Porțile deschise la Noaptea Muzeelor!

Dragi părinți, se deschid porțile muzeelor!

 

Clujul Copiilor vă recomandă să vizitați cu cei mici muzeele deschise sâmbătă, 18 mai începând cu ora 14 sau 17 sau 18 până la miezul nopții în Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca . Tot orașul este invitat la o plimbare nocturnă plină de surprize.

🖼️ 30 de muzee, centre culturale și galerii ale universităților își vor deschide porțile până în miez de noapte și vă vor aștepta să le treceți pragul.
🎭Veți avea parte de expoziții diverse, de artă, fotografie, expoziții științifice și istorice, acompaniate de o gamă variată de evenimente muzicale, teatrale și nu numai.

🖼️O vizită la muzeu este poartă către creare de amintiri, momente magice, aflăm informații de cultură generală, descoperim artiști cunoscuți, opere de artă care au făcut istorie, observăm tradiții și cultura strămoșilor noștri, dar și explorăm cele mai revoluționare invenții.

Ediția a 20-a a Nopții Muzeelor ne așteaptă cu surprize, să explorăm cultura, arta și să descoperim expoziții fascinante, intervenții culturale, proiecții și experimente artistice spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive.

Locațiile ce vor putea fi vizitate la Cluj-Napoca, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor:
Casino Centrul de Cultură Urbană, Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană, Turnul Pompierilor Centrul de Cultură Urbană, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Alexandru Duma/ Universitatea Babeș- Bolyai, Muzeul Memorial „David Prodan” / Universitatea Babeș- Bolyai, Muzeul Holocaustului / Universitatea Babeș- Bolyai, Muzeul de Mineralogie / Universitatea Babeș- Bolyai, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie / Universitatea Babeș- Bolyai, Muzeul Zoologic / Universitatea Babeș-Bolyai, Vivariul / Universitatea Babeș- Bolyai, Galeria „Paul Sima” / Universitatea Babeș- Bolyai, Sala „Liviu Vlad” / Universitatea Babeș- Bolyai, Galeria Casa Matei / Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, HUB UTCN / Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Muzeul Școlii Medicale Clujene / Universitatea de Medicină și Farmacie, Complex Acvaristic / Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Muzeul de Anatomie Comparată / Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Muzeul Mitropoliei Clujului, Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”/ Filiala Cluj-Napoca a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Centrul de Interes, Centrul Cultural Evreiesc, Templul Memorial al Evreilor Deportați din Cluj (fosta Sinagogă Neologă), La Cave / Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Steampunk Transylvania, Camera, GrainLab, Centrul Comunitar Pietrelcina, VITRI & Atelierul de Murano.

Noaptea muzeelor este deschisă în toată țara, iar la Cluj împreună cu copiii (5+) putem vizita muzeele:

  • Asociația ”Misionarii lui Padre Pio” – Centrul Social-Comunitar Pietrelcina-Butterfly Effect
    Expoziția Butterfly Effect își deschide porțile sâmbătă 18 mai începând cu ora 17:00 pana la ora 24:00, iar duminica intre orele 17 – 21 și face parte din circuitul Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca.
    🦋🦋🦋Intrarea este liberă iar datorită faptului că este și un eveniment caritabil fiecare fluture poate fi achiziționat în schimbul unei donații minime de 10 lei, bani care vor contribui la educația copiilor care provin din medii defavorizate și frecventează Centrul Socio-Educational de zi pentru copii Sollievo.
  • Complexul Acvaristic USAMV Cluj-Napoca
    Ca în fiecare an, ne bucurăm să facem parte și în 2024 din evenimentul de succes Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca, aflat la ediția a XX-a, aniversară! Vă așteptăm cu entuziasm sâmbătă, 18 mai, între orele 17.00 – 00.00, în campusul nostru, unde puteți vizita gratuit Complexul Acvaristic USAMV Cluj-Napoca și Muzeul de Anatomie Comparată, din cadrul Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii USAMV Cluj-Napoca.
    💙💚🐠🐟🦮 În proximitatea Complexului Acvaristic din clădirea Rectoratului veți fi întâmpinați de ”Galeria luminițelor pentru animale”, cu standuri ale asociațiilor din domeniul protecției animalelor, alături de studenți voluntari.
    💙💚🐠🐟🦮 În premieră vor fi prezente echipe formate din oameni și câini de la Underdogs, care se antrenează pentru căutare și salvare, iar sâmbătă vă vor însoți pe traseul Complex Acvaristic – Muzeul de Anatomie Comparată.

