Despre șah cu Maria Vasilescu

Îți place șahul? Dacă nu, înseamnă că prima ta experiență cu șahul nu a fost prea plăcută. Poate te-a frustrat faptul că ai pierdut partida, poate că cunoști prea puține strategii și te-ai plafonat, poate că nu ai un partener pe măsură!

O urmăresc de ceva timp pe Maria Vasilescu și mi se par foarte creative materialele ei, creative, educative, menite să ne inspire să luăm tabla de șah pentru a petrece un timp de calitate, benefic minții noastre. Astfel m-am gândit să v-o prezint pe Maria Vasilescu, cu atât mai mult că desfășoară cursurile de șah atât cu prezență fizică, dar și în online.

 

Iată interviul pentru comunitatea noastră:

M-am născut în București, am descoperit șahul la vârsta de 7 ani, au urmat aproape 15 ani de șah de performanță, competiții în țară, competiții în afara țării și titlul de maestru național de șah. La 21 de ani am ieșit din lumea șahului de performanță ca să mă concentrez pe studii și experiență de voluntariat: diplomă de licență și master, studii în afara țării, lucru cu copiii ca voluntar în diverse asociații.

Diplome, am multe, le enumăr pe cele relevante:

  • Departament pentru pregătirea personalului didactic, curs pedagogie nivelul 1 și 2.
  • În 2021 am devenit profesor de șah în educație după ce am trecut examenul organizat de Federația Internațională de Șah și Comisia pentru Șah în Educație.

Dintre toate, experiența de voluntariat a fost cea mai revelatoare, acolo mi-am dat seama că mă împlinește să lucrez cu copiii.

 

𝟏.         𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞-𝐧𝐞 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐬ă î𝐧𝐝𝐫ă𝐠𝐞ș𝐭𝐢 ș𝐚𝐡𝐮𝐥?

Tata juca șah cu unul dintre frații mei mai mari și am vrut și eu sa joc cu ei, dar de fiecare dată când jucam cu fratele meu, el ma bătea.

Aveam 7 ani când mama m-a dus la o școală de arte din București unde se făceau activități gratuite pentru copii: dans sportiv, chitară, pian, și, desigur, șah. Chiar dacă părinții mei m-au lăsat să aleg, pentru ca nu aveam bani să-mi cumpăr echipament sportiv, chitară sau pian am ales șahul.

După puțin timp, părinții m-au dus la același club de șah din București unde mergea și fratele meu, la Clubul Central de Șah, unde am cunoscut-o pe antrenoarea mea, Mariana Duminică. Fratele meu avea un alt antrenor și făcea deja șah de câțiva ani când am început eu. Era talentat, dar nu petrecea foarte mult timp jucând șah.

Antrenoarea mea, ca să mă motiveze și încurajeze, a pus un pariu cu fratele meu, că voi reuși să îl înving la șah după 1 an de antrenamente. A fost primul moment în care am luat serios în considerare ca aș putea să joc de la egal la egal cu fratele meu mai mare care până atunci mă bătea când jucăm șah. Am început să mă antrenez, să merg de 3-5 ori pe săptămână la Club unde am fost susținută permanent de antrenoarea mea, Mariana.

După 1 an de zile mi-am învins fratele la șah.

 

𝟐.         𝐃𝐞 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐚𝐧𝐭𝐫𝐞𝐧𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢?

Deși eu am făcut șah de performanță și am făcut aproape 15 ani de antrenamente de șah în mod constant (cu perioade în care am făcut șah zilnic), eu nu fac antrenamente de șah de performanță cu copii și cu adulții cu care lucrez, ci lecții de șah educațional cu următoarele obiective:

  • copii între 5 și 16 ani: să descopere șahul într-un mod interactiv prin mini-joculețe, să își gestioneze emoțiile când pierd sau caștigă și să învețe să fie implicați în joc
  • adulți: să înțeleagă principiile jocului de șah, să joace cu un plan de la prima mutare până la mat și să ia decizii optime în timp limitat

Îmi place șahul și am încercat să îl transmit copiilor în cât mai multe moduri – unul dintre ele fiind o grupă de copii cu care am facut șah prin mișcare.

Încă de când eram la facultate am făcut voluntariat în diverse asociații și am interacționat cu cei mici. Am predat șah copiilor la o fundație din Cluj timp de 1 an și știam că îmi place să fac asta, știam că cei mici sunt captivați și că vin constant la lecții (participarea constantă la lecțiile de șah este unul din cele mai importante lucruri pentru copii – am copii care participa la lecții de la bunici, din vacanța la mare sau, în mod excepțional, chiar și din mașina.)

Imediat după ce a început pandemia, când toți ne-am reanalizat prioritățile m-am întrebat:

“Ce mi-ar plăcea mie cel mai mult să fac, ceva la care m-aș pricepe?”

Răspunsul a fost evident: șah cu copii.

Așa am început pe 1 iunie 2020 sa programez primele lecții de șah online cu copii.

Sunt copii cu care încă fac șah în fiecare săptămână după aproape 3 ani.

𝟑.        𝐂𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐜ă 𝐯𝐨𝐫 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă 𝐮𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐝𝐞 ș𝐚𝐡?

