Echipa proiectului “Activism si voluntariat pentru persoanele cu nevoi speciale” are plăcerea de a anunța organizarea primei consultări publice informale pentru a deschide proiectul și, în mod special, pentru a pune bazele dialogului și cooperării între tinerii dornici de a voluntaria, copiii cu dizabilități, familiile acestora și specialiști. Proiectului vizează educarea și promovarea participării active a tinerilor între 15 și 30 de ani la voluntariat cu copii și tineri cu dizabilități mintale și intelectuale. Întâlnirea va avea loc în data de 08.07.2023 la ora 10.00 , pe St. Antonio Gaudi nr 49 , Borhanci, Cluj.
Prin intermediul acestui proiect, Asociația THINK BIG din Dâmbovița și Asociația EDUCATIV în colaborare cu Asociația Părinților Copiilor cu Sindrom Down Cluj și-a asumat o misiune vitală de responsabilizare a tinerilor și de încurajare a implicării acestora în sprijinirea copiilor și tinerilor cu dizabilități. Proiectul cuprinde două obiective principale:
- Îmbunătățirea abilităților de comunicare în rândul a 60 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, din Dâmbovița și Cluj, pe o perioadă de 24 de luni. Aceste persoane vor fi instruite să comunice eficient cu persoanele cu dizabilități mintale și intelectuale, precum și cu familiile acestora.
- Informarea și formarea a minimum 60 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, din Dâmbovița și Cluj, pe o perioadă de 8 luni. Aceștia vor dobândi cunoștințe și abilități de bază legate de voluntariat, advocacy, drepturile copiilor/tinerilor cu dizabilități și cele mai bune practici de interacțiune cu persoanele cu dizabilități.
Ca parte a acestei inițiative inovatoare, a fost realizat un sondaj cuprinzător în rândul unui grup divers de cel puțin 100 de tineri din cele două județe. Sondajul a fost distribuit online, precum și în școli și universități, iar rezultatele au fost compilate și vor fi prezentate în cadrul evenimentului de consultare publică informală. Sondajul a urmărit să clarifice mai mult tinerilor implicați în implementarea proiectului nivelul de înțelegere al tinerilor din cele două județe cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, și au identificat astfel nevoile emergente și abordări inovatoare pentru a-și îmbunătăți activitățile din proiect. În plus, acesta le-a oferit o experiență valoroasă în realizarea de sondaje și a evidențiat beneficiile pe care le poate aduce o astfel de cercetare.
Proiectul se adresează în mod specific tinerilor din Dâmbovița și Cluj, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, care studiază în licee pedagogice, științe sociale sau urmează studii universitare precum pedagogie, psihologie, științe medicale și sociale.
Voluntariatul pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale oferă atât o experiență extrem de plină de satisfacții, cât și de provocări. Echipa proiectului crede cu tărie că este un demers esențial pentru persoanele care se pregătesc să devină profesori, psihologi, asistenți sociali, asistente medicale, medici și alte profesii conexe. De asemenea, reprezintă o oportunitate de implicare a comunității și de partajare a resurselor (timp, energie, cunoștințe și pasiune) pentru a promova incluziunea. Acest proiect va oferi tinerilor din cele două județe șansa de a înțelege valoarea voluntariatului și, în același timp, de a cunoaște situația actuală a copiilor cu dizabilități din școlile de stat, din centrele de reabilitare și problemele cu care se confruntă familiile. Participanții vor avea ocazia de a discuta cu experți, cu profesioniști care lucrează în prezent direct cu acești copii și de a interacționa direct cu copiii înșiși.
Vizualizări: 137