Idei de activități gratuite pentru Școala Altfel și Săptămâna Verde

Idei de activitati

S-a tot discutat despre cum am putea să le oferim elevilor activități educative, culturale și distractive cu costuri minime pe perioada Școlii Altfel sau Săptămâna Verde. Este o perioada mult așteptată de copii, obositoare pentru cadrele didactice și costisitoare pentru părinți. Dar ce fel de activități cu costuri minime spre deloc le oferă Clujul în această perioadă?

 În acest context, Clujul Copiilor vine în sprijinul dascălilor și al părinților cu propuneri de activități:

Gratuite:

 • CASINO Centrul de Cultură Urbană – Expoziții foto sau de pictură. Deschis de Luni-Duminică de la 10-20
 • Turnul Croitorilor – Expoziții foto sau de pictură. Deschis de Luni-Duminică de la 10-20
 • Turnul Pompierilor – Clujul panoramic și expoziții de pictură/ grafică/ sculptură. Deschis de Luni-Duminică de la 10-20
 • Muzeul de Arta Cluj-Napoca – Expoziția permanentă. Vizite de miercuri până duminică, orar 10:00-17:00.  Intrări gratuite în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 122/2009
 • Vizită la cele mai vechi biserici din Cluj:

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Piața Unirii  Program de vizitare: Luni – Vineri: 09:00 – 13:00 și 15:00 – 18:00

Biserica Romano-Catolică Franciscană din Piața Muzeului

 

 • Tururi ghidate de istorie prin oraș cu cunoscutul Bogo, profesor de istorie la colegiul naţional „George Bariţiu”. care-și învață elevii istoria Clujului chiar pe străzile orașului.
 • Proiect Igiena dentară – solicitați la facultatea de Stomatologie sau la cabinete stomatologice să prezinte copiilor cum să-și îngrijească dantura și să se spele corect pe dinți.
 • Ateliere de lectură cu artiști sau părinți ce vor să se implice la clasă
 • Educație financiară 
 • Jocuri de societate la clasă – copiii aduc la școală jocul preferat. Prin rotație aceștia testează jocuri diferite educative.
 • Școli prietenoase cu natura, un proiect realizat de SOR. Înregistrarea se realizează între 18 septembrie – 20 octombrie 2023 prin completarea Formularului de înregistrare on-line.

Activitățile pe care le puteți accesa sunt:

Hrănirea păsărilor în sezonul rece
Prevenirea coliziunii păsărilor cu geamurile
Cuiburi artificiale
Plantare specii de flori, arbori, arbuști autohtoni
Hotel pentru insecte
Spring Alive
Numărarea cuiburilor de rândunică și lăstun de casă
Amenajarea sursei de noroi pentru lăstun de casă, rândunică
Olimpiada speciilor
Pagini cu sunet
Colorează/desenează
 • Cursuri de prim ajutor organizate în parteneriat cu medicii din cadrul UPU-SMURD și pompierii din cadrul ISU Cluj
 • Vizită la pompierii din cadrul ISU Cluj
 • Educație rutieră (pieton și biciclist) cu inspectori de la circulația Rutieră
 • Vizită pe Cetățuie
 • Despre plante cu studenții de la catedra de Biologie
 • Activități cu părinții- meserii, vizitarea locului de muncă
 • Muzeul Apei „Leonida Truță” în Florești. Vizitarea muzeului se poate face doar în baza unei programări anterioare.
 • Road Safety OSM Cluj oferă  trei tipuri de cursuri, curs de basic life support ( prim-ajutor de baza), care este teoretic, curs tot teoretic de situații speciale (acordarea de prim-ajutor în situații precum înec, hemoragie, arsuri, hipotermie etc.) și curs practic în care le oferim ocazia participanților să încerce manevrele de prim ajutor pe un manechin, să ia parte la rezolvarea unui caz ipotetic care necesita acordarea de prim-ajutor, sa încerce manevrele de dezobstructie a cailor aeriene (activități practice care să îi familiarizare cu diferite situații de urgență). În scoli, predarea este gratuită, cursurile se desfășoară pentru clasele a 7-a, a 8-a din gimnaziu și la toate clasele de liceu. Cursurile pot fi și cu predare pentru cadre didactice sau părinți și pentru angajații diferitelor companii interesate, acestea fiind contra cost.
 • Ateliere de public speaking la clasă, pentru elevi cu vârsta între 9 și 11 ani. Atelierul durează o oră, timp în care copiii vor învăța, prin joc și exerciții practice, cum să structureze un discurs și cum să îl susțină în fața celorlalți. Pentru înscrieri la adresa de email iuliamoldovan.office@gmail.com

Activități prin Cluj cu prețuri mici

Teatrul de Păpuși Puck – spectacole la 10 lei . Spectacolele se joacă la sediu de luni până vineri .

Muzeele UBB

Muzeul de Istorie al Universității, Luni-Vineri: 9:30-13:30 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei.

Muzeul Zoologic Marți-Vineri: 10:00-16:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 7 lei

Muzeul de Mineralogie Marți-Vineri: 10:00-16:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei. Puteți solicita proiecte educative pe categorii de vârstă.

Muzeul Botanic din cadrul Grădinii Botanice deschis de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00 . Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. 7 lei / copii peste 3 ani, elevi, (5 lei – în intervalul în care serele sunt închise)

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie Luni-Vineri: 10:00-14:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei.

Vivariul – Marți-Vineri: 10:00-16:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei.

Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei Luni-Vineri: 12:00-15:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care se poate accesa la adresa holocausttransilvania.ro

Muzeul Memorial David Prodan Luni-Vineri: 09:00-13:00 Accesul este gratuit pentru copiii preșcolari. Preț elevi 5 lei.

********

Unitățile școlare aleg perioada când doresc să desfășoare Școala Altfel și Săptămâna Verde , însă trebuie sa se încadreze în intervalul 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024.

Școala Altfel 2021 este un program dedicat activităților extracurriculare și extrașcolare. Timp de o săptămână orele normale sunt înlocuite de activități speciale, pe care părinții, elevii și învățătorii le pot stabili împreună. Activitățile sunt organizate de luni până vineri, iar numărul de ore petrecut trebuie să fie egal cu numărul de ore petrecut în mod normal în sălile de clasă. Elevii care lipsesc de la ”Școala Altfel” vor primi absențe în catalog.

Lasă un comentariu