A început vacanța de vară și odată cu ea se modifică și o parte din obiceiurile cu care copiii au fost obișnuiți pe parcursul anului școlar!
Aceste schimbări pot duce însă la o creștere în greutate accelerată și nedorită dacă analizăm din perspectiva supraponderii și obezității în rândul copiilor!
De la 2 ani până la vârsta pubertății, copiii iau în greutate în medie 2-3 kg pe parcursul unui an. Dacă pe lângă distracție și relaxare vacanța de vară vine cu kilograme nedorite pentru copiii atunci vă sugerez să luați măsuri corespunzătoare!
Posibilele cauze ale kilogramelor nedorite sunt: scăderea activității fizice, creșterea consumului de dulciuri și sucuri, un consum mai scăzut de legume, creșterea duratei de timp petrecute în fața ecranelor și modificarea programului de somn!
Obiceiuri bune pentru a preveni creșterea excesivă în greutate pe parcursul vacanței de vară la copii!
- Asigurați-vă că nu se sare peste micul dejun! Micul dejun are un rol important în echilibrul energetic din timpul zilei. Copiii care sar peste micul dejun au tendința de a consuma mai multe alimente dense caloric pe timpul zilei!
- Un pattern alimentar care ar putea preveni obezitatea în rândul copiilor este dieta Mediteraneană și dieta Nordică. Aceste tipuri de diete încurajează consumul ridicat de fructe și legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, pește, cantități moderate de ouă, carne de pasăre, lactate și un consum scăzut de carne roșie. Specific dietei mediteraneene este consumul de ulei de măsline extravirgin. Ambele diete încurajează consumul produselor locale, de sezon, organice și integrale.
- 5 mese pe zi (3 mese principale și 2 gustări) sunt asociate cu un risc scăzut de obezitate în rândul copiilor. Gustarea este definită ca o masă mai mică cantitativ, cât să țină de foame până la masa principală!
- Dulciurile nu sunt gustări, acestea se servesc în cantități mici după mese! Mai multe despre acest subiect găsiți (LINK despre𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐳𝐚𝐡ă𝐫 ș𝐢 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢𝐢 𝐝𝐮𝐥𝐜𝐢 î𝐧 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚ț𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫! Clujul Copiilor )
- Mâncarea tip fast-food, prăjită și cu adaos de sosuri (ex: cartofi prăjiți, pizza) este un factor care duce la creșterea accelerată în greutate în rândul copiilor. Așa că mâncarea gătită în casă, cât mai sănătos preparată este de preferat în această perioadă de vară!
- Încurajați copiii să găsească activități care să le consume energia. Pentru copiii între 3-17 ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 60 minute de activități fizice de intensitate moderat intensă pe zi. Găsirea unor activități plăcute în aer liber ar duce la reducerea sedentarismului și a timpului alocat ecranelor!
- Un posibil rol în managementul greutății copiilor pe timpul verii l-ar avea participarea acestora la taberele de vară! Aici copii ar beneficia de un program de somn, meniuri calculate, activități în aer liber și multă distracție!
Vacanță plăcută tuturor copiilor!
Un proiect de educație alimentară realizat în colaborare cu specialist în nutriție pediatrică Nutritionist Dietetician Oana Alecsa – NutriMama
- Verduci E et al. Role of Dietary Factors, Food Habits, and Lifestyle in Childhood Obesity Development: A Position Paper From the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2021 doi: 10.1097/MPG.0000000000003075
- Weaver GR. The impact of summer vacation on children’s obesogenic behaviors and body mass index: a natural experiment. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.2020
Nu sunt comentarii