 Șahul educațional îi învață pe copii:

  • șă lucreze în echipă
  • să reia jocul relaxați atunci când pierd
  • să fie rezilienți emoțional
  • să colaboreze (jucăm și în echipe)
  • să își respecte adversarul (fair-play)
  • să rețină mai ușor informații prin memoria vizuală
  • să se distreze în timp ce joacă

 

𝟒.        𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐣𝐮𝐜ă𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐭ă𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐫𝐚ț𝐢 𝐝𝐞 ș𝐚𝐡, 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐦𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥? Ș𝐢 𝐜𝐮 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐬ă 𝐣𝐨𝐜𝐢 𝐨 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐝ă 𝐝𝐞 ș𝐚𝐡?

 Îmi place generația jucătorilor formată înaintea răspândirii calculatoarelor ca motor de analiză a partidelor, iar preferatul meu rămâne marele maestru Bobby Fischer. Avea idei de atac frumoase, mutări uneori riscante și jocuri spectaculoase.

În schimb mi-ar plăcea să joc cu Judith Polgár pentru a avea șansa de a da mâna cu ea la începutul și la finalul partidei. Este prima femeie din lume care a jucat de la egal la egal la campionatul mondial de șah masculin. O admir pentru determinarea de a ajunge în top, dar mai ales pentru dedicarea ei constantă în fundația de șah pe care o conduce acum, după ce s-a retras din șahul de performanță.

𝟓.         𝐀𝐢 ș𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 î𝐧𝐚𝐟𝐚𝐫ă 𝐝𝐞 ș𝐚𝐡?

Da, îmi place să mă plimb cu bicicleta și să merg în drumeții.

𝟔.         𝐔𝐧𝐝𝐞 𝐭𝐞 𝐠ă𝐬𝐢𝐦 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐧𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 ș𝐚𝐡?

Online, pe toate rețelele sociale căutând “sahcumaria”.

Facebook https://www.facebook.com/sahcumaria

Instagram www.instagram.com/sahcumaria

Tik-Tok www.tiktok.com/@sahcumaria

În acest moment fac doar șah online și, după doi ani în care am făcut și lecții de șah față în față cu copiii, pot spune că șahul online are mai multe avantaje:

  • Copiii participă mai des la lecțiile online decât la cele fizice pentru că este mult mai ușor să participe când sunt la bunici, în vacanță sau răciții – în plus, părinții nu trebuie să îi ducă și aducă de la lecție prin trafic
  • Din experiență, cei mici abia așteaptă ora de șah online mai ales când sunt puțin răciți pentru că toate celelalte activități fizice sunt puse pe pauză.
  • Pentru că vin la lecțiile de șah săptămâna l,ei mențin un ritm constant și înaintează fiecare odată cu grupa.

𝟕. 𝐀𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐚𝐣 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐦𝐢𝐬 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫?

Da. Copiii sunt foarte încântați când facem mini-joculețe la lecție și mai ales când le arată aceste mini-joculețe părinților.

  • Așa că am o provocare pentru părinți prin care pot petrece mai mult timp cu al lor copil.

Mini-joculeț: învață-l cum mută regele (nivel începător)

Cum mută regele: Regele poate muta un singur pătrățel în orice direcție (stânga, dreapta, față, spate, diagonală). Cei doi regi trebuie să păstreze distanța de cel puțin un pătrățel între ei tot timpul jocului.

Pregatirea tablei de șah: Așează pe mijlocul tablei obiecte de doua culori diferite în formă de zig-zag ca în imagine.

Regulile mini-joculețului

  • Cel care culege/capturează primul toate obiectele destinate lui, câștigă.
  • Albul mută primul.

Astfel, albul câștigă dacă va culege primul toate portocalele portocalii. În schimb, negrul câștigă dacă va culege primul toate merele roșii.

Pe tot timpul jocului regulile învățate mai sus despre modul în care merge regele se aplică.

  • Puteți să jucați cu cel mic pe o tabla reală de șah și să înlocuiți fructele cu piesele de la jocul de table sau cu nasturi, sau puteți juca online mini-joculețul explicat mai sus folosind acest link https://logiqboard.com/worksheets/HGDOtHLCV3
  • Pentru mai multe mini-joculețe, părinții pot intra pe grupul de facebook nou creat Șah Educațional pentru Copii (https://www.facebook.com/groups/1896818937377594) – unde am postat mai multe mini-joculețe.

De 1 iunie îți recomand să vizitezi:

Expoziția Ocolul Pământului în +150 de şahuri  din incinta Bibliotecii Centrale Lucian Blaga

sau

O partidă de șah inedită între 2 mari maeștri Ivan Sokolov și Viswanathan Anand pe o tablă de șah imensă cu actori pe post de piese de șah” . Vineri 2 iunie ora 17:30 – 18:30 la Sport Festival. Detalii aici: https://www.sportsfestival.com/news/doi-grandmasters-ai-sahului-la-sports-festival/

Vrei să fii la curent cu  Evenimentele de 1 Iunie? 

Program de 1 Iunie

 

Lasă un comentariu