Motive să citim cărți de benzi desenate

benzi desenate

Din ce în ce mai mulți părinți aleg să le ofere copiilor cărți de benzi desenate, fiind distractive și ușor de citit. Cu certitudine, copiii savurează benzi desenate cu Garfield, Scooby Doo, X-Men, Spider Man, Mickey, precum și cu alți eroi simpatici.

Benzile desenate stimulează creativitatea, inteligența, receptivitatea, determinându-i pe copii să citească povești de dragul lecturii. Benzile desenate pot prezenta o poveste clasică, însă într-o altă manieră, mult mai plăcută, mai creativă, de aceea se bucură de o popularitate enormă în ziua de astăzi.

Dar ce este o carte de bandă desenată?

carte sau revistă de benzi desenate (engleză: comic book, franceză: Bande Dessinée) reprezintă o publicație în care sunt istorisite una sau mai multe narațiuni prin intermediul limbajului și convențiilor benzii desenate. Sursa: Wikipedia

 

Cartea de benzi desenate este considerată a 9-a artă. O carte de benzi desenate este o revistă sau o carte conținand o artă secvențială urmând un fir narativ. Termenul ‘benzi desenate’ în acest context se referă la cadrele de diferite mărimi care conțin  imagini ce ilustrează în mod dinamic sau static acțiunea ce se petrece în firul narativ al poveștii respective.

Primele benzi desenate erau colectii de cadre umoristice luate din ziare, iar succesul commercial al acestor colectii a dus la dezvoltarea acestui mediu de exprimare. Versiunile de benzi desenate cunoscute drept nuvele grafice erau de obicei cele cu coperta tare sau cele legate in tipul unei carti si nu de tipul unei reviste.

Industria modernă a benzilor desenate a început în Statele Unite în 1930, când a fost introdus stereotipul super-eroului, Superman. Mai târziu a apărut influența benzilor desenate japoneze, denumite manga și recunoașterea mediului printre academici, critici literari și muzee de artă au solidificat aceasta ca o formă de artă stabilind tradiții, stiluri, convenții și evoluție artistică.

Modul în care sunt ilustrate benzile desenate din S.U.A. este unul specific, personajele fiind desenate sub forma ideală și îmbrăcate în costume pentru a evidenția aceste caracteristici. Bărbații au o musculatură bine subliniată, la fel ca și femeile. Fetele de obicei la bărbați au o mandibulă ce le conferă o față oarecum dreptunghiulară în partea de jos, iar femeile au o față ovaloidă.Eroii sunt reprezentați sub diferite costume, iar rău-făcătorii își acoperă de obicei fața. De asemenea sunt prezenți anti-eroii, care reprezintă partea întunecată a justiției, care folosesc orice mijloace pentru a își îndeplini voința.

Benzile desenate nu s-au bucurat, pentru început, de o bună reputație, dar spre sfârșitul secolului al XX-lea s-a resimțit o atitudine pozitivă, de acceptare a lor, din partea publicului și a mediului academic.

Tinerii și părinții caută tot mai mult cărți cu conținut vizual crescut: romane grafice, cărți de benzi desenate/comics-uri, cărțile Manga.

Comics-urile (benzile desenate) sunt mijloace de exprimare a unor idei prin desene, adesea combinate cu text sau alte informații vizuale. Acestea sunt alcătuite din blocuri de imagini. „Baloanele” pentru cuvinte, pentru onomatopee indică dialog, narațiune, efecte sonore sau alte informații. Dimensiunea și dispunerea imaginilor contribuie la ritmul narativ. Desenele și alte forme de exprimare vizuală sunt cele mai frecvente mijloace de realizare a imaginilor în benzi desenate.

Romanul grafic este cartea formată din benzi desenate. A se vedea în acest sens variantele scoase pe piață de către Marvel Comics. Deși cuvântul „roman” se referă în mod normal la lucrări ficționale lungi, termenul de „roman grafic” se referă la cartea de benzi desenate și este aplicat pe scară largă pentru ficțiune, non-ficțiune și antologii.

Termenul de roman grafic a fost prima dată folosit de Richard Kyle în 1964, în principal pentru a deosebi lucrările europene traduse de cele cu un subiect mai juvenil cum erau găsite în Statele Unite.

Termenul a fost popularizat de Will Eisner, când a fost folosit pe coperta unei ediții a “A Contract with God” în 1978. Având o tematică mai matură decât restul a fost un gen de carte la care nimeni nu se aștepta din acest mediu.

În Europa sunt considerate cărți grafice și lucrările în format scurt sau cele pe teme istorice, biografiile, documentarele, piesele jurnalistice. În Statele Unite, termenul de „carte de benzi desenate” este în general folosit pentru periodicele de benzi desenate.

Deci, benzile desenate sunt conținuturi ilustrate, publicate periodic, săptămânal, lunar, bilunar sau chiar trimestrial, care au până in 40 de pagini și relatează o parte dintr-o poveste, în sensul că are conținutul alcătuit din serii, pe mai multe volume.

Cum identificăm un roman grafic? În primul rând este o poveste vastă, întreagă, cu o formulă voluminoasă, constituită din benzi desenate însumate sub același fir epic, cu început și sfârșit. Altfel spus, mai multe episoade de bandă desenată pot fi grupate într-un roman grafic. Astfel, el seamănă cu romanul clasic, in interior având, în schimbul textelor literare, pagini desenate, pline de culoare adesea, de o calitate demnă de menționat, datorită foilor lucioase.

Un roman grafic este o bandă desenată mai lungă cu o poveste și un fir epic mai complex, asemănător unor romane, având ca țintă un public mai matur. Ea mai poate fi caracerizată și dintr-o colecție de mai multe strip-uri de bandă conglomerate într-o singură carte.

