Despre Heroes Race cu Raul Fodor, președintele Federației de Sporturi cu Obstacole

Heroes race – descoperă eroul din tine!

Ce îți spune mesajul de mai sus? O fi despre curaj? Despre depășirea capacităților? E o competiție? O fi un sport extrem?

Pentru început, Heroes Race este un eveniment de tip ștafetă cooperativă dedicat copiilor cu vârsta 5-14 ani și va avea loc la Baza sportivă din Gheorgheni, sâmbătă 2 septembrie, începând cu ora 11:00 fiind prezent pentru prima oară la Cluj sub această formă.

Aflăm mai multe despre acest concept menit să susțină libertatea și spiritul copilăriei chiar de la Raul Fodor, Președintele Federației de Sporturi cu Obstacole.

1. Ce competiție spectaculoasă aduceți la Cluj! Pentru unii dintre noi conceptul Heroes Race este nou. Spuneți-ne ce presupune și care este scopul organizării acestui eveniment.

Mulțumesc pentru invitație și pentru ocazia de a explica mai bine conceptul Heroes Race! Înainte de a intra în detalii legate de competiția pentru copii propriu-zisă, organizată pe data de 2 septembrie în Baza Sportivă Gheorgheni din Cluj-Napoca, permiteți-mi să conturez, în câteva cuvinte, ce sunt competițiile de alergare cu obstacole – denumite generic OCR (Obstacle Course Racing) – pentru cei care nu le cunosc. Acestea sunt competiții sportive, cu origini în pregătirea militară, în care concurenții trebuie să depășească o serie de obstacole naturale sau construite, în cel mai scurt timp posibil. Spre deosebire de competițiile de alergare tradiționale, precum maratoanele sau semimaratoanele, cursele cu obstacole introduc aspectul de dinamică în traseu și implicit, acesta devine mai palpitant, în special pentru copii.

Competiții cu obstacole clasice, organizate pe distanțe între 3 km și 15 km, au reușit să acumuleze o comunitate globală de peste 20 de milioane de practicanți în 12 ani. Acesta este și unul dintre motivele pentru care urmează (spoiler alert) să fie introduse direct în grila olimpică, începând cu 2028. Nu voi intra în detalii legate de acest subiect acum, deoarece discuția noastră este axată pe competiția Heroes Race. Vreau să menționez doar faptul că acest sport, care începe să prindă contur și la noi în țară, are o rată de atragere excelentă în rândul copiilor și reprezintă o sursă excelentă de dezvoltare pentru orice club sportiv, în special a celor specializate pe gimnastică, atletism sau escaladă. Vreau să le lansez pe această cale o invitație de afiliere la Federația noastră, ca să lucrăm împreună la ridicarea acestui sport și în România.

Acum, să revenim la Heroes Race și să explicăm de ce acest concept de competiție este cu totul special în comparație cu orice cursă de alergare cu obstacole. Fiecare format de cursă din cadrul conceptului Heroes Race pune accent pe valoarea spiritului de echipă și pe colaborare, indiferent că vorbim de adulți sau de copii. Victoria se poate obține numai prin colaborare și sincronizare. În cadrul Heroes Race, ești la fel de puternic precum cel mai slab coechipier al tău.

Formatul cursei este unul foarte compact, care nu pune accent pe alergare, ci mai degrabă pe dexteritate, viteză de reacție, coordonare, forță, dar și logică. Echipele sunt formate din 3 membri (feminin, masculin sau mixt). Fiecare membru al echipei va avea de parcurs un circuit cu probe individuale și la final, unul împreună cu ceilalți membri ai echipei (cooperativ).

