O veste bună pentru toți părinții!

Avem o veste bună pentru toți părinții!
🤸 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 î𝐧𝐠𝐫𝐢𝐣𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐛𝐨𝐥𝐧𝐚𝐯 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩â𝐧ă 𝐜â𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 î𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐞ș𝐭𝐞 𝟏𝟐 𝐚𝐧𝐢, dacă sunt îndeplinite anumite condiții!
 
⭐ A fost aprobat de Parlament proiectul de lege, depus de USR, inițiat de parlamentarii Radu Panait și Alexandru Robert Zob, ce modifică OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate,  astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinții să aibă dreptul la concediu și indemnizație.
 
🔹 „În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor. În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii”, declară deputatul USR Radu Panait.
🔹 „Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinți și de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declarații, în condițiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, și la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinții și copiii au nevoie”, precizează senatorul USR Alexandru Robert Zob.
 
🟠 Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.

Principalele prevederi ale legii:

  • pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni;
  • cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
  • indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;
  • concediul se acordă, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).

Atenție! Prevederile legii intră în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial .

 

Lasă un comentariu