Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței.
– Confucius
E februarie, luna iubirii. Tu ce carte citești în această lună?
Îți fac câteva recomandări de întâlniri cu cartea în Cluj:
-
În fiecare miercuri Ora de povești la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – Filiala Grigorescu
-
8 februarie
Ora 12:00
Atelier de lectură de carte ilustrată cu Clujul Copiilor. Intrare liberă.
În lumea poveștilor ne avântăm să visăm și învățăm corect limba română prin joacă și interacțiune. Atelier dedicat tuturor copiilor 5+, în special copiilor bilingvi și vorbitori de limba maghiară.
Sâmbăta e oportunitate de a citi cu voce tare o nouă poveste, care ne schimbă mentalitatea, ne cultivăm gustul de frumos într-un mod atractiv. Îmbinăm lectura cu exerciții de simple de gramatică și asocieri de cuvinte cu ilustrații.
Lectura ilustrată este un mod ușor de a învăța limba română, cuvinte și expresii, ortografia și punctuația predate în clasele primare.
Moderator: Alexandrina Megyesi, fondatoarea ghidului de evenimente pentru părinți și copii, Clujul Copiilor, formator educațional, spirit creativ, pasionată să citesc cu voce tare copiilor. Primul pas spre această aventură l-am descoperit alături de copilul meu, urmând să clădesc o comunitate de mici omuleți care iubesc acum cititul și ilustrațiile. Acest concept de ateliere de lectură s-a dezvoltat în urmă cu 7 ani, printre primele ateliere de lectură de carte ilustrată din Cluj-Napoca, care continuă și în prezent, săptămânal, când am organizat timidă, și cu dorința de a-i apropia de limba română, într-un mod interactiv, plin de imaginație pe copiii vorbitori de limba maghiară. Întâlnirile noastre au inoculat copiilor un univers magic al cuvintelor, al ilustrațiilor și expresiilor menite să le îmbogățească vocabularul. Am continuat să promovez lectura cărților ilustrate în programul Școala Altfel în grădinițe și școli, dar și în taberele de vară cu un succes de care sunt foarte mândră.
Locație: Biserica reformată din cartierul Dâmbul Rotund, str. Coposu, nr 72, în stația de bus 31.
Înscrieri la info@clujulcopiilor.ro sau în mesaj privat
-
9 februarie
Ora 10:30
Bunicuța Buna vine la Bookstory. Atelier interactiv cu Alina Oancea, pentru copiii cu vârsta 4-7ani.
N-avem nevoie de zile internaționale nici pentru bunici, nici pentru citit, însă e fain că există … totuși.
Noi am ales cărți dedicate bunicilor și această carte este o bijuterie șlefuită cu bunătate și candoare.
Aici detalii și înscrieri
-
15 Februarie
În România, în ziua de 15 februarie sărbătorim Ziua Națională a Lecturii.
Pe 14 ianuarie 2022 a fost promulgată legea prin care s-a decis faptul că bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile Educație și Cultură trebuie să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind la încurajarea lecturii în rândul populației.
Ce semnificație are ziua de 15 februarie?
Pe 15 februarie se dorește ca persoanele de toate vârstele să interacționeze și să participe la numeroase tipuri de activități, atât din punct de vedere academic, cât și cultural. Aceste evenimente au loc în colaborare cu fundații și asociații, având obiectivul simplu de a desfășura activități educaționale accesibile pe scară largă pentru persoanele din toate categoriile sociale, în special cele defavorizate
Celebrează Ziua Națională a Lecturii
Iată câteva idei de activități:
- citește împreună cu copiii povestea lor preferată;
- organizează un joc de rol cu tema „La librărie sau la bibliotecă”;
- vizitează o librărie, o bibliotecă sau participă la un atelier de lectură;
- provoacă-i pe copii să creeze ilustrații cu titlurile cărților preferate;
- încurajează-i pe copii să se îmbrăce, de Ziua Națională a Lecturii, ca personaje din povești;
- organizează o dezbatere între cei mici pe tema lecturii: De ce să citim?.
-
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj
Ora 10:00
Știți că există un lup ce-a căzut din carte? Atelier de lectură.
El a ajuns în librăria Bookstory. momentan i-am dat 1-2 somnifere, dar pe 15 februarie, la 10.00 o să fie apt sigur să se vadă cu piciolinii pentru o porție adevărată de ALINAre cu Poveste, cum știu eu să fac și cum este de-acum o tradiție la Cluj.
Ora 11:30
De ZICI day (Ziua Internațională a Cititului Împreună) lansez către toți copiii de 8 ani + o strigare de a participa la un atelier marca ALINAre cu Poveste pe o carte de-o frumusețe rară, de-o sensibilitate la fel de rară, cu un umor fin care-ți rămâne în suflet. La librăria Bookstory. Un roman scurt și simpatic, numai bun de explorat cu copiii: „Dacă e miercuri, e bunicul” de Emmanuel Bourdier.
Este o ediție specială cu bunici, unde voi avea un invitat special pe măsură.
Aici detalii și înscrieri
Ora 16:00
Facem BIS la Baba Cloanţa. Păi se poate? Normal că, daa. Atelier de lectură la Bookstory cu Alina Oancea
-
19 Februarie
Ora 18:00
Traista cu povești cu Ale de la Clujul Copiilor
Atelier de lectură de carte ilustrată la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj – Filiala Grigorescu. Intrare liberă.
-
23 Februarie
Ora 16:00
„Leacuri pentru Suflet”, unde cuvintele devin medicamente pentru suflet și vitamine pentru stări de bine.
Echipa noastră de „farmaciști” îți va asculta povestea și îți va oferi un leac personalizat: o sticluță cu versuri sau fragmente care să-ți aline sufletul. Dacă sufletul tău e ușor și vesel, îți vom dărui o sticluță cu vitamine pentru stări de bine!
Accesul la eveniment se face pe baza biletului standard de intrare la muzeu. Detalii despre bilete găsești pe site https://muzeulfarmaciei.mnit.ro/bilete2/
Fie că ai nevoie de un pansament pentru suflet sau de vitamine pentru stări de bine. Te așteptăm cu drag la Muzeul Farmaciei (Piața Unirii 28, Cluj-Napoca)
Acest proiect este organizat de către Festivalul Internațional de Carte Transilvania în colaborare cu Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca.
-
24 Februarie, Dragobete
Ora 18:00
Sezonul 2, capitolul 2 din The Self-Care Book Club vine cu această carte.
La fel ca și la întâlnirile noastre anterioare, vom discuta despre ideile care ne-au plăcut, cele care ne-au contrariat, cele cu care nu suntem de acord sau cele care scot la suprafață dureri sau conștientizări profunde.
“Această carte vorbește despre erotism și despre poetica sexului, despre natura dorinței erotice și dilemele ce o însoțesc.
Ce simți când iubești pe cineva? Și prin ce diferă faptul că dorești pe cineva? Intimitatea profundă conduce întotdeauna la sex? De ce trecerea la statutul de părinte se transformă atât de des într-un dezastru erotic? De ce are un caracter atât de erotic ceea ce ne este interzis? E posibil să ne dorim ceea ce deja avem?
Cu toții avem în comun o nevoie fundamentală de a fi protejați, care ne propulsează de la început către o relație conjugală; dar avem o nevoie la fel de mare de aventură și de emoție.
Vă invit să vă gândiți la modalități de a alătura riscul siguranței, misterul familiarului și noutatea trăiniciei.”
Nu sunt comentarii