În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se va desfășura în perioada 21-31 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
La 𝗖𝗹𝘂𝗷-𝗡𝗮𝗽𝗼𝗰𝗮, Festivalul Filmului Francez va avea loc la cinema Victoria între 21 și 24 martie.
Tema generală a festivalului în acest an este 𝘝𝘦𝘳𝘵𝘪𝘨𝘦𝘴 – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de o accelerare continuă, de schimbare și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului.
Una dintre noutățile festivalului este secțiunea 𝗠𝗮𝘂𝘃𝗮𝗶𝘀 𝗴𝗲𝗻𝗿𝗲𝘀, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona 𝘝𝘪𝘯𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘰𝘪𝘵 𝘮𝘰𝘶𝘳𝘪𝘳 de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă.
Veți putea regăsi în programul din acest an de la Cluj și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului și Competiția tinerelor talente – lungmetraj.
Secțiunea 𝗣𝗮𝗻𝗼𝗿𝗮𝗺𝗮 va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public și critică. Filmul de deschidere a festivalului de la Cluj este 𝘓𝘦 𝘙𝘦̀𝘨𝘯𝘦 𝘈𝘯𝘪𝘮𝘢𝘭 de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul, care a vândut peste un milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la Premiile César, spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris, respectiv Paul Kircher, care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale.
În această secțiune va fi prezentat și filmul 𝘜𝘯𝘦 𝘈𝘯𝘯𝘦́𝘦 𝘋𝘪𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘭𝘦, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea, de asemenea, 𝘓𝘢 𝘉𝘦̂𝘵𝘦 – noul film al lui Bertrand Bonello – „un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“ (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Filmul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.
𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̗𝐢𝐚 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞 – 𝐥𝐮𝐧𝐠𝐦𝐞𝐭𝐫𝐚𝐣 pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Din competiția acestei ediții fac parte: 𝘙𝘪𝘦𝘯 𝘢̀ 𝘱𝘦𝘳𝘥𝘳𝘦, de Delphine Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic, 𝘊𝘩𝘪𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘭𝘢 𝘊𝘢𝘴𝘴𝘦 regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers, Paula în regia Angelei Ottobah și Àma Gloria semnat de Marie Amachoukeli – „o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără franțuzoaică și dădaca sa.“ (Screen International).
FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România
Partener Web: Fruit Creative
Prezentat de: Orange
Partener: Groupama
Partener instituțional: Ambasada Canadei în România
Parteneri locali la Cluj: Cinema Victoria, Energom și Domeniile Franco-Române
Vizualizări: 47