E timpul pentru o poveste! E timpul să punem deoparte tableta și telefonul din mâini. Și să citim povești, fabule, basme!
Ce ne facem când nu dispunem de timp pentru lectură, dar ne dorim ca acest obicei să nu lipsească copiilor?!
Ascultăm povești audio!
Proiectul Oameni mari și mici a fost gândit să aducă bucurie copiilor, să fie de ajutor părinților ocupați, să-i ajute pe copii să-și exerseze memoria și răbdarea în lectura unei povești audio.
Dragă părinte te invit să cunoști mai mult din povestea acestui proiect magic realizat pentru copii și cu copii iubitori de povești și basme.
1. Care este povestea din spatele proiectului Oameni mici și mari?
Noi, cei din spatele proiectului Oameni Mici și Mari, suntem organizatori de evenimente, oameni de radio. Eram toată ziua la studioul nostru de înregistrare, Bigtime Production ba pentru înregistrarea unui spot, a unei melodii noi, a unui interviu sau a unui podcast. Apoi a venit pandemia și evenimentele s-au oprit complet o vreme, lucru care ne-a dat o mulțime de timp liber (pe care nu-l avusesem până atunci).
Așa am început să înregistrăm povești în studioul nostru; în primă fază, pentru copiii noștri. Am trimis înregistrările spre câțiva prieteni, ca să asculte și ei împreună cu ai lor copii, iar bucla a devebit tot mai mare. Atunci ne-am gândit să urcăm online înregistrările și să dăm acces oricui vrea să asculte povești.
2. Scopul proiectului Oameni mici și mari…
Să ne bucurăm mai mult. Să ne întoarcem un pic în copilărie. Pove știle noastre audio sunt o modalitate în care ne putem conecta cu copiii noștri (și când le citim și înregistrăm împreună cu ei în studio, și când ascultăm povești citite și de alții și râdem la cine știe ce aventuri).
3. Cine sunt persoanele “mari și mici” invitate să citească poveștile?
Până acum, am invitat actori, oameni de radio și de televiziune, voice overi și muzicieni, dar și părinți cu chef de citit care vor să se implice într-un astfel de proiect.
Chiar ne gândeam la un moment dat că un cadou inedit ar fi să-i oferi unui copil o poveste înregistrată cu vocea ta, fie că ești bunic, mama, tată, unchi. Poate nu ești zi de zi să-i poți citi, dar vocea ta, râsul tău, le poate auzi oricând în acest fel.
4. Unde putem asculta poveștile audio?
Suntem prezenți pe , Spotify, Apple Podcasts.
5. Ce rol au poveștile audio în creșterea copiilor?
Noi nu suntem specialiști în parenting, dar suntem părinți. Cred că pe copii îi ajută să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, dar și lumea în care trăim. Povestea le satisface curiozitatea atât de prezentă, mai ales la vârste mici. Îi transpune în lumea magică, de care au mare nevoie ca să crească echilibrați și sănătoși. Le oferă posibilitatea să-și imagineze, să creeze, să se transpună, să trăiască emoții și să învețe despre emoții, comportamente, obiceiuri.
Pe lângă cărțile pe format de tipărit, poveștile audio vin ca o completare a lecturii, o excelentă variantă de petrecere a timpului în mașină, aeroport, chiar și acasă, în vacanță sau la bunici.
6. Poveștile se pot asculta în mod gratuit. Cu ce resurse susțineți acest proiect?
Așa este, poveștile sunt disponibile gratuit și ne bucurăm că putem să le păstrăm așa. Momentan, susținem acest proiect din resursele noastre: timp, studio de înregistrări, prieteni și colaboratori care vor să le implice. Oameni Mici și Mari a început ca o terapie pentru noi, în perioada pandemiei. Continuă să fie terapie, când ne transpunem în poveste uităm de tot și ne face bine. 😊
7. Dacă ne dorim să susținem acest proiect cu bani sau să citim povești cui ne adresăm?
Dacă vreți să citiți o poveste, să ne transmiteți o idee, un gând sau dacă vreți să ne susțineți ne puteți scrie direct pe pagina noastră de Facebook: Oameni mici și mari.
Clujul Copiilor îți recomandă 3 povești fermecătoare. Să ne spui care este preferata ta.
Peștișorii și zâna, o poveste spusă de Ema și Andra
Povestea iepurașului îndrăgostit, o poveste scrisă de Lucia Conțan
*A răspuns întrebărilor Mihai Oprean, fondatorul proiectului Oameni Mici și Mari și directorul Bigtime Production Cluj-Napoca
Nu sunt comentarii