Povești de transmis nepoților din grădina cu lavandă

gradina cu lavanda

 

„Ea s-a plimbat la una dintre tulpinile de lavandă și a atins florile minuscule de culoare violet-albastru și și-a dus vârfurile degetelor parfumate la gât.” – Lisa Kleypas

Lavanda nu era foarte apreciată la noi în țară, doar în ultimii ani au răsărit grădini cu lavandă de toate soiurile, de la mov deschis la cel închis, de la lavanda tip spic la cea în buchet.

Duminică ne-am propus să vizităm  Gradina cu Lavanda Cluj din satul Fundătura, jud. Cluj. O grădină fermecătoare cu muuultă liniște, doar albinele erau în plină hărnicie.

O familie primitoare ne-a întâmpinat,  și ne-a spus povestea grădinii lor la o limonadă cu sirop de lavandă, producție proprie. Afacerea a început din dorința doamnei de a avea o căsuță la țară plină de lavandă. Și soțul aflându-se într-o bună zi la muncă prin Bonțida a văzut în zare un lan întins de lavandă. S-a dus până la lan, s-a întâlnit cu doamna Lola de la lavanda Lola și apoi au cumpărat butași de lavandă pentru grădina lor din Fundătura. Grădina din Fundătura avea și ea o poveste faină, era a bunicului cu amintiri ce vor dăinui veșnic în inima nepotului, acum proprietar de lavandă. Butașii s-au prins, au dat flori frumoase și fetele proprietarilor s-au gândit să prospere afacerea și din lavanda proprie au scos pe piață produse cosmetice cu parfum de lavandă, cu esență și uleiuri de lavandă. Produsele le găsiți sub brandul Înmiresmat.

Săptămâna aceasta se strânge lavanda. Încă puteți face o scurtă excursie de relaxare  (40 min cu mașina din Cluj) cu copiii din taberele urbane/ grădinițe sau pentru o ședință foto cu familia sau cu o prietenă să citiți o carte. Veți fi fermecați!

Dacă nu ajungeți săptămâna aceasta, nu e nicio problemă, sunteți așteptați începând cu a 2-a jumătate a lunii august când înfloresc din nou pentru a 2-a oară în acest an butașii de lavandă. Perioada înflorită durează cam 3 săptămâni. Orice vizită se face cu o programare printr-un mesaj privat pe pagina lor de Facebook.

Am o curiozitate: ce lan de lavandă ai vizitat anul acesta și de ce?

Credit foto: Clujul Copiilor
Locație: @Gradina cu lavanda Cluj

 

Un câmp

Un câmp de lavandă e sufletul meu
care adastă mări înspumate tremurând valuri mângâiate de soarta
stând la taifas cu stropi de lumină stăpânind visarea albastră
ţinând în palme universul nopţilor tandre cu tine.
Pe un câmp de lavandă penelul curge lacrimi de dor
dansând mersul dragostei licărind umbra dorului sfânt
versul ţi-l fac pavăză îndepărtând uitarea şi frigul
sunt doar o Evă alungând renunţarea pe cerul înstelat al nerisipirii.

de Limona Rusu

Lasă un comentariu