Dizabilitatea nu este un motiv de excluziune

O atmosferă emoționantă cu părinți, psihologi, cadre didactice și tineri voluntari într-o întâlnire dezbatere despre drepturile persoanelor cu dizabilități, ce probleme întâmpină aceste persoane la școală și în societate, ce implică voluntariatul în lucrul cu persoanele atipice. Întâlnirea face parte din cadrul proiectului Erasmus Activism și voluntariat pentru persoanele cu dizabilități, organizat de TB – Think Big și Asociatia Educativ  în colaborare cu Asociatia Parintilor Copiilor cu Sindrom Down Cluj.

De-a lungul vremii, dizabilitatea a fost văzută doar prin prisma incapacității persoanei de a face lucrurile în același fel sau în același ritm precum majoritatea celor din jurul său. În ultimii 20 de ani, comunitățile persoanelor cu dizabilități insistă pe abordarea modelului social al dizabilității, ca abordare centrată pe persoană și nu pe diagnostic.

🤗 Invitată în calitate de partener media, Ale aka Clujul Copiilor  am avut plăcerea de a prezenta:
🔹️ atelierele de lectură ca o soluție, modalitate de cunoaștere, acceptare cât mai timpurie a persoanelor atipice, care au aceleași sentimente, emoții și visuri ca și noi;
🔹️ analiza și observațiile mele ca turist în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor atipice înafara țării;
🔹️ prezentarea beneficiilor de a fi voluntar în lucrul cu persoanele cu dizabilități.

Ca o concluzie la întâlnirea noastră e aceea că barierele care întrețin dizabilitatea pot fi depășite.

Construirea de rampe și întocmirea dosarului de handicap * nu înseamnă respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Autoritățile publice ar trebui să ia măsuri practice de schimbare și adaptare a societății astfel încât să simțim cu toții că trăim într-o societate incluzivă.:

  • Prin servicii și asistență adecvate, persoanele cu dizabilități pot participa în societate ca orice altă persoană.
  • investiții în programe specifice pentru persoanele cu dizabilități;
  • adoptarea unei strategii națională și a unui plan de acțiune;
  • îmbunătățirea educației, formării și recrutării personalului care se ocupă de persoanele cu dizabilități;
  • finanțare adecvată pentru asociații și serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități;
  • creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a publicului cu privire la dizabilități;
  • implicarea persoanelor cu dizabilități în implementarea politicilor și programelor publice.
  • încurajarea persoanelor cu dizabilități de a activa în câmpul muncii, unde să se simtă utili și să lucreze ceea ce știu ei mai bine.

Dar până autoritățile vor interveni  mai mult pentru a fi respectate drepturile persoanelor cu dizabilități, noi, ca societate să ne implicăm ca voluntari  și  să promovăm abilitatea din spatele dizabilității!

♥ Te invit să vizionezi online expoziția de fotografie Sindromul Down și prietenia, eveniment ce a avut loc în luna iunie la Casino Cluj-Napoca.

☕️Întâlnirea a avut loc la cafeneaua socială din Cluj @cofeels.coffee, unde antreprenorul și angajatul lui sunt persoane cu dizabilități, 2 persoane creative, atente cu clienții și specialiști în cafea.

Lucian, antreprenorul, a participat la Chefi la cuțite cu preparatul mousse de 3 cuțite ciocolată și cafea, pe care îl puteți gusta în cafenea.
Iar Mihai, pasionat de munca lui, specialități de cafea, a pus spre vânzare pentru iubitorii de espresso un blend echilibrat din boabe de cafea.

😍 Îi mulțumesc Iuliei, fondatoarea Asociatiei Părintilor Copiilor cu Sindrom Down Cluj pentru invitație, unde am înțeles mai bine problemele cu care se confruntă părinții cu copii atipici, fiind plăcut surprinsă de tinerii interesați de a fi voluntari în proiectul ERASMUS (elevi in clasele a 9a și a 12-a). Dacă dorești să te implici ca voluntar în cadrul proiectului Erasmus, te rog să ne contactezi.

 

📚 Cărți cu povești despre dizabilitate:

Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc

David este un băiețel diferit care s-a născut cu o aripă de fluture în loc de mâna dreaptă. Părinții lui îl duc la medici și specialiști, însă nu prea au ce să-i facă și decid să-l lase să se bucure de copilărie. David e  mulțumit cu aripa lui de fluture și visează că zboară și că are mulți prieteni. Scena cea mai puternică din carte este cea în care un băiețel mai mare râde de el în parc. Dar David reușește să transforme situația tensionată într-o lecție de acceptare și personajul amenințător într-un prieten.

Album pentru zilele ploioase de Dani Torrent

Un băiețel îl are doar pe acum! Descoperi povestea trăită prin ochii unui băiețel cu dizabilitățti și prin obiectivul aparatului său de fotografiat de a surprinde frumusețea și lucrurile așa cum se desfășoare acestea azi, în prezent. O carte minunat ilustrată.

⇒ “𝐄𝐥𝐚 𝐜𝐞𝐚 𝐟ă𝐫ă 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐯𝐢𝐧𝐭𝐞” (carte ilustrată pentru copii) de Victoria Pătrașcu
Ela este fetiţa cea mută, cu care copiii nu se joacă, pe care nimeni nu o poate înţelege. În fața tăcerilor ei până şi oamenii mari ridică neputincioşi şi trişti din umeri. Până într-o bună zi, când Ela cea fără de cuvinte îşi găseşte un prieten, unul adevărat, care o înţelege şi care îi va fi alături.
⇒ „𝐏𝐨𝐭 𝐬ă𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐛ă𝐥ț𝐢” de Alan Marshall.
O mică poveste autobiografică, prima parte din trilogia ce ne vorbește despre un băiat, proiecția autorului, care a suferit poliomielită și a pierdut capacitatea de a merge. Întâmplarea are loc în Australia, iar Alan este norocos să aibă o familie uimitoare care, încă din copilărie, a ajutat la formarea caracterului său puternic original. Într-adevăr, tatăl se îndoiește puțin de el la început. El a dorit să crească un dresor de cai sălbatici  în locul lui, dar cum e posibil acest lucru când fiul său nu poate să meargă? Dar Alan îi arată că persistența și sprijinul îi va permite să depășească aproape toate dificultățile.

⇒ Seria „Ț𝐮𝐩. 𝐈𝐦𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐮𝐧 𝐜𝐮𝐯â𝐧𝐭.” Cartea întâi. de Alex Donovici Ai auzit vreodată de povestea lui Țup, puiul de ciocârlie care a învățat limba oamenilor pentru a salva pădurea? Ţup este o micuţă ciocârlie care arată diferit în comparaţie cu fraţii săi. S-a născut fără aripi şi cu picioarele scurte. Dar curajul şi perseverenţa ei au ajutat-o să salveze pădurea.

⇒ 𝐕𝐢𝐚ț𝐚 𝐅ă𝐫ă 𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞 de Nick Vujicic, „Bărbatul fără brațe și picioare”, care a reușit să devină unul dintre cei mai renumiți vorbitori motivaționali, poate să înoate, să joace golf, să călărească, să scrie la calculator…

 

⁉️Cunoști o persoană cu dizabilități? Crezi că sunt respectate drepturile ei?

Ai citit vreo carte de copii cu eroi atipici? Cum ți se par aceste cărți pentru a fi citite copiilor tipici?

Lasă un comentariu