Scopul competiției Heroes Race poate fi descris prin 3 vectori importanți, toți aplicabili nu numai în această competiție, ci în mod general, în viața noastră de zi cu zi:

  1. Învățarea importanței conceptului de spirit de echipă: Într-o lume orientată tot mai mult către individualism, Heroes Race încearcă să inverseze acest tipar, să ne facă să ne reconectăm unul cu celălalt prin intermediul lucrului în echipă.
  2. Crearea de noi prieteni: Datorită aplicațiilor de social media, prieteniile reale ajung să se formeze tot mai greu în rândul copiilor, dar și al adulților. Prin specificul formatului, Heroes Race încurajează interacțiunea directă și distracția activă.
  3. Redefinirea conceptului de erou: Pe lângă vectorii sociali, Heroes Race vrea să aducă în atenția noastră, prin intermediul curselor inter-instituționale, eroii reali ai societății în care trăim. Cei din linia întâi, care fug înspre pericol atunci când majoritatea fug de acesta. Asta nu înseamnă că toate persoanele care lucrează în instituții de intervenție vor fi considerate eroi. Nicidecum. Dar cred că am uitat să apreciem oamenii care își dedică viața pentru a face ceva pentru societate. Heroes Race vrea să îi readucă în prim-plan.

În cadrul evenimentului de la Cluj de pe data de 2 septembrie chiar vom avea un fost instructor al Forțelor pentru Operații Speciale care va spune câteva cuvinte despre cât de important este să învățăm să lucrăm în echipă.

2. Organizatorul principal al evenimentului este Clubul Sportiv OCR Sport Cluj-Napoca. Ce sport promovează și ce fel de oportunități oferă copiilor prin obiectivele pe care le are?

Clubul Sportiv de la Cluj este la început de drum, din toate punctele de vedere. Are nevoie de sușținerea comunității locale și de membri cu care să crească împreună. Suntem în curs de căutare a unei locații pentru începerea antrenamentelor regulate și în Cluj. Avem nevoie de susținerea comunității clujene pentru a putea livra evenimente și antrenamente în mod regulat, în special pentru copii. Sunt convins însă că vom găsi un spațiu în care să începem și antrenamente indoor. Până atunci, încurajez toți pasionații si curioșii să se înscrie ca să îi avem în baza de date. Membership-ul este gratuit. Nu știu dacă țineți minte debutul festivalului Untold. Oamenii au cumpărat bilete fără a ști numele exact al artiștilor care urmează să urce pe scenă, pentru că au simțit că vor avea parte de o experiență reușită. Cazul nostru este oarecum asemănător. Promovăm un sport în plină dezvoltare la nivel global, care a început să aibă o bază de practicanți și la noi în țară și care are o rată de atracție excelentă în rândul copiilor si a juniorilor. Anul viitor va fi un boom legat de acest sport, dar nu pot da încă detalii în legătură cu asta.

3. Cine poate participa la cursele de alegare cu obstacole? E necesar să fii membru în clubul sportiv, sau pur și simplu te înscrii la competiție?

Competițiile comerciale nu necesită calitatea de membru într-un club sportiv, pe când cele care califică pentru competițiile internaționale federate o solicită. Participarea poate avea loc și în calitate de membru înscris într-un club sportiv. Înscrierea în clubul sportiv din Cluj este însă gratuită în anumite condiții.

4. Care este formatul unei astfel de competiții?

Formatele variază de la distanțe de 100 de metri pentru cursele de distanță scurtă, până la peste 600 km pentru evenimentele multi-sport de tip Adventure Race. Heroes Race va pune accent pe formate scurte, cu distanțe cuprinse între 100 m și 3 km. După cum am specificat anterior, evenimentul demonstrativ de la Cluj va fi organizat pe o distanță ușor abordabilă pentru copii, de 100 m. Accentul la Cluj va fi pus pe distracție, nu pe performanță. Pentru mai multe detalii legate de formate, vă recomand să vizitați pagina ocr-romania.ro .

5. Competițiile se desfășoară doar în țară sau sunt internaționale?  La ce competiții v-ați calificat?

În momentul de față, există peste 2500 de branduri comerciale la nivel global care organizează competiții de acest gen. Unele dintre ele s-au extins și au activitate chiar și pe mai multe continente. Există câteva evenimente și în țara noastră, dar singurul din România care este organizat sub coordonarea Federației de Sporturi cu Obstacole, pe lângă Heroes Race până acum, este Arka Park Race. Acest eveniment va avea loc pe data de 16 septembrie 2023 la Păltiniș. Invităm pe această cale organizatorii de evenimente să-și integreze cursele în calendarul competițional al Federației pentru a-și crește numărul de participanți și pentru a le oferi acestora posibilitatea de a se califica la competițiile internaționale de profil.

