„Mami, vreau să-mi cumperi asta!”

Lecția 1: 𝗖â𝘁 𝗱𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁ă 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮ț𝗶𝗮 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶𝗮𝗿ă 𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘁ă𝘂?
Mă bucur extrem de mult să anunț demararea unui nou proiect educațional împreună cu Profit Point Romania, proiect pe care l-am creat pornind de la nevoile pe care eu, ca părinte, le-am identificat în educarea fetiței mele. Vom vorbi și vom învăța despre prosperitate financiară, vom avea de făcut teme, vom dezbate împreună idei, vom participa la jocuri și alte instrumente, pentru a-i face pe copiii noștri să înțeleagă importanța unui raport sănătos cu privire la bani și finanțele personale.
Cred că v-ați confruntat și voi cu solicitarea:
„𝙈𝙖𝙢𝙞𝙞𝙞𝙞, 𝙫𝙧𝙚𝙖𝙪 𝙨ă-𝙢𝙞 𝙘𝙪𝙢𝙥𝙚𝙧𝙞 𝙟𝙪𝙘ă𝙧𝙞𝙖 𝙖𝙨𝙩𝙖!”
Ei bine, consider că educația copiilor noștri trebuie să cuprindă (pe lângă programa școlară) și educația financiară a lor. Deciziile în viață sunt influențate de educația pe care o avem, deci alegerile financiare sunt dictate de educația financiară. Dar cum le povestim copiilor despre bani și concepte financiare pentru a face alegeri financiare inteligente?
Pentru ca acest proces să fie ușor de parcurs, dar în același timp eficient, interesant, atrăgător și pe înțelesul copiilor, ți-am pregătit câteva sfaturi:
*Citește-i povești în care personajul principal are o dorință care se poate îndeplini prin muncă, adunând banii necesari, sau prin soluții antreprenoriale ca să-și achiziționeze obiectul la care visează.
* Continuă cu un dialog purtat pe seama acțiunilor întreprinse. Întreabă copilul ce crede el că sunt banii, cum se obțin banii, pe ce îi cheltuim (ca familie), cât cheltuim din ei, de ce e nevoie să economisim.
Pentru început 𝐩𝐫𝐞𝐠ă𝐭𝐞ș𝐭𝐞 î𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧ă 𝐜𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝟑 𝐩𝐥𝐢𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐬𝐭𝐫â𝐧ș𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐛𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐨𝐜𝐚𝐳𝐢𝐢.
  • Primul plic va fi pentru dorințele mari (telefon, tabletă sau bicicletă), unde va merge aproximativ 50% din suma deținută.
  • Al doilea plic este pentru cheltuielile pe termen scurt (40%), precum o jucărie, o înghețată sau o carte.
  • În cel de al 3-lea plic pune cei 10% destinați donațiilor, faptelor bune pentru a învăța ce este generozitatea, recunoștința pentru tot ceea ce are, altruismul și compasiunea.
Cu cât discutăm mai devreme despre bani cu cei mici, cu atât își vor însuși obiceiuri financiare mai sănătoase. Abia așteptăm să începem împreună călătoria spre succesul financiar al copiilor noștri.

Lasă un comentariu