Părinții au avut răbdare mereu cu mine. Interviu cu Ovidiu

Ce este o carte?

“O carte: litere moarte, dar vrăjite, pe care le învii cu viaţa ta. – Nicolae Iorga”

Cărțile cuprind pagini pline de cuvinte frumoase, expresii și desene, dar ele deschid cu ușurință ferestre către lumi magice, devenind prieteni de nădejde pentru toată viața.

  • Au cărțile un rol important pentru copii? De ce?

Cărțile le  stârnesc imaginația și creativitatea. Curiozitatea către lucruri noi contribuie la dezvoltare armonioasă în gândire, copiii învață să pună întrebări, să caute soluții și să gândească independent, să analizeze și să observe.

1. „Întâi de toate, un strat foarte pragmatic este că ele sunt partenerii copiilor în exersarea limbajului;cărțile îi ajută să-și îmbogățească vocabularul, să facă asocieri multiple, tot mai sofisticate, pe măsură ce citesc, între idei, personaje, tipare simbolice din povești și din viața reală. Poveștile sunt și oglinzi, așadar, în care copiii se vor regăsi la fiecare vârstă. „Editura Frontiera

2. Este hrană pentru creier.

Cititul poate schimba structura creierului, intervine în păstrarea vie a neuronilor și a sănătății mintale. Fiecare cuvânt stimulează neuronii. Când cuvântul se repetă, are loc învățarea.

 

3. Deschide mintea.

Copilul devine empatic cu personajele. Înțelege și alte perspective. Povestea îl ghidează spre acceptarea celorlalți așa cum sunt ei. Copilul devine mult mai tolerant față de experiențele de viață care îl vor surprinde, va judeca mai puțin și va gândi liber.

 

4. Metodă antiplictiseală și de conexiuni emoționale.

Prin citit, mintea devine mult mai relaxată, se desprinde de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui și descoperă o lume a fanteziei. Cititul e o metodă excelentă de calmare a copilului.

Chiar dacă suntem în acel moment în care tehnologia e super dezvoltată și  ne captează într-o lume ireală, cartea nu poate fi înlocuită cu ceva mai bun. Faptul că cel mic răsfoiește o carte înseamnă mult în dezvoltarea lui fizică și cognitivă.

Cititul unei cărți este și va fi o bază a educației copilului.

 

Interviu cu un mic cititor de cărți

Scopul acestui proiect inițiat de Clujul Copiilor este de a inspira și de a motiva alți părinți și copii să citească mai calitativ și mai conștient. Interviurile ne oferă motivație și exemple de lecturi pe diverse vârste.

Mă numesc Cuc Ovidiu Marian, am 10 ani și sunt elev la Liceul „Dumitru Tăuțan” Floresti. Sunt copil singur la părinți, probabil de aceea au avut răbdare mereu cu mine, mi-au citit mult și mi-au răspuns la miile de întrebări puse. Îmi place la școală, în special ora de comunicare unde discutăm mult despre textele citite din manual sau cărțile citite acasă.

1. Cine ți-a creat mediul propice de a îndrăgi cărțile?

Cei care mi-au creat mediul propice pentru a îndrăgi cărțile au fost părinții mei, care mi-au citit în fiecare seară, până am reușit să citesc singur.

2. Care a fost cea mai lungă carte citită în 2024?

Cea mai lungă carte citită de mine în 2024 a fost cartea Aventurile lui Tom Sawyer, scrisă de Mark Twain, de 302 pagini.

3. Recomandă-ne 2 cărți care ți-au mers la suflet și te-au impresionat cel mai tare din cele citite în 2024.

Cărțile care m-au impresionat cel mai mult în 2024 au fost Bunicuța hoțomană și Băiatul cu rochie, ambele scrise de David Walliams.

4. Cartea care te-a făcut să râzi cel mai mult este…? De ce?

Cartea care m-a făcut să râd cel mai mult a fost „Povestea unui omuleț de clasa a-IV-a”, scrisă de Judy Blume, pentru că descrie cu amuzament viața unui băiețel care este fratele mai mare.

5. Cum îți petreci timpul liber?

În timpul liber îmi place să ies la plimbare sau să mă joc cu LEGO și mașinuțe.

6. Un mesaj către alți copii ca să citească mai mult.

Aș vrea să le spun altor copii că prin citit o să își îmbogățească vocabularul și imaginația, iar multe lucruri o să li se pară mai cunoscute și mai ușor de înțeles.

🕵️‍♂️ Ai un copil cititor?
Trimite mesaj pe info@clujulcopiilor.ro , primești întrebările, copilul răspunde și vom publica experiența copilului tău cu cartea pe pagina www.clujulcopiilor.ro.

 

Lasă un comentariu

Clujul Copiilor
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.