România a participat la Campionatele Europene de Sporturi cu Obstacole din 2023, organizate la Centrul Olimpic de la Tata, Ungaria, cu un număr total de 5 sportivi. În perioada următoare, ne pregătim să participăm la prima ediție oficială a Campionatului Mondial pentru acest sport, eveniment care va avea loc la Genk, în Belgia, între 15-17 septembrie 2023.

 

6. Mai multe detalii privind programul și formularul de înscriere pentru 2 septembrie, unde găsim?

Programul este publicat pe site. Înscrierile se pot face prin completarea formularului disponibil pe site. Toți aparținătorii participanților vor trebui să semneze în ziua cursei o declarație de responsabilitate prin care își exprimă acordul în ceea ce privește participarea copiilor pe traseu. Detaliile legate de probe vor fi publicate pe paginile de social media ale Heroes Race.

 

Chiar dacă încă nu vă pot oferi detalii legate de probe, pot să vă spun numele lor. În cazul ștafetei cooperative pentru copii de pe data de 2 septembrie din Baza Sportivă Gheorgheni, distanțele de alergare vor fi de 100 de metri pe circuitul individual și de 50 de metri pe bucla cooperativă.

 

Vom avea probe precum: Army Crawl, Down&Under, Conical Cargo Challenge, Sack Hop Adventure, LogiCUBE, Transport Relay și Fire Station. Descrierea detaliată a acestora urmează să fie publicată pe conturile de social media Heroes Race înainte de desfășurarea propriu-zisă a evenimentului.

7. Pentru copiii din Cluj care sunt interesați de acest sport, unde își pot desfășura antrenamentele? Aveți un sediu în Cluj, dar și în alte orașe ale țării?

După cum am specificat, clubul sportiv de la Cluj este la început de drum. Avem o discuție deschisă cu autoritățile locale în ceea ce privește integrarea unei baze de antrenament, cu acces liber, într-unul dintre proiectele de reamenajare viitoare. Nu pot oferi încă detalii suplimentare în legătură cu acest subiect. Începem cu seria de evenimente în aer liber Heroes Race pentru a lua pulsul lucrurilor. Este motivul pentru care nu se percepe nicio taxă la înscrierea în club. Este o discuție deschisă și cu un investitor privat. Totul depinde de cum decurg discuțiile din perioada următoare.

 

Câteva cuvinte despre Raul Fodor?

Organizare si coordonare de evenimente

2018: Co-Organizator – Campionatul National Militar

2019-2021: Spartan Race Romania – Director Curse de copii

2021: Director de eveniment – Campionatul de Sporturi cu Obstacole (Prima editie, Sibiu, Romania)

2021: Prezentator: Conferința Internatională de Sporturi cu Obstacole – eveniment desfășurat online, coordonat din Cluj-Napoca, cu participarea a zece tări de pe 4 continente.

2021: Co-organizator – Exercițiu Militar demonstrativ în cadrul Academiei de Forțe Terestre Sibiu, inaugurare pistă US Ranger Darby Queen.

2022: Director de eveniment – Campionatul de Sporturi cu Obstacole (Editia a 2-a, Sibiu, Romania)

2023: Director de eveniment – Campionatul de Sporturi cu Obstacole (Editia a 3-a, Sibiu, Romania)

2023: Director de eveniment – Survivor Challenge by ProTV (Sports Festival 2023)

2023: Director de cursă: Campionatele Europene de Sporturi cu Obstacole

 

 

Roluri active în cadrul organizațiilor non-profit:

2019: Fondator: Asociația Română de Sporturi cu Obstacole

2019: Președinte – Club Sportiv OCR Sport Cluj-Napoca

2021: Președinte – Federația de Sporturi cu Obstacole

2021: Membru în Consiliul Director – Federația Europeană de Sporturi cu Obstacole

2021: Președinte: Comitetul de Dezvoltare Strategică din cadrul Federației Europene de Sporturi cu Obstacole

 

Lasă un comentariu