Câteva exemple de romane grafice ar fi “He done her wrong” de Milt Gross și o carte fără cuvinte publicată sub forma cu copertă tare “Une Semaine De Bonte”, o nuvelă compusă din colaje de imagini secvențiale realizată de pictorul suprarealist Max Ernst. În Europa tradiția de a colecționa benzi cunoscute cum ar fi “Aventurile lui Tintin” și “Asterix” au permis construirea unui sistem ce publica lucrări ca narații de lungă durată, dar pre-publicate ca seriale. În anii 70 acest lucru a permis artiștilor să își susțină vânzările pe propriul lor nume.

În 1969 John Updike a venit cu ideea de a susține acest mediu de exprimare, susținând că orice artist talentat ar putea crea o capodoperă în ceea ce privește romanul grafic.

Termenul de „manga” este un termen umbrelă pentru o mare varietate de cărți de benzi desenate și romane grafice produse inițial și publicate în Japonia. Spre deosebire de cărțile de benzi desenate americane, care sunt de obicei tipărite în culori, manga este aproape întotdeauna alb-negru. Imprimările color sunt adesea utilizate numai pentru versiuni speciale. Manga se citește de la dreapta la stânga. Sursă: clubhandmadebmf.wordpress.com

Am extras dintr-un articol de pe siteul Scena9.ro două cărți ce merită să le aveți în biblioteca voastră.

Sosirea, de Shaun Tan, Editura ART, 2016

Sosirea e, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase cărți pe care le cunosc (se află clar pe lista scurtă a cărților de luat pe o insulă pustie). Țin minte că, atunci când am dat prima oară peste ea, am fost un pic derutată: nicio fărâmă de text în paginile cărții (care nu-s nici măcar numerotate), nimic din indiciile convenționale care ghidează de obicei în lumile dintre două coperți. Doar ilustrații aiuritor de delicate și precise, detalii minuscule cu gesturi și expresii, ori cadre largi, cu orașe deopotrivă străine și familiare, toate în egală măsură sugestive, desenând împreună o poveste universală despre migrație. Despre ce înseamnă să-ți rupi rădăcinile și să ți le înfigi în cu totul alt loc, cu legi, coduri, gusturi, idei și vise diferite. Cap-coadă, acest roman grafic fără cuvinte, construit doar din imagini (ceea ce-l face accesibil oricui, indiferent de cultură sau educație) e o meditație-puzzle poetică, misterioasă și profund umană despre legătura dintre oameni și locuri.

Shaun Tan, artistul australian din mintea căruia a ieșit cartea asta stranie și minunată, e cunoscut pentru felul în care-și folosește desenele ca pe un limbaj în sine, înăuntrul căruia nu mai ai nevoie de alte explicații și care te invită să te miști liber prin poveste. Adaptarea după cartea lui The Lost Thing (o călătorie emoționantă în căutarea unei utopii primitoare) a primit în 2010 Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de animație. Anul trecut, Shaun Tan (ale cărui scene ca-din-vis și creaturi pe măsură le urmăresc pe Instagram) a publicat o colecție de povestiri ilustrate despre oameni și animale, pe care cu siguranță veți vrea să puneți mâna și ochii imediat după ce vă veți fi rătăcit și regăsit în Sosirea. (Andra Matzal)

Jurnalul Annei Frank. Adaptare grafică, de David Polonsky și Ari Folman, traducere de Gheorghe Nicolaescu și Diana Zotea, Editura Humanitas, 2018

Bazat doar pe o parte din fragmentele de jurnal ale Annei Frank (ținut de ea în perioada în care a stat ascunsă împreună cu familia în timpul ocupației naziste în Olanda), această adaptare grafică este surprinzătoare atât prin umor (chestie la care nu mă așteptam, având în vedere tema), cât și prin felul în care construiește un portret complex al adolescenței – și care nu se oprește doar la perspectiva Annei asupra ocupației, ci captează și visele, fanteziile &  momentele ei melancolice și depresive. Autorii Ari Folman și David Polonski (realizatorii filmului Waltz with Bashir) și-au luat multe libertăți în raport cu textul original, dar au au reușit  să zică – prin intermediul unor ilustrațiii superbe – o poveste emoționantă despre maturizare și izolare în condiții ingrate (în acest caz, o anexă ascunsă într-o clădire, în care sunt înghesuiți mai mulți evrei). După cum o spune chiar Ari Folman, una dintre intenții a fost aceea de a reda „umorul înțepător, ironiile și obsesia ei pentru mâncare”. „În adaptarea grafică se insistă asupra acestui ultim aspect pentru a se arăta imposibilitatea clandestinilor de a-și potoli foamea continuă”, spune artistul israelian. Aici puteți citi un fragment din banda desenată cu Anne Frank. (Ionuț Sociu)

 

 

  • Recomandările #clujulcopiilor de carte de benzi desenate sunt:

Haiku Siberian de Jurca Vile și Lina Itagaki Editura Frontiera

Sosirea de Shaun Tan, Editura Grafic

Maya și unicornul ei de dana Simpson  Editura MiniGrafic

 

Surse:

ro.wikipedia.org

scrigroup.com/diverse/film/Cartea-de-benzi-desenate63534.php

scena9.ro/article/romane-grafice-benzi-desenate-carturesti

clubhandmadebmf.wordpress.com/2021/04/08/de-ce-prefera-tinerii-romanele-grafice-cartile-de-benzi-desenate-si-cartile-manga/

 

 

Lasă un comentariu