  • Turnul Pompierilor Centru de Cultură Urbană Cluj
    Ora: 18:00 – 24:00
    📍 Locație: Strada Tipografiei, nr. 17
    Arta și noile tehnologii se împletesc, în cadrul Nopții Muzeelor 2024, la Turnul Pompierilor!
    🖼️ Peisaj metafizic – Descoperiți instalația artistului Florin Olari, “Faguri transfigurați”, ce combină experiențe vizuale și olfactive fascinante.
    👥 Portrete ale vieții urbane – Explorați viața orașului prin ochii artistei Magyarosi Zsuzsanna, cu 10 portrete grafice ce surprind fragmente din cotidianul urban.
    📸 Timeless Travellers – Călătoriți prin timp cu fotografiile artistei Mira Marincaș
    🔦 Turnul Pompierilor de-a lungul timpului – Veți avea ocazia să aflați povestea captivantă a transformărilor acestui simbol al orașului, de la turn de apărare medieval la obiectiv turistic modern.
    🎆 Laser Mapping (21:00 – 24:00) – Nu ratați proiecția spectaculoasă de imagini și modele grafice pe latura vestică a Turnului Pompierilor, realizată de Iove Sebastian folosind tehnica fascinantă de laser mapping.
  • UBB Cultural
    Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Muzeul Memorial „David Prodan”, organizează expoziția de bandă desenată Cavalerii Crucii Negre. Epopeea cavalerilor teutoni în Transilvania, realizată de către Gabriel Virgil Rusu.
    Noua serie grafică oferită în premieră publicului se oprește asupra unui episod mai puțin cunoscut al istoriei spațiului transilvănean, caracterizat prin prezența meteorică a cavalerilor teutoni în Țara Bârsei și prin conflictele armate pe care aceștia le-au purtat cu forțele cumane și cu regalitatea maghiară. Narațiunea îmbină datele provenite din izvoarele istorice cu ficțiunea, într-o poveste plină de suspans, de acțiune și de personaje puternic conturate. Prezenta expoziție aduce încă un argument în favoarea utilizării benzii desenate și a resurselor ei în procesul de predare și de învățare a istoriei și a altor discipline care conțin o importantă componentă narativă.
    Vernisajul expoziției va avea loc de Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, între orele 17:00-21.00, la sediul muzeului (str. Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7) și poate fi vizitată până în data de 07 iunie 2024, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00. Cu ocazia vernisajului, intrarea este liberă.
  • Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
  • Institut français de Roumanie à Cluj
  • Muzeul de Mineralogie UBB
  • Muzeul Zoologic – UBB, Cluj-Napoca
  • Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB, Cluj-Napoca Animale fantastice: realitate sau ficțiune?
  • Muzeul Școlii Medicale Clujene UMF Cluj
    Noaptea Muzeelor 2024 Cluj-Napoca la Muzeul Școlii Medicale Clujene ⭐🌛
    🕰️Program de vizitare 18:00-24:00
    📍Strada Emil Isac nr. 13, Cluj-Napoca
    🎟️ Intrarea este liberă!
    Vă invităm, sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 18:00, să vizitați expoziția temporară „Între tradiție și inovație. Învățământul superior de medicină și farmacie din Cluj (1948-1990)”. Având ca punct de reper reforma educației de la sfârșitul anilor ’40 care a produs schimbări în structura învățământului medical și farmaceutic din țara noastră, expoziția surprinde parcursul școlii medicale clujene în a doua jumătate a secolului XX. Fotografiile de epocă, documentele, publicațiile științifice, instrumentele medicale redau o panoramă a mediului academic clujean, expoziția fiind structurată în jurul a patru teme: activitate didactică, cercetare științifică, viață studențească, respectiv aparatură medicală și de laborator.
    De asemenea, veți avea ocazia să descoperiți obiectele de patrimoniu care fac parte din expoziția permanentă a Muzeului Școlii Medicale Clujene, inaugurat în anul 2023. Diverse exponate, precum fotografii, documente, medalii, cărți poștale, instrumente medicale, farmaceutice și de laborator, cărți din sfera istoriei medicinei românești și universale (sec. XVII-XX) pun în lumină principalele etape istorice traversate de școala medicală clujeană începând cu secolul al XVIII-lea și până în zilele noastre.

Accesul este gratuit!

Spune și altora despre Noaptea muzeelor!

  • Pentru mai multe informații despre eveniment și programele speciale oferite de fiecare muzeu, vizitați org/muzee/cluj-napoca/ sau pagina noatră, clujulcopiilor.ro

Și nu uitați, pe Clujul Copiilor găsiți cele mai faine recomandări de evenimente dedicate copiilor!

Lasă un comentariu