Gradus ad Parnassum I

concert simfonic 12 martie

Gradus ad Parnassum I – tineri soliști de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” pe scena Colegiului Academic

     

Marţi, 12 martie 2024, ora 19, Abonament 17

Colegiul Academic

 

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Studenţi ai Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” solişti

 

Tiberiu Soare dirijor

 

Daniel Lazăr, Rareș Daniel Șiclovan vioară

Edvin Teodorescu oboi

Janetka Hoșco mezzosoprană

Melania Turcu soprană

Rebeca-Denisa Badea, Annamária Magyari flaut

Victoria Coman vioară

Dora Blatniczki mezzosoprană

Patricia Marchiș saxofon

 

Johann Sebastian Bach

Concertul în re minor pentru două viori, BWV 1043

Johann Nepomuk Hummel

Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră, op. 102

Vincenzo Bellini

Aria Ascolta! Se Romeo t’uccise un figlio din opera I Capuleti e i Montecchi

Giacomo Puccini

Aria Quando me’n vo din opera Boema

Franz Doppler

Andante și Rondo pentru două flaute şi orchestră

Jenő Hubay

Carmen, fantasie brillante pentru vioară şi orchestră

Gioachino Rossini

Aria Una voce poco fa din opera Bărbierul din Sevilla

David Maslanka

Partea I, Song: Fire in the Earth, din Concertul pentru saxofon alto şi orchestră

Colegiul Academic va găzdui marți, 12 martie 2024, cu începere de la orele 19.00, Gradus ad Parnassum I, concert realizat în colaborare cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, pe scena din Auditorium Maximum vor urca, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, tineri soliști, studenți ai Academiei clujene de muzică, în cadrul unui eveniment muzical din programul căruia fac parte o serie de lucrări pentru vioară, oboi, flaut sau saxofon, dar și arii din opere celebre.

 

Despre dirijor

Tiberiu Soare

Tiberiu Soare

Născut la București, Tiberiu Soare este absolvent al două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secția dirijat orchestră, cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Pâris și Adrian Sunshine.

Artistul își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele filarmonicilor și teatrelor de operă din țară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania, Bulgaria, Suedia și Elveția. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi amintim pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărășteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard și Teodora Gheorghiu.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană „Profil”, al cărui dirijor este de la înființarea acestuia în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut debutul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005) și a realizat două CD-uri cu muzică contemporană românească.

Repertoriul său este vast și divers, cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un promotor al muzicii contemporane, dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și străini, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România, în urma premierei unei noi montări a operei Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediții a Festivalului internațional „George Enescu”.

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituții de cultură din țară. Alături de Orchestra Națională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziția Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, ca Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival, Balchik Classic Days (2013) şi World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia (2014).

În 2013 și 2014, soprana Angela Gheorghiu, Tiberiu Soare și Orchestra Națională Radio au lansat două albume ce cuprind colinde românești și internaționale, la casa de discuri Mediapro Music. Alte apariții discografice cu Orchestra Națională Radio (Casa Radio) sunt Simfonia a II-a de Enescu (2014) și Simfonia Manfred de Ceaikovski (2015).

De-a lungul anilor Tiberiu Soare a condus orchestre prestigioase precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga, și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles) şi Viena (Konzerthaus).

 

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Lasă un comentariu