ateliere senzoriale, 

•atelierele de motricitate fină și grosieră, •ateliere de muzică, 

• ateliere despre animale, 

•fructe, legume, 

•mijloace de transport, 

•despre emoții, 

•forme geometrice, decupaj. 

Absolut toate au o tematică și sunt adaptate vârstei copilașilor. 

🔹️𝑫𝒂𝒓 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒊𝒏𝒕𝒊𝑷𝒂𝒓𝒊𝒏𝒕𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒊𝒔𝒊 𝒅𝒐𝒓𝒆𝒔𝒄 𝒔𝒂 𝒄𝒖𝒏𝒐𝒂𝒔𝒄𝒂𝒔𝒂 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒍𝒆𝒂𝒈𝒂 𝒔𝒊 𝒔𝒂 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒔𝒄𝒂 𝒂𝒖𝒕𝒆𝒏𝒕𝒊𝒄 𝒊𝒎𝒑𝒓𝒆𝒖𝒏𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍𝒂𝒔𝒊𝒊 𝒍𝒐𝒓

𝗚𝗵𝗶𝗱𝘂𝘀𝗲𝗹 este locul care 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗮 mămicilor posibilitatea sa se întâlnească, să socializeze și să fie prin joc alături de puiuții lor. 

Copilașii învață și explorează lumea cu părintele alături, ca și cum ar merge la creșă sau grădiniță, dar nu rămân doar cu educatoarele, ci părintele îi însoțește, îi sprijină și îi susține emoțional. 

În cadrul întâlnirilor 𝗼𝗳𝗲𝗿𝗶𝗺 alternative de abordare, dar și jocuri, jucării și activități potrivite fiecărei vârste.  

Vă invităm să vă alăturați atelierelor Ghidușelului și să creștem împreună!

4. 𝑷𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒖𝒍 𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖ș𝒆𝒍 𝒔𝒆 𝒂𝒅𝒓𝒆𝒔𝒆𝒂𝒛ă ș𝒊 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂ț𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒂𝒔𝒑𝒆ț𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑ă𝒓𝒊𝒏ț𝒊 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝑮𝒓ă𝒅𝒊𝒏𝒊ț𝒂 𝒅𝒆 𝑷ă𝒓𝒊𝒏ț𝒊. 𝑪𝒆 𝒎𝒐𝒅𝒂𝒍𝒊𝒕ăț𝒊 𝒅𝒆 î𝒏𝒗ăț𝒂𝒓𝒆 𝒂ț𝒊 𝒑𝒓𝒆𝒈ă𝒕𝒊𝒕 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒆𝒊?

Ghidușel este un proiect de parenting ce vine în sprijinul părinților la început de drum.
𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮ț𝗶𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁𝗮𝗹ă vin să susțină părintele în creșterea copilului prin întâlniri individuale, grupuri de suport, webinarii tematice despre:
– cum se formează INDEPENDENȚA copilului
– IMPORTANȚA JOCULUI în dezvoltarea neuronală
– cum să fii un PARINTE CARE ACȚIONEAZĂ și nu unul care REacționează.
Toate acestea dar și multe alte informații vă sunt oferite în cadrul a 9 teme de interes în dezvoltarea și educația celor mici 0-3 ani.
1. Efectele tehnologiei asupra dezvoltării creierului copiilor
2. Comunicarea eficientă părinte- copil
3. Q&A
4. Activități și jocuri pentru acasă
5. Jucăria potrivită
6. Importanța jocului
7. Cum le citim copiilor
8. Cum se formează independența
9. Inteligența emoțională

5. 𝑪𝒖𝒏𝒐𝒂ș𝒕𝒆𝒎 𝒇𝒂𝒑𝒕𝒖𝒍 𝒄ă 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒖𝒍 𝑮𝒉𝒊𝒅𝒖ș𝒆𝒍 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒄𝒐𝒐𝒓𝒅𝒐𝒏𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝑪𝒂𝒓𝒎𝒆𝒏 𝑪𝒐𝒋𝒂𝒏. 𝑪𝒖𝒎 𝒕𝒆-𝒂𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒄𝒓𝒊𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒓𝒐𝒂𝒔𝒑𝒆ț𝒊𝒊 𝒑ă𝒓𝒊𝒏ț𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒖𝒏𝒕 î𝒏 𝒄ă𝒖𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 î𝒏𝒅𝒓𝒖𝒎𝒂𝒓𝒆 ș𝒊 𝒔𝒇𝒂𝒕𝒖𝒓𝒊 î𝒏 𝒏𝒐𝒖𝒂 𝒎𝒆𝒔𝒆𝒓𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒑ă𝒓𝒊𝒏𝒕𝒆?

Aș începe prin a spune că iubesc să interacționez cu copiii și să oferi îndrumare și suport părinților. Cu alte cuvinte, ador ceea ce fac, este parte din mine.
Sunt mama unui Ghiduș care este inspirația și motivația mea de fiecare zi și căruia îi sunt recunoscătoare pentru toată împlinirea.
Pregătirea mea este de Specialist în Educație, Educație parentală, Puericultură, Consiliere educațională și de familie, formator acreditat de Ministerul Educației.
La nivel internațional am aprofundat specializarea în educații alternative pe categoria de vârstă 0-3 ani: autonomia și joaca copiilor, dezvoltarea motorie liberă dar și îngrijirea copiilor mici și crearea situațiilor de învățare pentru aceștia.

6. 𝑼𝒏𝒅𝒆 𝒈ă𝒔𝒆𝒔𝒄 𝒑ă𝒓𝒊𝒏ț𝒊𝒊 𝒎𝒂𝒊 𝒎𝒖𝒍𝒕𝒆 𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂ț𝒊𝒊 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒊𝒕ăț𝒊𝒍𝒆 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒍𝒆 𝒂𝒗𝒆𝒕𝒊 𝒍a 𝒄𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖, 𝒅𝒂𝒓 ș𝒊 𝒅𝒂𝒄ă 𝒂𝒖 𝒏𝒆𝒗𝒐𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒖𝒏 𝒔𝒑𝒓𝒊𝒋𝒊𝒏 î𝒏 𝒃𝒖𝒏𝒂 𝒄𝒓𝒆ș𝒕𝒆𝒓𝒆 𝒂 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒅𝒊𝒏 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍𝒊𝒔𝒕?

Părinții, bunicii și toți cei interesați de educația timpurie și educația parentală ne pot găsi pe
– pagina de Facebook Ghidusel- centru educational pentru copii si bebelusi 0-3 ani
– pe pagina de Instagram ghiduselatelier
– ne pot scrie la adresa de email: ghiduselatelier@gmail.com
– iar pe www.carmencojan.ro vor găsi informații structurate despre specificul vârstei 0-3 ani, jocuri potrivite și tematici abordate.
Te invit să o cunoști pe Carmen Cojan și prin intermediul celor 2 evenimente ce vor avea loc în această săptămână (22 – 26 aprilie 2024)
  • Webinar: “Efectele benefice ale patrupediei” Joi, 25 aprilie, de la ora 13:00. Online- zoom cu înscriere prin mesaj privat pe pagina de facebook a Ghiduselului.
  • Life Mentor Cluj, vineri, 26 aprilie, ora 16:00, locația: Cinema Teatru Florin Piersic (Piața Mihai Viteazu 11)
    Mai multe informații despre eveniment AICI

Lasă un comentariu