Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧ță î𝐧 Ț𝐢𝐧𝐮𝐭: 𝐭𝐮𝐫 𝐡𝐢𝐝𝐫𝐨𝐛𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 ș𝐢 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐥𝐚 𝐀𝐩𝐚𝐡𝐢𝐝𝐚

7 mai, 2023 ;11:00 - 17:00

125RON

RO/ Anunț important!
Din motive de sănătate, am schimbat data evenimentului din 29 aprilie în 7 mai: Experiență în Ținut: tur hidrobiologic și arheologic la Apahida!
Programul zilei nu se schimbă, vă așteptăm cu drag duminică, 7 mai la aceeași activități faine!
Aici vă puteți înscrie, din timp: https://forms.gle/owAGbsHf3nE4eQ2q6
HU/ Közhírré tétetik!
Egészségi okokból kénytelenek voltunk megváltoztatni Experiență în Ținut: tur hidrobiologic și arheologic la Apahida eseményünk időpontját!
Az új időpont május 7, vasárnap, a program változatlanul jó lesz. Gyertek!
Itt jelentkezhettek, még időben: https://forms.gle/owAGbsHf3nE4eQ2q6
Unde: Apahida și Câmpenești, județul Cluj
Înscrierea se face prin completarea următorului formular: https://forms.gle/5rHjV36ZsdLKGxDZ8
Programul zilei:
11:00 Întâlnire pe malul Someșului
(Transportul în cadrul evenimentului nu este inclus, acesta realizându-se cu mașini proprii. Totuși, recomandăm celor care pot împărți o mașină să o facă, astfel vom fi mai prietenoși cu mediul, dar și mai economi cu buzunarele noastre.)
11:30 Tur hidrobiologic
14.00 Poposire și prânz din merinde aduse de acasă, la Câmpenești
15:00 Tur arheologic
17:00 Întoarcere la Cluj
Taxa de participare la eveniment este 125 de lei/persoană. Copiii sub 7 ani beneficiază de gratuitate, copiii între 7-14 ani beneficiază de reducere de 50%.
Descrierea evenimentului:
Apahida, reședință de comună, împreună cu satele Bodrog, Câmpenești, Corpadea, Dezmir, Pata și Sânnicoară, se mândrește cu cele mai multe situri naturale și arheologice din Ținutul Fluturelui Albastru.
Cunoscută poate ca parte a zonei metropolitane Cluj-Napoca, cu valorile locale ascunse sub aspect urban. Însă realitatea actuală și de odinioară are mai multe straturi, pe care vă invităm să le descoperiți împreună cu noi, într-o zi de primăvară.
Vă invităm alături de biologul Dana Peca să facem cunoștință cu micii locuitori mai puțin văzuți și știuți ai Someșului Mic. S-ar putea să găsim larve de libelule, de scorobeți, de rusalii sau de alte insecte acvatice, crustacei micuți, lipitori, melci sau viermi inelați! Lumea aceasta a apelor, găzduiește, în afară de pești, o mulțime de specii care, viețuind împreună mii de ani, au ajuns la un echilibru. Rolurile sunt clar împărțite între aceste ființe micuțe: cine filtrează apa, cine pe cine mănâncă, cine duce/descompune gunoiul. De acest echilibru care s-a stabilit în timp, depinde sănătatea ecosistemului acvatic. Dacă vom înțelege acest lucru, vom fi probabil mai atenți la ce deversăm sau aruncăm în ape. A păstra apele curate este un semn de respect față de acești mici locuitori ai Someșului și față de noi înșine.
După ce ne aventurăm în adâncurile apei, vă invităm să descoperiți alte adâncuri, care ne duc în istoria umană a locului. Sub relieful actual se ascund mai multe comori arheologice, zona fiind plină de așezări rurale și ferme mici, unde au trăit primii producători ai zonei. Acești oameni și-au dedicat timpul nu doar cultivării pământului și creșterii animalelor, ci și-au valorificat cu pricepere roadele și merindele, comercializându-le cu mândrie. Proprietățile rurale romane, cunoscute sub denumirea de „villae rusticae”, se regăsesc și astăzi în împrejurimile comunei Apahida. Acestea formau acum 2000 de ani un grup de producători care au trăit și muncit cu pasiune în ogoarele fertile din zonă, ca micii producători de astăzi. Împreună cu arheoloaga Britta Burkhardt, vom învăța cum să identificăm vestigiile arheologice din peisaj și să descoperim importanța lor pentru patrimoniul rural local. Prin intermediul acestei sesiuni de storytelling însoțită de activități veți avea ocazia să descoperiți și să experimentați modalități de susținere a valorilor durabile, în timp ce vă îmbogățiți cunoștințele despre istoria locului.
Este necesară înregistrarea în prealabil, pe baza formularului, până joi (27 aprilie) ora 24:00.
Tura este ușoară, potrivită chiar și pentru cei mai puțin experimentați.
Dacă ai întrebări, poți să ne suni: 0740 915 975 (Ancsa) sau să ne trimiți e-mail: ancsa@plaiurinoi.ro

Details

Date:
7 mai, 2023
Time:
11:00 - 17:00
Cost:
125RON
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Ținutul Fluturelui Albastru
Phone
0749 850 923

Venue

Apahida
Cluj Romania + Google Map
Clujul Copiilor
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.