Care au fost primele tale povești?
Generații bune de copii au ascultat și s-au întâlnit pentru prima oară cu basmele. Au circulat iniţial pe cale orală, fiind apoi culese şi, după modelul poveştilor populare, au fost scrise basmele culte.
Povești cu Feți Frumoși, Ileana Cosânziana, prinți și prințese, povești nemuritoare sau basme fantastice, personaje de basm cu super eroi al căror curaj ne-au îmbărbătat și ne-au însoțit în călătoria vieții.
Și chiar dacă poveștile au devenit mai moderne, iar unii eroi pot rămâne fără înțeles pentru părinți, farmecul lecturii, fie și de pe o tabletă, nu dispare.
Cel mai tânăr autor din lume
Sursa foto: Seychelles News Agency
Un băiat în vârstă de 4 ani care locuiește în Seychelles deține în prezent recordul mondial pentru cel mai tânăr autor care a publicat vreodată o carte. Recordul său este înscris în Cartea Recordurilor în anul 2017. Titlul cărții este ”Junk Food”, iar băiatul se numește Thanuwana Serasigne. El a vrut să-i avertizeze pe copii că o astfel de mâncare le poate face rău și-i îndeamnă să se gândească de două ori înainte de a o consuma.
Povestea îndrăgitului Urs Paddington
Cunoscutul autor britanic Michael Bond și-a găsit inspirația pentru crearea lui Paddington într-un magazin de jucării din Londra. Conform Telegraph.com, în ajunul Crăciunului 1956, scriitorul a văzut un ursuleț rămas singur pe raftul de jucării. L-a achiziționat și i l-a oferit cadou soției sale, iar apoi a început să scrie câteva povestioare inspirate de acest ursuleț. Numele de Paddington vine de la gara Paddington, care era foarte aproape de apartamentul în care locuia scriitorul cu soția sa. Astfel a luat naștere celebrul personaj îndrăgit de întreaga lume.
Povestea manuscrisului George cel Curios
Autorul H.A. Rey și soția sa, Margret, erau amândoi evrei de origine germană. În iunie 1941, ei au fugit de la Paris pe bicicletă, înainte ca naziștii să invadeze capitala franceză. Conform New York Times cei doi soți au luat cu ei foarte puține lucruri, printre care și manuscrisul George cel Curios. Ulterior, cărțile cu George au văzut lumina tiparului în 1941 și au cunoscut un succes fantastic în întreaga lume.
Cărți pentru copii interzise în lume
Multe cărți pentru copii au fost interzise în întreaga lume, Harry Potter fiind una dintre cele mai interzise cărți pentru copii. Aceasta a fost interzisă din motive religioase, fiind considerată o carte care încurajează vrăjitoria, practicarea magiei și a blestemelor. Alte cărți foarte cunoscute care au fost interzise din diverse motive sunt: Winnie the Pooh, Harriet spionează, Alice în Țara Minunilor, Pânza lui Charlotte sau Charlie și fabrica de ciocolată.
Cuvintele inventate de Roald Dahl
Roald Dahl a fost un autor extrem de creativ, căruia îi plăcea enorm să inventeze cuvinte. El a inventat peste 500 de cuvinte, dezvoltându-și propriul său limbaj, Gobblefunk. Universitatea din Oxford a creat un Dicționar special Roald Dahl, care conține aproape 8.000 de cuvinte reale și imaginare pe care autorul le-a folosit în cărțile sale.
Cartea ”Ouă verzi și șuncă” și pariul lui Dr. Seuss
În 1960 editorul lui Dr. Seuss l-a provocat pe scriitor să scrie o carte care să conțină nu mai mult de 50 de cuvinte. Rezultatul este cartea ”Ouă verzi și șuncă” și este astăzi cea mai vândută carte a autorului.
Tu ce alte povești cunoști din spatele titlurilor de cărți pentru copii?
Surse:
- https://www.twinkl.ro/teaching-wiki/lectura
- https://www.bucurialecturii.ro/curiozitati-despre-carti/
Interviu cu un mic cititor de cărți
„Mă numesc Tudor Cantor, am 11 ani și sunt elev al Liceului Avram Iancu în clasa a-5-a din Cluj-Napoca.”
1. Dintre toate cărțile citite până în prezent care te-a impactat cel mai tare și în ce fel? Ce avea special?
Dintre toate cărțile pe care le-am citit până acum, seria Harry Potter m-a impactat cel mai tare deoarece, în această serie este relatată o poveste tragică despre un băiețel care ajunge să își învingă rivalul de moarte. De-a lungul cărților din seria Harry Potter am întâlnit tristețea, bucuria, frustrarea, excluderea, revolta etc.
2. Cine ți-a creat mediul propice de a îndrăgi cărțile?
Cine m-a învățat să îndrăgesc cărțile? Oare vă ziceți în gând: mama…, bunica.., dar nu este așa. Această îndrăgire pentru cărți a venit de la mine însumi, când am primit de ziua mea la 6 ani o enciclopedie de cultură generală. Încă o mai am!
3. Ce beneficii crezi că ți-a adus faptul că ai citit și citești constant?
Faptul că citesc mult mă ajută să îmi îmbunătățesc vocabularul, să îmi exprim ideile și părerile, într-un mod mai constructiv.
4. Ce activitate crezi că se îmbină perfect cu lectura pentru a aprofunda cunoștințele noi dobândite?
Ca să îmi dezvolt abilitățile dobândite în urma lecturii, încerc să abordez cât mai multe tehnici și aici mă refer la scrierea creativa și urmez cursuri intensive de învățare a limbii engleze.
5. Recomandă-ne 2 cărți din cele citite în 2024, care ți-au mers la suflet și te-au uimit prin acțiune, descriere, caracterul unui personaj.
Top 2 cărți pentru mine au fost toată seria Harry Potter (m-au fascinat toate, motiv pentru care am citit toată seria în decurs de o lună și jumătate) și Povestea fără sfârșit.
6. Imaginează-ți că ești un scriitor și scrii o carte. Ce titlul i-ai da?
Dacă aș fi un scriitor, cred că aș scrie despre un băiat care își urmează destinul, deci titlul cărții ar fi „Destinul băiatului visator”.
7. Pe lângă lectură, ce hobby-uri ai?
Pe lângă lectură, cânt la saxofon, îmi plac matematica și fotbalul.
8. Un mesaj către prietenii, colegii tăi să citească mai mult.
Mesajul pe care aș dori să îl transmit colegilor/prietenilor este mai mult un sfat și este următorul: încearcă să identifici acele cărți cu care rezonezi, care îți captează toată atenția și să trăiești împreună cu personajele toată acțiunea.
Sunt mereu în căutarea cărților captivante care mă fac să trăiesc împreună cu personajele toate emoțiile și trăirile de care aceștia au parte.




Nu sunt comentarii